Home | Nieuws | Aanval begint bij secure receptie

Aanval begint bij secure receptie

27/10/2020

Zaterdag zou Knack Volley Roeselare normaal naar Lindemans Aalst reizen, maar de speeldag in Liga A werd alweer uitgesteld. Knack zette tegen Gent en Haasrode-Leuven eerder een perfectie intro zonder setverlies neer en libero Dennis Deroey keek al uit naar de wedstrijd tegen een van zijn ex-ploegen, maar corona gooit nog maar eens roet in het eten.

De professionele volleybalclubs kregen van het ministerie van Sport alsnog een uitzondering op het verbod op indoorsporten. De goedgekeurde protocollen zullen echter strikt moeten gevolgd worden. En daar knelt momenteel nog het schoentje. Zo moeten twee keer per week alle spelers en begeleiders gecontroleerd worden met erkende antigentesten. “Omdat er te weinig tijd rest om dit nog voor dit weekend te realiseren, maar ook omdat de testen niet meer zo gemakkelijk op de markt te verkrijgen zijn, heeft de Liga beslist om dit weekend geen competitiematchen te organiseren. Men hoopt om volgende week de competitie weer te hervatten.”

Dennis Deroey moest vorige woensdag niet naar de tomabel-hal waar voor een aantal spelers wel individuele trainingen op het programma stonden. De libero zorgde voor zijn anderhalf jaar geleden geboren zoon Hector, de driejarige dochter Alba was naar de kleuterklas. Zoonlief vond het niet echt gezellig dat hij zijn papa even niet voor zich alleen had tijdens ons coronaveilig (lees: telefonisch, red.) gesprek. In het topvolleybal was de uitdaging voor de ondertussen 33-jarige libero niet min in Roeselare. Deroey was wel al in heel wat volleybalwatertjes gewassen. Maar bij Knack Volley moest hij een monument en supporterslieveling als Stijn Dejonckheere opvolgen. Maar Deroey bewees al snel zijn

waarde. Misschien niet zo spectaculair als Dejonckheere, maar in zijn soberheid even efficiënt.

 

Sterkste receptielijn

 

“Wij zetten uiteindelijk ondanks die vervroegde coronastop een sterk seizoen neer”, aldus Dennis Deroey. “Wij wonnen de Supercup en de Beker van België en haalden de kwartfinales van de Champions League. Wij voelden ons klaar voor de titelstrijd met eerst de Champions Final 4 om daarin dan het meervoudige finaleticket af te dwingen. Corona besliste er evenwel anders over”, vat Deroey zijn eerste seizoen Knack samen.

De basis van die sterke prestaties? Die is terug te vinden in de statistieken van de EuroMillions Volley League. Daarin is Dennis Deroey duidelijk de beste libero van de competitie met 65 procent positieve stops over de zestien gespeelde wedstrijden. Daarmee topt hij ook de receptie-statistiek met Fragkos (59 procent) op de tweede en Verhanneman (56 procent) op de derde plaats. Wat van de receptielijn van Knack onbetwistbaar meteen ook de beste receptielijn van de Liga A maakt.

“Het is natuurlijk bijzonder belangrijk om als ploeg over een secure receptie te beschikken. Want uiteindelijk begint daar de aanval. Alleen als de receptiemannen de stops pasklaar bij de spelverdeler afleveren, kan er snel en gevarieerd aangevallen worden. Dat Knack met drie spelers de topdrie van receptiespelers vormt, illustreert ook dat de technische staf en de sportieve cel hun uitdaging in het tussenseizoen perfect invulden.”

 

recuperatie

 

Niet alleen in het stopwerk heeft de libero een belangrijke taak, volgens scouter Ann Van Landeghem vervult hij ook in de recuperatie een sleutelrol. “Van die recuperatie worden de resultaten in de statistieken niet echt weergegeven. Er wordt binnen de club wel een evaluatie van gemaakt en ook op dat vlak scoort Dennis sterk”, zegt de Knack-scouter. “Als ik terugkijk naar de jongste thuiswedstrijd tegen Haasrode-Leuven stel ik vast dat onze libero heel wat aanvallen van de vloer veegde

waarop wij op de counter wel scoorden. Door dat sterk uitverdedigen konden wij het rendement van de bezoekende aanval naar slechts 35 procent terugdringen.”

Statistieken

Maar hoe komt de EuroMillions Volley League aan dat cijfermateriaal? “In elke wedstrijd wordt er volgens het programma ‘Data Volley 4 Professional’ door elke ploeg scouting gedaan. Het zijn de scoutingsgegevens van de thuisploeg die wedstrijdmateriaal leveren voor de statistieken van de Liga. Die resulteren uiteindelijk in een klassement. Op het einde van het seizoen kennen wij dan de beste aanvaller, beste scorer, beste libero en beste receptiespeler. Voor de stopgezette competitie is Deroey beste libero én beste receptiespeler.”

Ligt een speler wakker van die scouting en statistieken, Dennis Deroey? “Wij zijn toch wel geïnteresseerd in wat dat wedstrijdreport aangeeft. Niet alleen om de eigen prestatie te evalueren, maar ook om een snelle ploeganalyse te maken. In de nabespreking van de wedstrijd wordt er overigens teruggegrepen naar die cijfers. Niet dat de coach ons daarmee wil terechtwijzen, die analyse dient meer als leidraad voor een volgende wedstrijd. Ik stel wel vast dat die scouting door de technische staf van Knack toch wel de beste en meest accurate scouting is die ik ooit meemaakte.”

De eerste twee wedstrijden, op Gent en thuis tegen Haasrode-Leuven liet Knack Volley een heel gretige indruk na en besliste twee keer in drie sets en een minimum van tijd. “Dat komt omdat wij al van in juli bezig zijn. Wij begonnen als eerste aan de voorbereiding en we hunkerden naar de competitie. We hadden wel het geluk dat corona nog niet in onze Knackbubbel doordrong, maar het blijft vingers kruisen en vooral voorzichtig zijn. Wij willen altijd zo ruim mogelijk winnen. In deze onvoorspelbare competitie kan elk verlies dubbel doorwegen.”

 

Krant van West-Vlaanderen 23-10-2020 - Rik Bekaert

Foto Bart Vandenbroucke

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.