Home | Nieuws | Coachen met gezond verstand

Coachen met gezond verstand

16/03/2018

Dominique Baeyens (°1956) is een icoon in de Belgische volleybalwereld. Tijdens zijn loopbaan als speler was Dominique ook vier seizoenen aan de slag bij Knack Roeselare. Van 1983 t.e.m. 1987 in een generatie met Roeselare-spelers als André Buyse, Luc Van Valckenborgh, Geert De Jonghe, Dirk Devlieger en Geert Lefevere naast Dany Sannen, Jackie Vermeulen en buitenlanders Antal Konyari, Laslo Lukac en Tony Lebl.

 

Maar Dominique Baeyens is vooral bekend als coach bij Maes Zellik en Knack Roeselare (15 jaar!) en tenslotte nog vier jaar aan hoofd van de Red Dragons, de nationale mannenploeg. In zijn Roeselaarse periode als coach behaalde Dominique Baeyens vijf kampioenentitels, vier bekerwinsten en vijf supercups, Europees goud in de Top Teams Cup in 2002 en werd hij achtmaal verkozen tot trainer van het jaar.

Niet alleen op het vlak van volleybal bouwde Dominique Baeyens een rijke expertise uit. Ook in het lezingencircuit draait Dominique Baeyens met zijn coaching-sessies over leiderschap en teamwork al een tijdje mee. “Zo’n tien jaar geleden gaf ik voor het eerst een lezing aan ondernemers. Dat gebeurde op vraag van de toenmalige voorzitter van Knack Roeselare. Die vroeg me om ‘iets’ te komen vertellen over teamwork, voor de sponsors van de club. Voor die lezingen maakte ik notities en uit die notities is mijn boek ontstaan. Uiteindelijk heeft mijn boek weinig met volleybal te maken, maar alles met teamprocessen en coaching in het algemeen. Met het boek hoop ik mensen te bereiken die coachen in de sportwereld, maar ook mensen die coachen in de bedrijfswereld, dus iedereen die in een team werkt. Ik zie dan ook heel wat gelijkenissen tussen de bedrijfs- en de sportwereld. Toch zijn er ook verschillen. Ik heb ik mijn carrière iemand gemist die mij coachte. In de bedrijfswereld worden veel mensen gecoacht. In de sportwereld is het ieder voor zichzelf.”

 

Anno 2017 is dat ‘iets’ uitgekristalliseerd tot een niet mis te verstane boodschap in boekvorm. Volgens Dominique Baeyens wordt een succesvolle teamcoach zowel gekenmerkt door passie als door een flinke dosis gezond verstand. De passie ligt voor de hand, maar gezond verstand in de betekenis die Baeyens eraan geeft, zal je niet elke topcoach toedichten. “Gezond verstand staat voor mij gelijk aan redelijkheid, aan een rationele instelling. Je zou kunnen zeggen dat dit tegenwicht biedt aan de passie.”

Voor de spelers die Dominique Baeyens heeft getraind, bij Ternat, Zellik, Roeselare en de Belgische nationale ploeg, betekende dit dat ze zich feitelijk maar aan twee basisafspraken moesten houden. Eén: op tijd komen op de training. En twee: er alles aan doen om resultaat te behalen. Dominique Baeyens: “Doorheen mijn loopbaan heb ik gemerkt dat dit voldoende is. Je moet spelers vertrouwen durven te geven, zodat ze zich meer bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid en van wat werkt bij henzelf en wat niet. Zo bouw je een duurzame vertrouwensrelatie op. Natuurlijk: als er zijn die zich niet aan deze afspraken houden, moet je als coach meer controlerend optreden.”

 

Dominique Baeyens werkte één jaar en vier maanden aan het boek. Volgens hemzelf onderschatte hij de opdracht. "Ik heb voor alle duidelijkheid het boek zelf geschreven. Ik ben absoluut geen schrijver. Dus heeft het bloed, zweet en tranen gekost."

Het boek 'Coachen met gezond verstand' is te verkrijgen in de betere boekhandel.

 

eejo

 

 

Tweemaal klikken en u kan de reportage over het boek op RINGtv bekijken.

 

 

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Baloise
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
Durabrik
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.