Home | Nieuws | Dankjewel Emile Rousseaux

Dankjewel Emile Rousseaux

21/05/2018

In de 55-jarige geschiedenis van The Jets/Knack Roeselare zal Emile Rousseaux niet zomaar een ‘passant’ zijn, zoals trainers wel eens oneerbiedig worden genoemd.

 

Vooreerst spreken we hier over een trainer in het volleybal, niet te verwarren met die andere balsport waar trainers kunnen vallen als vliegen, én over een trainer van Knack Roeselare.

 

De geschiedenis van de club leert ons dat Emile Rousseaux de vijftiende trainer op rij bij Roeselare was. Misschien doet dit aantal wel even de wenkbrauwen fronsen maar als we enkel de laatste 25 jaar in acht nemen, de periode van 1993 tot 2018, dan tellen we met Marc Spaenjers (halfweg 1993-1997), Dominique Baeyens (1997-2012) en Emile Rousseaux (2012-2018) slechts drie trainers. Wat standvastigheid en rust binnen de club betreft kan dit tellen.

Iedere trainer in die 55 jaar had zijn eigen verdienste in de groei van deze mooie West-Vlaamse volleybalclub, van de speelplaats in de Broederschool naar de top van het Belgische volleybal.

 

Trainers als William Ingels, mede-stichter en grote bezieler tot halfweg de jaren negentig, Yurek Strumilo, eerste buitenlandse speler en trainer, Stanislaw Iwaniak, met hem werd de stap naar ere-klasse gemaakt, Petr Kop, onder hem behaalde Knack zijn eerste kampioenstitel, en Dominique Baeyens, vijftien jaar lang het gezicht van de club en winnaar van vijf landstitels en vier bekerwinsten, zullen voor altijd blijven hangen in het geheugen van veel Knack Roeselare-supporters.

 

Ook Emile Rousseaux pas perfect in dit rijtje. Hij zal vooreerst herinnerd worden als de succes-coach die erin slaagde om negen van de twaalf te winnen prijzen, zes titels en zes bekers over zes jaar, binnen te halen. Met vijf landstitels en vier bekerwinsten in de Roeselaarse trofeeënkast bleven er slechts drie prijzen over, netjes verdeeld onder Noliko Maaseik (kampioen 2018), Lennik (bekerwinst in 2015) en Antwerpen (bekerwinst in 2014). Prijzen die Emile binnenhaalde met assistenten Bart Hungenaert en Steven Vanmedegael aan zijn zijde, iets wat hij ook herhaaldelijk benadrukte.

 

Maar er is zoveel meer. Emile Rousseaux is ook de architect van het huidige succesvolle Knack Volley-team. Zowel kapitein Hendrik Tuerlinckx, Pieter Coolman, Ruben Van Hirtum, Stijn Dejonckheere en Arno Van de Velde waren erbij vanaf dag één.

 

Maar Emile was ook de ‘vader’, zoals hij graag zegt, van Matthijs Verhanneman, Stijn D’ Hulst, Gertjan Claes, Joppe Paulides en Tomas Rousseaux naast Eemi Tervaportti, Alain Saade, Dirk Westphal, Wouter Verhelst, Manu Callebert, Lowie Stuer, Leonis Dedeyne, Pieter-Jan Creus, Thomas Konings, Angel Trinidad de Haro, Piotr Orczyk, Miquel Fornes, Sander Depovere, Benjamin Robbe, Mathijs Desmet en Antoine Cornil.

 

“Al mijn spelers zijn zowat mijn zonen”, vertelde Emile meermaals. En hij was niet alleen hun trainer die hen stuurde op zowel technisch als tactisch volleybalvlak maar ook de man die hen levenslessen voor het dagelijks leven mee gaf.

 

Donderdagavond in ‘De sucZESsen van Emile’ werd er meermaals op zoek gegaan naar de mens achter de trainer-coach.

 

Uit de ‘ZES dilemma’s van Emile’ leerden we o.a. dat Emile blauw verkiest boven rood, jeugd opleiden boven profs coachen, een blauwborstje spotten boven een CL-match coachen en eerder zijn buikgevoel volgde dan de scoutingcijfers tijdens een wedstrijd.

 

Voorzitter Francis De Nolf typeerde Emile Rousseaux met de volgende ZES veelzeggende woorden: familieman, natuurmens, filosoof, emotioneel, grootmeester en workaholic.

 

In de ‘ZES vragen aan Emile’ vertrouwde Emile het publiek zijn ritueel voor de start van een wedstrijd toe, vernoemde hij Enrique Pisani als zijn meest inspirerende trainer maar verkoos hij wel een glas Italiaanse wijn boven een echte Roeselaarse Rodenbach.

 

En in de ‘ZES hoogtepunten van Emile’ kregen we nogmaals het verhaal te horen van enkele onvergetelijke wedstrijden uit de voorbije zes jaar. Slechts zes maar het hadden er gemakkelijk een honderdtal kunnen zijn…

 

‘Mr Blue Sky’ Emile Rousseaux verlaat Knack Roeselare en we zullen hem missen. De staande ovatie van een volle zaal was slechts één van de vele onvergetelijke emotionele momenten op ‘de sucZESsen van Emile’ van donderdagavond.

 

eejo

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.