Home | Nieuws | De hele volleybalfamilie moet solidair zijn om de crisis te overwinnen

De hele volleybalfamilie moet solidair zijn om de crisis te overwinnen

11/04/2020

Ik wil graag inhaken op de communicatie van de Voorzitter van Volley Belgium. De COVID-19-crisis zal de wereldeconomie destabiliseren en misschien ook ons maatschappelijk model in vraag stellen. De sport zal niet gespaard blijven.

De inkomstenbronnen waarop het (semi) professionele sportecosysteem berust zullen tijdens de wederopbouw vermoedelijk aanzienlijk afnemen. En waarschijnlijk zal men verwachten dat de amateuractiviteiten grotendeels zelfbedruipend worden.


De Federatie, de Liga en de Topclubs zullen zich moeten organiseren om de economische gevolgen van deze crisis, die op korte en middellange termijn voelbaar zullen zijn, tot een minimum te beperken.


Hierbij mogen wij niet uit het oog verliezen dat de prioriteiten van de Overheid gezondheid, economie, tewerkstelling en koopkracht zullen zijn, eerder dan sport.


Ons ecosysteem wordt gedragen door de clubs. Maar als we de koe niet verzorgen dreigt er morgen geen melk meer te zijn.


Zo heeft de Voetbalbond beslist de clubs kwijt te schelden van de laatste drie schijven van de bondsbijdragen voor dit seizoen. En ze kondigt voor volgend seizoen andere steunmaatregelen aan.


De crisis cel, waarin alle entiteiten van het Belgisch voetbal vertegenwoordigd zijn (de Bond, de vleugels en de Pro League), benadrukt dat de hele voetbalfamilie solidair moet zijn in deze moeilijke tijden. Zo zouden o.a. de lid- en inschrijvingsgelden, maar ook de vergoedingen van refs en andere officials kunnen verminderd worden.


De Volleyballiga spreekt dezelfde wens uit.

 

En laat ons ook de lessen leren van deze crisis.


Wij zijn er nog meer van overtuigd dat als wij onze sociale zekerheid willen handhaven, iedereen het spel eerlijk moet spelen, ook inzake sociale wetgeving. Binnen het Volleybal willen wij alle dubieuze betalingen aan de schandpaal nagelen.

De Licentievoorwaarden zullen meer dan ooit belangrijk zijn, als garantie voor de financiële fair play en als bewijs dat de clubs leefbaar zijn.


Waarschijnlijk zullen wij ook samen de organisatie van onze activiteiten beter moeten omkaderen betreffende hygiëne en gezondheid. Het mag geen anekdote blijven dat tijdens de halve finales van de beker van West-Vlaanderen, een moeder die positief was op Covid 19, per ongeluk tientallen personen besmet heeft. Het zal verder velen niet ontgaan zijn dat ondanks de richtlijnen aan de refs niemand zich onthield van handshakes en omhelzingen tijdens de laatste twee wedstrijden in de EML.


Het is dus inderdaad aangewezen om zich te bezinnen over de actuele werking van ons Volleybal. Want morgen wordt het sowieso voor niemand meer “business as usual”.


Laat ons hopen dat wij als stakeholders (nog) meer bij het beleid betrokken worden.


Wij zijn echter overtuigd dat onze waarden niet door de coronavirus zullen besmet worden en dat ze zullen bijdragen om met enthousiasme in de toekomst te geloven.


Laat me ze samenvatten:


• Respect and HONESTY.
• Teamwork and Team EMPATHY.
• Caring about the WELLBEING of the players.
• Financial RESPONSIBILITY.
• Competition INTEGRITY.
• COHESION in the local and multigenerational Community.


De Belgische Volleybal Liga werkt actief aan een RECOVERY PLAN voor haar Clubs. Het moet een virtueuze cirkel worden waarin solidariteit gekoppeld wordt aan verantwoordelijkheid en nut.


Ik zal eindigen zoals ik begonnen ben, met in te haken op de communicatie van de Voorzitter van Volley Belgium.


Het was tijdens de laatste wereldoorlog en dankzij een netwerk van het verzet dat Volleybal voor het eerst in ons land werd gespeeld.


Na de oorlog is op initiatief van deze weerstanders het Belgisch Volleybalverbond in 1945 opgericht met als eerste Voorzitter de heer Roger MAZEAU.


Volleybal kende sindsdien een belangrijke ontwikkeling.


Daarom draagt ons HERSTELPLAN de naam MAZEAU.
__________________________________________________
April 2020
Philippe Boone
Voorzitter van de Belgische Volleybal Liga

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Baloise
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
Durabrik
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.