Home | Nieuws | De verlichters bereiken de top van de Mont Ventoux

De verlichters bereiken de top van de Mont Ventoux

17/06/2017

Vandaag bereikte een groep fietsers de top van de Mont Ventoux. Niks speciaals hoor ik u zeggen, maar dat klopt niet want dit is toch wel een heel speciale groep want ze noemen zich "De Verlichters"! Onder hen een aantal trouwe sponsors o.a. Peter Casset (jarenlang structurele sponsor en initiatiefnemer), Steve Schrauwen (Vision 21), Johan Heemeryck (Alheembouw), Dirk Specenier (Beobank) en nog veel anderen die regelmatig Knack Volley komen aanmoedigen. De begeleiding van deze groep is in handen van Gella Vandecaveye en Eddy Vinckier.

24 West-Vlaamse managers, zakenlui en ondernemers hadden een tijd terug uitgemaakt dat hun gewicht veel te hoog zat, en hun fysieke prestaties ook niet top meer waren. Ze hebben zich daarom verenigd in de nieuwe fietsgroep De Verlichters. Doel: gezamenlijk 10 procent afvallen, en op ­vandaag 17 juni de Mont Ventoux beklimmen.
Om met de weegschaal in huis te vallen: het gewicht van De Verlichters zit gemiddeld stevig boven de 100 kg en bij sommigen zelfs ver erboven. Ondernemer Peter Caset stelde ook bij zichzelf vast dat het fout ging, hoewel hij vroeger veel sportte. Hij broedde op een plan en ging daarvoor te rade bij zijn oude vriendin Gella Vandecaveye. De meervoudige judokakampioene coachte eerder zijn bedrijf in een gelijkaardig beweegproject.
Peter Caset bedacht de naam van De Verlichters, Vandecaveye ontwierp de outfit en kiende het programma uit. Gella wou met De Verlichters niet met risico aan het avontuur beginnen. De Verlichters moesten zich daarom melden voor een weegsessie, een hartonderzoek en een inspanningstest. Voor elke Verlichter werd een fiche opgemaakt, en ook iedereen wordt van nabij gevolgd. Omdat Vandecaveye weet dat je zonder doel geen resultaten haalt, werd meteen een ambitieus project gelanceerd. Op 17 juni de Mont Ventoux in Frankrijk beklimmen. De verraderlijke berg is die dag het decor van een nieuwe grootse beweegcampagne van Sporta.


Veel trainen dus. Gella spoorde De Verlichters daarom aan zich elke maandagavond te melden voor een spinningsessie bij Steve Schrauwen in ­Vision21 in Roeselare. De eerste liters zweet werden daar achtergelaten, maar omdat een fitnesszaal nooit het echte weergeeft, stapten de managers en ondernemers ook op het vliegtuig richting het Spaanse Mojacar. Ze gingen daar vijf dagen op hun fiets om achter de Spaanse kust voor het eerst kennis te maken met kleine cols en veel wind.


Gella Vandecaveye is het buitenbeentje in de groep. Nog immer afgetraind. “De Verlichters bestaan dan ook uit 24 + 1, ik ben die +1, hoewel ze me wel als one of the guys beschouwen'', zegt ze zelf, en de lichamen van haar Verlichters noemt ze mannen met 'een kathedraal van een lijf'. “Kijk, dit is een ernstig project, maar de fun moet blijven. Het zijn allemaal grote zakenlui, met een enorm gevulde agenda, druk sociaal leven en een neiging tot Bourgondisch leven. Ik ga er geen dieetgoeroes van maken, maar onderschat hen anderzijds ook niet qua inzet. Het project van de Mont Ventoux is er en zal worden gereden.''


Initiatiefnemer Peter Caset onderschrijft die wilskracht van De Verlichters. “De overgrote meerderheid ziet dit als een unieke kans om iets te doen met levensstijl. Het zijn allemaal 'kloeke jongens', de meesten hebben ook nog nooit aan sport gedaan.''


Caset zegt dat het idee eigenlijk ontstond op het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp vorig jaar. “Ik praatte er toen over met de burgemeester van Ledegem. We vonden dat we wel iets aan ons figuur konden doen, en dat gewicht en te weinig beweging een item was. We beseften dat we ongezond leefden met eten, drinken en geen sport. En van het een kwam het andere.''


Caset onderstreept dat van dieet geen sprake is. “We zijn allemaal vijftigers - tussen de 45 en 67 - en hebben niet de ambitie om mannen van 120 kg te zijn die zich haasten om allemaal 80 kg te wegen. Hoe fitter hoe beter, hoe meer kilo's eraf, hoe beter. Maar het ultieme doel is wel op een duurzame manier sport te combineren met een zwaar werkschema. We gaan onze levensstijl licht aanpassen, niet drastisch omgooien. De helft van ons deed wel mee aan Tournée Minérale.''

 

Hieronder een beeld van "de verlichters" tijdens een van hun sessies in de Vision 21.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.