Home | Nieuws | Dokter in Spe-ed met Red Dragons op het WK

Dokter in Spe-ed met Red Dragons op het WK

28/09/2018

Volleybal was haar hobby tot een medisch probleem haar dwong te stoppen. Nu blijft ze sportief bezig op de fiets en maakt ze als dokter de trip mee naar het WK volleybal. Maak kennis met Liesbeth Van Valckenborgh, een jongedame in een mannenwereld.

Een opvallende verschijning. Op de bank van de Red Dragons die de poulefase van het WK volleybal in Firenze afwerkten ook de bevallige Liesbeth Van Valckenborgh. Geen onbekende jongedame in het volleybalwereldje. “Maar ik kreeg toch heel wat reacties van mensen die me daar niet meteen verwacht hadden. Misschien logisch ook, het is de eerste keer dat de Red Dragons een dokter laten meereizen op een buitenlandse trip.”

 

Twee heupoperaties

 

Liesbeth Van Valckenborgh (26) is gepokt en gemazeld in het volleybalwereldje. Mama Ann Lobbestael, die eigenlijk een verleden had als basketster bij Wytewa Roeselare, organiseert mee de jeugdstages bij Knack Roeselare. Pa Luc Van Valckenborgh is nog steeds de man achter de transfers van de Belgische topclub die de thuiswedstrijden afwerkt in Schiervelde. De kinderen Van Valckenborgh Jef, Anne-Marie en dus ook Liesbeth sloegen aan het volleyballen. “Zelf startte ik bij Bevo Roeselare, ging vervolgens aan de slag bij VKt Torhout en eindigde bij VT Diksmuide.”

 

Een gedwongen einde van de carrière. “Vijf jaar geleden heb ik de stekker uit mijn volleybalcarrière getrokken, ik was toen al twee keer geopereerd aan de heup. Volleyballen mocht niet meer.”

 

naar West-Vlaanderen?

 

Op doktersadvies en nu is Liesbeth zelf dokter. “In de fysische en sportgeneeskunde. Ik ben nu bezig aan mijn tweede specialisatiejaar in Leuven van in totaal vijf jaar. Die eerste twee moet je sowieso in Leuven afwerken, volgend jaar hoop ik terug naar West-Vlaanderen te komen.”

 

Want haar roots liggen hier nog altijd. Ze is ook samen met basketter Nicolas Himpe uit Zillebeke die bij Melco Ieper Four in vierde provinciale aan de slag is. “In het fietsen heb ik een nieuwe uitdaging gevonden. Ik stel me wel doelen: zoals de 1.000km van Kom op tegen Kanker. Mijn ouders fietsen veel, ik nu dus ook. We hebben een vriendinnengroepje dat bestaat uit wat studiegenotes. We zijn dat opgestart toen we nog aan het studeren waren. Als dokters in spe die wat snelheid op de fiets wilden ontwikkelen werden we ‘Dokters in Spe-ed’. We amuseren ons en zijn nog sportief bezig.”

 

Liesbeth Van Valckenborgh als tweede van rechts tussen haar fietsvriendinnen. (Foto Instagram)

 

De kans om als dokter mee te reizen met de Red Dragons liet Liesbeth uiteraard niet liggen. “Mijn ‘supervisor’ Stijn Bogaerts is de vaste dokter van de Yellow Tigers. Hij polste mij om mee te gaan met de Red Dragons, bondscoach Anastasi had aangedrongen op de aanwezigheid van een dokter.”

 

Maar haar takenpakket omvat meer dan het louter het medische. “In eerste instantie is dat mijn hoofdbekommernis, maar gelukkig hebben we tot nu behalve de kleine pijntjes nog geen last van blessures. Ik ben er ook om de gezondheid van het hele team en entourage mee te verzorgen, een verkoudheid kan daar ook bij horen. Maar op trainingen help ik ook waar het kan: punten bijhouden, de drank klaar zetten, ik maak me graag nuttig...”

 

Olympische Spelen

 

Dit WK is voor Liesbeth ondertussen een toffe belevenis. “Op dit topniveau vanop de eerste rij mogen meegenieten, het is uniek. En ja, ik droom ook al een beetje. Wie weet kunnen onze volleybalmannen zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio. Daar zou ik ook graag bij zijn...”

 

De Red Dragons plaatsten zich alvast voor de volgende ronde. “We blijven in Italië, veel vrije tijd hadden we nog niet, maar konden toch wel even Firenze bezoeken. Het is net een openluchtmuseum.”

 

Met sommige spelers moest ze nog kennismaken, maar met Pieter Coolman en Hendrik Tuerlinckx zitten al twee Knackspelers in de kern en Stijn D’Hulst (ex-Knack) kent Liesbeth ook zeer goed. “Toen we 13 jaar waren zaten we al samen in de nationale jeugdselecties.”

 

Krant van West-Vlaanderen (21 september 2018)

Foto (Maxime Petit)

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.