Home | Nieuws | Een Pools maatje té groot!

Een Pools maatje té groot!

11/12/2019

Zaksa Kedzierzyn-Kozle… Een geoliede Poolse powermachine, op kop in de Poolse Plus Liga, getraind door volleybalmonument Nikola Grbic uit Servië. In het team enkel wereldklasse met de Franse spelverdeler Benjamin Toniutti, de Hongaarse opposite Arpad Baroti, de Italiaanse receptie-hoek Simone Parodi en de Amerikaanse middenman David Smith. Verder op smaak gebracht door de Poolse internationals Aleksander Sliwka, Lukasz Wisniewski en libero Pawel Zatorski. Iemand die het internationaal volleybal wat volgt is nu al ‘downstruck’ door deze verzameling spelers.

Knack Volley liep constant achter de feiten aan. Het uiteindelijk verdict klinkt héél zwaar: 0-3 met 17-25, 19-25 en 21-25 setstanden. De synoniemen voor deze nederlaag liggen werkelijk voor het rapen: kansloos, met de billen bloot, niet op de foto, een maatje te klein, volleyballes en de lezer zal er wellicht nog andere bij kunnen verzinnen. Feit was dat een gemotiveerd Zaksa, ook zonder Sam Deroo, niet van plan was veel nachtrust te laten voor dit duel en met als resultaat dat tegen kwart voor tienen we ons notitieboek met net niet anderhalve pagina aantekeningen konden dichtklappen.

 

Het is waar dat de zeven opslagmissers bijdroegen tot de zware cijfers in de eerste set (17-25). Helaas waren er dat reeds vier bij een 5-8 stand. Simone Parodi en de brede schouders van Arpad Baroti waren een gesel voor de thuisploeg. Vooral de bezoekende hoofdaanvaller torende hoog boven het blok uit en vond, wanneer nodig, ook moeiteloos het gaatje tussen het blok en de antenne. Bij 6-12 probeerde coach Steven Vanmedegael in zijn tweede time-out vruchteloos de ploeg weer op de rails te krijgen. Maar over de ganse wedstrijd moest een punt soms drie keer gemaakt worden vooraleer het op het scorebord kwam. De Poolse verdediging stond steeds paraat, op de juiste plaats en spelverdeler Benjamin Toniutti kon ook rekenen op Aleksander Śliwka die zeer scherp uithaalde en het duo Lukasz Wisniewski en David Smith dat sober in het midden zijn ding deed. Een ace van Matthijs Verhanneman was één van de zeldzame punten waarbij een niet-volgelopen sporthal Schiervelde zijn hart kon ophalen : 16-22. Afronden deed Śliwka met een mooie ace (17-25).

 

We hoopten, tezamen met het voltallige stadsbestuur en minister Nathalie Muylle, op beterschap. Dit leek aanvankelijk ook enigszins te lukken, we kwamen wel niet op voorsprong (1-2, 3-5, 6-9, 8-9) maar hopeloos was de situatie niet. Maar dan brachten de gevarieerde opslagen van setter Toniutti de Knack-defensie in de problemen (8-11 ace). Bij de 10-15 kwam er een logische time-out maar het spreekwoordelijke kalf was reeds verdronken. De ploeg bleef strijden en hoop laaide weer op bij een ace van Andreas Fragkos (16-19) doch veel verder of liever dichter kwamen we niet : 16-22 om tenslotte te stranden op 19-25 na een nieuwe ace van Aleksander Śliwka.

 

In set drie kwamen we dan voor het eerst op voorsprong (1-0) om vervolgens weer op achtervolgen aangewezen te worden (2-3). Onze kapitein, Hendrik Tuerlinckx, die wat later met een blessure zou uitvallen, toonde het goede voorbeeld (4-3, 5-5 en 7-6). De voorsprong werd, na aantreden van Joe Norman bij 7-8, zelfs twee punten dankzij Andreas Fragkos en Pieter Coolman (11-9). Maar deze vreugde was van korte duur : 11-13. Knack Volley bleef aanklampen, meer was niet mogelijk tegen deze oppermachtige tegenstander : 13-14 en 14-15. Knack Volley moest tenslotte definitief afhaken na een blok van Toniuitti op Andreas Fragkos (14-18). Joe Norman legde er nog wel vier in het mandje (15-18, 16-20, 20-23 en 21-24) maar hij zorgde ook met een servicemisser voor het laatste punt van deze set en wedstrijd (21-25).

 

Een kort en bondig wedstrijdverslag naar analogie van de wedstrijd zelf en het heeft geen zin om hier nog letterlijk veel woorden aan vuil te maken want de blik moet op de toekomst gericht worden. Door de duidelijke winst van VfB Friedrichshafen en de blessure bij Hendrik Tuerlinckx spreken we van een slechte avond die zo snel mogelijk moet vergeten worden. Om te beginnen zaterdagavond in de kleine zaal van BDO Haasrode Leuven dat in Turkije wel een mooi resultaat behaalde en dus vol vertrouwen de bekerfinalist in de ogen zal kijken.

 

Brilsmurf.

 

Stastistieken: Knack Volley - Zaksa Kedzierzyn

 

Foto's van Bart Vereecke

Foto's van Jo Naert

Foto's van Jan Vanmedegael

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.