Home | Nieuws | EK-brons voor youngster van Knack Mathijs Desmet

EK-brons voor youngster van Knack Mathijs Desmet

09/08/2018

Voor de spelers van Knack Roeselare werd de voorbereidingsperiode op het nieuwe seizoen maandag aangesneden met een eerste training. Voor de kersverse twintiger Mathijs Desmet betekende het meteen de overgang van het internationale jeugdvolleybal naar het clubvolleybal. Die overstap maakte de Roeselarenaar met een bronzen EK-medaille bij de U20 om de nek.

“Toch besef ik dat het nu nog maar allemaal begint voor mij”, is Mathijs Desmet nuchter. “Vorig seizoen al kon ik in de wedstrijden met Knack tegen Gent en Menen ervaren dat er nog een hemelsbreed verschil is tussen jeugdvolleybal op internationaal niveau en het volleybal waar ik nu deel van uitmaak. Maar het voorbije EK met een heel onverwachte derde stek als resultaat was een aardige afsluiter die een verrijkende ervaring werd.”

 

Zware loting

 

De eindronde van dat EK speelde zich voor de poulefase af in Kortrijk, de finalewedstrijden in Nederland. In de poulefase met Polen, Italië, Frankrijk, Turkije en Rusland plaatste België zich voor de halve finale. “In een eindtornooi ga je altijd voor de eindstrijd en de medailles. Maar in een heel zware poule hield coach Eyckmans ons voor wedstrijd per wedstrijd aan te pakken. Wij kregen immers een heel zware loting waarin alle toplanden present waren.”

“Wij openden goed en konden ons niveau wedstrijd per wedstrijd opkrikken. Wij verloren in de poulefase alleen tegen Rusland. In de eindfase die in Nederland gespeeld werd, verloren wij de halve finale tegen Tsjechië. De kleine finale bracht ons tegen medeorganisator Nederland.”

 

Opposite

 

In die match was de eerste set bepalend: een ware thriller. Uiteindelijk wonnen de jonge Red Dragons 35-33. Zowel in de tweede (25-21) als derde (25-20) beurt zakten de Nederlanders weg. De jonge Belgen konden hun niveau aanhouden en haalden heel verrassend brons.

Mathijs Desmet stond alle wedstrijden in de basis als opposite. Alleen in de finalewedstrijd om het brons moest

hij voortijdig aan de kant. “Omdat de drie receptiespelers evenwaardig waren, werd ik als hoofdaanvaller uitgespeeld, een positie die ik vroeger al bezette. Het was wel een slopend tornooi en dat liet zich ook bij mij voelen. Ik kreeg enigszins last aan de schouder, in de kleine finale opende ik nog wel, maar mijn rendement lag te laag en ik werd terecht vervangen door Vandamme.”

Het aandeel van de jonge speler van Knack Volley in dat Europees brons was evenwel heel groot. Wat draagt hij vooral mee uit dat succes? “Met deze groep spelers van de Topsportschool van de jaren 99-2000 en de technische omkadering speelden wij internationaal drie jaar samen. Dat brons is uiteindelijk het resultaat van een schitterende groepsgeest.”

 

Van nul herbeginnen

 

Met deze EK-medaille wordt het jeugdvolleybal meteen afgerond voor Mathijs Desmet. “De U21 heeft zich wel geplaatst voor het WK, maar of ik daarbij zal zijn is nog maar de vraag. Alle aandacht gaat nu naar Knack. Ik besef best dat ik weer vanaf nul moet beginnen. Ik speelde vorig seizoen met de Topsportschool in Liga B, maar dat vormt een immens verschil met de Liga A, zowel technisch als tactisch. Maar de ervaringen uit dat internationale jeugdvolleybal waren een verrijking in mijn persoonlijke ontwikkeling. Die moet mij mee vooruithelpen.”

 

(Rik Bekaert - Krant van West-Vlaanderen 3 augustus 2018)

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.