Home | Nieuws | Hard gestreden maar net niet gewonnen

Hard gestreden maar net niet gewonnen

30/04/2017

Toeval ? Oordeelt u zelf maar. Uitgerekend op vrijdag 28 april verscheen, van de hand van trainer/coach Redbad Strikwerda, een column op volleybalkrant.nl (http://www.volleybalkrant.nl/nieuwsbericht/13607/column-de-nieuwe-bond ) over de NeVoBo, wat in het normale leven staat voor Nederlandse Volleybalbond. Strikwerda herdoopte de bond tot NeeVoBo, wat dan weer moet begrepen worden als “Nee Volleybal Bond”.

Niet dat wij hier pleiten voor de oprichting van een nieuwe bond naar analogie van wat in het boksen en darts wel realiteit werd. Maar we kunnen vanzelfsprekend niet rond de commotie van de voorbije dagen heen en kunnen schrijven dat naast het terrein Maaseik en Roeselare “bondgenoten” waren. Al moeten we daarbij ook wel stellen dat er voor de spelers en bestuurders van de twee topclubs weinig “genieten” was aan wat de “Bond” ervan bakte. En in deze heisa met de focus op het extra-sportieve zouden we bovendien nog bijna vergeten onze twee laureaten in de spots te zetten. Proficiat Hendrik Tuerlinckx, proficiat Emile Rousseaux met de meer dan verdiende bekroning en vooral ne dikke merci voor wat jullie ons het voorbije jaar al cadeau deden. Dat ze dit in de Lottodôme niet het vermelden waard vonden valt inderdaad moeilijk te begrijpen vanuit sportief oogpunt.

 

Tussen de lijnen zag de situatie er dus weer anders uit, geen bondgenoten meer maar rivalen. De ene coach voorspelde oorlog, bij Knack hield men het neutraler (of was het cynischer) en sprak van een circusvoorstelling.

Onder het toeziend oog van scheidsrechters Cambré en Evers namen voor Knack Tuerlinckx, Trinidad, Fornes, Van Hirtum, Coolman en Orczyk met Dejonckheere plaats in de arena. Bij de thuisploeg waren dat Skladany, Raïc, Colson, Bruno, Maan, Vigil met Santucci.

 

De start was voor Maaseik omdat Knack aanvallend wat moeilijkheden kende om te besluiten en ook niet de gewenste opslagdruk kon produceren. Bovendien bleef Raïc met 4 op 4 foutloos (3-1, 4-1, 6-4 en 8-6). Maar ook de speler van het jaar liet zich niet kennen en hamerde er volop op los (met een 8 op 14 in set één). Zo bleef het verschil beperkt tot twee luttele punten : 9-7, 10-8, 12-10. Maar een loepzuivere ace van Jelte Maan deed er een puntje bovenop : 13-10. Een eerste score van Orczyk en toen ook Ruben Van Hirtum zijn bijdrage leverde gingen de bordjes al weer snel gelijk : 16-16. Knack kwam zelfs voor het eerst op voorsprong dankzij Pieter Coolman (20-21) maar kon dit niet vasthouden. Maan, Colson en een ace van Bruno zorgden er voor dat Maaseik de eerste ronde binnenhaalde : 25-22.

 

Geen wijzigingen in de opstellingen in set twee met een bliksemstart voor Knack dat vlot uitliep tot 0-3 met in hoofdzaak goed verdedigend werk. Een misser van Maan voor 1-5 deed Castellani ingrijpen maar ook Raïc knalde buiten 1-6. De opslagen bleven risicovol en dus was het niet te verwonderen dat er aardig wat buiten of in het net hun eindbestemming kenden. Een mooie legbal van Fornes bracht rust bij 4-8. Tot 9-13 bleef het verschil stabiel. Maar met opnieuw een mooie pipe van Maan en een blok van Raïc op Orczyk werd dit gehalveerd : 13-15. Bij 17-19 kregen we de inmiddels gekend wissel met W & W. Skladany had succes met een tweedehandse bal en knabbelde weer een puntje van de achterstand af (20-21) en toen kregen we voor het eerst felle discussies voor en al dan niet touché van Knack. Het verdict was punt voor Knack en geel voor de rode kapitein. De inbreng van Gertjan Claes leverde geen positief resultaat op maar een voetfout van Bruno hielp Maaseik ook niet vooruit (21-23). Uiteindelijk waren het Piotr Orczyk en Pieter Coolman die de set voor Knack vast klonken : 23-25.

 

Waar Raïc in set twee weinig aan bod kwam maakte hij dit dubbel en dik goed in set drie. Bij 8-7 noteerden we reeds een 5 op 5 voor de medical joker. Maar dan kende Knack een serieuze dip of was het Maaseik die een boost kreeg. Wat ook de oorzaak was de gevolgen logen er niet om en dus was het eerder verzuipen : 14-9. Ook de inbreng van D’Hust en Van de Velde konden daar aanvankelijk niets aan veranderen. Wat een sterke Van Hirtum ook deed hij kreeg zijn ploegmaats moeilijk mee. Een blok op Raïc van Ruben deed plots de thuisploeg wankelen (20-17), hij deed er nog een blok op Colson bovenop voor 20-18 en de time-out van Maaseik was volkomen logisch. Van Hirtum weer succesvol voor 20-19. Raïc mocht naar de huppelhoek voor Wijsmans. Een servicemisser van Orczyk maakte een einde aan de remonte : 21-19. Een onzuivere receptie bracht de aanval in onoverkombare moeilijkheden. Twee bloks van de ingevallen Wijsmans (23-19) en daar kon een nieuwe time-out van Knack niets meer aan wijzigen. Ook de vervanging Orczyk-Verhanneman niet want snel werd het 25-19.

 

Dat Knack zijn niveau dringend moest opkrikken was duidelijk. Knack probeerde dit met D’Hulst en Van de Velde in de basis. Maar toch was het Trinidad die door scheidsrechters Evers opgeroepen werd volgens wat hij op zijn papiertje las. 1-1 via die deksele Raïc. Toch kon Knack naar analogie van de tweede set weer voorsprong nemen en bij 2-5 moest Maaseik weer naar de time-out grijpen. Een legbal van Van de Velde voor 3-6 gevolgd door een stevige muur op Bruno (3-7) deden Knack heel wat deugd. Hendrik Tuerlinckx stuurde de spelers naar de kant met een 4-8 tussenstand. Inmiddels was de joker Wijsmans ingebracht voor die andere joker Raïc en wat later verscheen ook Rychliki voor Maan. Wijsmans met de 8-10 maar vervolgens serveerde hij buiten (8-11). Coolman viseerde Rychliki, Bruno nam over en Vigil sloeg buiten (8-12). Skladany behield echter zijn vertrouwen in zijn middenman en terecht (9-12). Bruno lukte de 10-12 maar Tuerlinckx liet niet betijen : 10-13. Toch moest Hendrik naar de kant om Thomas Konings de kans te geven aan de serveerlijn. Een goed moment van Maaseik onder leiding van Wijsmans en Bruno deed de voorsprong krimpen : 13-14. Colson poeierde dan buiten en weg was het momentum : 13-16. Colson maakte zijn foutje goed met een stevige muur op onze kapitein (15-16). Piotr Orczyk lukte in moeilijke omstandigheden een punt en Stijn D’Hulst kwam aan service. Maar Colson maakte er korte metten mee : 16-17. Helaas voor het thuispubliek sloeg Martijn vervolgens zijn service in het net : 16-18. Blok op Wijsmans bracht ons 16-19 en time-out voor Maaseik. Fake Coolman en Van Hirtum haalde genadeloos uit : 17-20. Rychliki liet zich niet pramen : 18-20 maar Kamil produceerde opnieuw een outservice : 18-21. Mooie pass Wolanski op Vigil voor 19-21. Van Hirtum was slordig in receptie en aanval en moest naar de bank ten voordele van Matthijs Verhanneman. 20-22 getekend Matthijs Verhanneman. Claes op een dalend blok en 20-23. Netserve Verhanneman : 21-23. Ace Wolanski verkeerd beoordeeld door de bezoekende defensie en time-out van Emile Rousseaux. 22-24 via Van de Velde die een eerste setbal versierde. Een outaanval van Wijsmans deed ons in de tie-break belanden : 22-25.

 

Een eerste breakpunt kwam er op een wat ongelukkige manier want een meer dan duidelijke bal binnen werd out gegeven en een 4-2 in plaats van 3-3. Maan diepte uit tot 8-5. De gok met Gertjan Claes lukte niet en de drie punten verschil bleven staan. Vigil kwam boven water (10 en 11-7). Maaseik nam hiermee een stevige optie op winst en Roeselare probeerde met een time-out het tij te keren. 11-8 via Tuerlinckx, pipe Bruno 12-8, 12-9 outserve Maan, 12-10 Orczyk via de vingers van Vigil en time-out Maaseik. Raïc voor 13-10. Wijsmans service ver buiten 13-11. Raïc zorgde voor het matchpunt met 14-11. Orczyk kon nog wat uitstel kopen met de 14-12 maar de opdracht was zwaar, te zwaar want weer Raïc kon uithalen want een al dan niet toetsfout van Skladany vond genade bij de mannen in het rood.

 

Al bij al een gemiste kans voor Knack maar in geen geval werd de zege gestolen door de thuisploeg. De supporters van Knack zullen maandagavond meer dan hun duit in het zakje moeten doen om hun team naar de gelijkmaker te schreeuwen.

 

Brilsmurf

 

Match report Maaseik-KNACK 29-04-2017

 

Foto's van Jan Vanmedegael

Foto's van Pol D'Hulst

Foto's van Lieven Stroobant

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Baloise
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
Durabrik
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.