Home | Nieuws | Heel sterke start van Knack Roeselare in de play-offs

Heel sterke start van Knack Roeselare in de play-offs

25/03/2018

Elk jaar opnieuw stellen velen zich de vraag: “Komt er dit jaar een einde aan de hegemonie van de grote twee?”  In de laatste jaren konden zowel het inmiddels ter ziele gegane Antwerpen en het voormalige Asse-Lennik het tot in de finale schoppen, maar meer ook niet. Ook dit jaar zijn zowel Noliko Maaseik als Knack Roeselare de uitgesproken favorieten om in een onderling duel te bepalen wie de titel van Landskampioen dit seizoen aan zijn palmares mag toevoegen. Maar…  in tegenstelling tot de voorbije seizoenen start deze maal elke ploeg met evenveel punten, nul punten, en is er dus geen voorgift meer. En zo kan elk setverlies, laat staan puntenverlies een serieuze invloed hebben op de afloop van de rush naar de titel.

Binnen maximaal 6 weken weten we of Knack Roeselare zijn zesde titel op rij kan binnenhalen en daarmee coach Rousseaux met een perfect rapport én door de allerallergrootste poort kan uitzwaaien. Dat Noliko Maaseik, gesterkt door zijn ronduit schitterend Europees parcours, een meer dan te duchten tegenstander zal worden weet ondertussen het kleinste kind. Maar wees gerust dat ze ook in Menen bloed ruiken en met Julien Winkelmuller, één van de kandidaten voor  Speler van het Jaar maar mogelijks bezig aan zijn laatste weken in Menense loondienst, een straffe troef hebben om roet in het eten te strooien. En onze vrienden uit Aalst die, geplaagd door heel wat tegenslagen, een seizoen draaien beneden de verwachtingen hopen vanzelfsprekend in de komende zes duels één en ander recht te kunnen zetten.

We kunnen veel theorieën verkopen in de aard van ‘thuiswedstrijden winnen’ en ‘op verplaatsing puntjes pakken’. Maar Emile Rousseaux kennende zal hij niet rekenen en in elke wedstrijd volop voor winst gaan, wat ons ook de meest veilige piste lijkt. Zo ook in het eerste duel met de grensploeg, die het ons in een vorig duel in Schiervelde op 27 januari verdomd lastig maakte met onder meer services van de reeds genoemde Julien Winkelmuller maar ook van setter Xavi Folguera en Gilles Vandecaveye. Voor zij die kort van memorie zijn brengen we nog even de setstand van set twee in herinnering: 25-11 voor Par-ky Menen.

Bij Knack Roeselare kreeg Ruben Van Hirtum, onder het oog van zijn peter-sponsor Koen Bekaert, de voorkeur op Piotr Orczyk en Lou Kindt. Ruben zou dit vertrouwen niet beschamen want hij leverde een sterke partij af  en liet negen punten optekenen en een resem goede recepties. Bij Menen noteerden we geen verrassingen in de starting six/seven. Het trio Coolman-Gorski-Tuerlinckx zorgde voor de eerste aanvallende punten. Voor de volgende vier punten zorgden Tuerlinckx-Winkelmuller-Verhanneman-Gorski maar dan in negatieve zin met evenveel servicemissers. Wie dus goed kan tellen weet dat we toen op een 4-3 stonden. Van meet af aan was duidelijk op wie Knack Roeselare serveerde: Anshel Ver Eecke. Anshel zou inderdaad een moeilijke avond kennen en in set drie zijn plaats moeten afstaan aan Gilles Vandecaveye. De bezoekende receptie-hoek, die zopas bijtekende voor de komende twee jaar bij Par-ky, werd een eerste keer in gebreke gevonden voor 6-4. Maar toch kon een enthousiast Menen met een blok van Xavi Folguera, tweemaal Julien Winkelmuller en Jelle Sinnesael aan de leiding de eerste onderbreking ingaan (7-8). En de bezoekers deden meer en enthousiast speelden ze een 9-13 bij elkaar (ace Winkelmuller). Met als logisch gevolg dat Knack Roeselare op zoek ging naar inspiratie in een time-out. En die werd gevonden want met Matthijs Verhanneman aan de achterlijn riposteerde het tot 13-13. De 11-13 kwam er met een serve no-pass en na twee reddingen bij Knack kreeg setter Folguera vanwege scheidsrechter terecht een bestraffing voor de hand over het net. De opmars van de thuisploeg werd gestuit maar bij 14-14 was er weer een heet standje en werd de bezoekende hoofdaanvaller voor het eerst succesvol afgestopt. Een misser van Anshel Ver Eecke werd gevolgd door een blok op dezelfde speler en dus stond het er plots een stuk beter voor bij de thuisploeg: 16-14. Jelle Sinnesael milderde en dan liet Knack zowaar drie missers op een rij optekenen: 16-18. Je verwacht dan een nieuwe time-out maar neen, coach Rousseaux rekende op de ervaring en koelbloedigheid van zijn team. Volkomen terecht zou andermaal blijken want bij 19-19 zette Knack zijn eindspurt in naar 23-19. Even nog een flits van toekomstig Knack-speler Rune Fasteland maar onze eigenste Arno Van de Velde plaatste dan het orgelpunt met een blok op Janusz Gorski : 25-20. Het had even geduurd, de situatie leek benard en benepen, we zaten even op hete kolen maar eens de machine op gang was er geen houden meer aan.

Beide teams verschenen ongewijzigd voor set twee tussen de lijnen. Hoewel de ploegen aan elkaar gewaagd waren leek Knack toch ietsje de bovenhand te nemen en dat weerspiegelde zich hoofdzakelijk in een gunstig scoreverloop : 0-1, 4-2, 7-4, 8-5. Een outbal van Anshel Ver Eecke schonk Knack zelfs een vierpuntenkloof die na een fout van Angel Trinidad snel gereduceerd werd tot 10-8. Deze kloof bleef staan tot 15-13 om vervolgens Pieter Coolman zijn duivels te laten ontbinden met een score (16-13) en een blok (17-13). De 18-13 was een beauty, niet zozeer door de secure afwerking van Hendrik Tuerlinckx, maar bovenal door de totaal verrassende en gecamoufleerde pass van uitblinker Angel Trinidad: super! Het verschil van vijf punten werd er zes na een éénmansblok van Matthijs Verhanneman op Julien Winkelmuller (20-14). Even leek Menen nog te remonteren via zijn kapitein maar Groscaisse had zich al een tijdje neergelegd bij dit tweede setverlies. Julien Winkelmuller bleef zijn persoonlijke score opdrijven ( tot 15 stuks) maar set twee eindigde op een identieke 25-20.

Vanzelfsprekend begroef Menen de strijdbijl nog niet. Gilles Vandecaveye, de gesel van eind januari, was inmiddels tussen de lijnen verschenen. Tot 7-6 leek alles in balans maar dit veranderde met een atoombom van Hendrik Tuerlinckx (8-6), het startschot voor een drie-nulzege. Over 11-7 (een onhoudbare bal van Arno Van de velde naast een wanhopig molenwiekende Jelle Sinnesael) ging het bliksemsnel naar 16-11. In de laatste onderbreking bleek ook Team United duidelijk geïnspireerd door het krachtige spel van de ploeg en de vier meiden presenteerden een topnummer met veel branie. Weer kwam Angel Trinidad in the picture met een eenhandige pass op zijn maatje Hendrik Tuerlinckx (17-12) en toen Janusz Gorski de bal daaropvolgend niet tussen de lijnen wist te houden moest coach Ratko Peris zijn allerlaatste time-out opgebruiken. Dichter dan vier punten (20-16) kwam Par-ky Menen niet meer. Pieter Coolman (acht punten vier bloks) schonk ons het wedstrijdpunt (24-19) dat door Ruben Van Hirtum met een ace in de diepste hoek verzilverd werd.

Knack Roeselare leed dus geen puntenverlies en ook geen setverlies. Dus kun je zonder discussie spreken van een sterke start. Gekoppeld aan wat we te zien kregen mogen we zelfs spreken van een beresterke prestatie die alle vertrouwen schenkt voor de komende twee uitwedstrijden. Punten pakken in Maaseik blijft mogelijk en een overwinning in Aalst zou Knack Roeselare halverwege deze fase van de competitie een groot stuk verder helpen in de rush naar het laatste winnende punt.

 

Oltegoare Roeselare Hup Hup.

 

Brilsmurf

 

Match report KNACK-Menen 24-03-2018

 

Foto's van Lieven Stroobant

Foto's van Bart Vereecke

Foto's van Jan Vanmedegael

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.