Home | Nieuws | Hendrik Tuerlinckx voorzitter Spelerscommissie

Hendrik Tuerlinckx voorzitter Spelerscommissie

07/01/2017

Binnen de Belgische Volleyballiga werd woensdag laatst de Belgian Volleyball League Academy boven de doopvont gehouden. De Academy heeft als doel het beleid binnen de Belgische volleybalclubs te professionaliseren en harmoniseren, inzake marketing en op financieel, administratief, sociaal en sportief vlak. “Dit is een grote stap voorwaarts. Voorheen was het oorlog tussen de clubs”, verklaarden Philippe Boone, voorzitter, en Marc Spaenjers, CEO van de Belgische Volleyballiga, in de gebouwen van Roularta in Zellik.

Sinds dit seizoen waait er een nieuwe wind door het Belgisch volleyballandschap en één van de nieuwigheden is de creatie van een spelerscommissie. Al snel kwamen Philippe Boone en Marc Spaenjers uit bij Hendrik Tuerlinckx om hem als voorzitter te bombarderen. KnackVolley-captain Hendrik Tuerlinckx wordt met andere woorden de spreekbuis van alle spelers uit de Liga A. In de commissie zetelen nog twee ex-Knack Volley-spelers: Sam Deroo (die zijn knowhow uit een topcompetitie als Polen graag overbrengt) en Frank Depestele (de meest gelauwerde speler uit de huidige competitie). Met Jelte Maan levert ook Noliko Maaseik een speler af.

 

"Ik wilde me engageren voor het voorzitterschap omdat ik voelde dat de beleidsmakers van de volleyballiga ons 'au sérieux' nemen", verklaarde Hendrik Tuerlinckx woensdagavond op een bijeenkomst van de stakeholders van het Belgisch volleybal in de Roulartagebouwen in Asse. "We kregen ook garanties dat ze er alles aan gaan doen om rekening te houden met onze opmerkingen en voorstellen om onze favoriete sport nog aantrekkelijker te maken. De kans is dus groot dat onze suggesties ook effectief uitgevoerd worden." Hendrik Tuerlinckx werd woensdagavond ook nog gelauwerd omdat hij onze nationale competitie ondanks veelvuldige buitenlandse interesse trouw blijft. Als volleybalicoon mag hij zich sindsdien tot de club van de 'golden stakeholders' rekenen. Met een speciale kaart krijgt hij daarom gratis toegang tot alle Belgische volleybalwedstrijden.

 

De Academy, die ook advies wil verlenen over gevoelige problemen en uitwisseling van expertise wil bevorderen, wordt opengesteld voor clubs uit de Liga A en de Liga B. De instelling krijgt als voorzitter professor Paul De Knop, voormalig rector van de Vrije Universiteit Brussel. De Belgian Volleyball League Academy is een resultaat van de wens van Philippe Boone en Marc Spaenjers om de hoogste volleybalklasse een meer professionele uitstraling te geven.

 

“Volgens onze berekeningen zijn er ongeveer 50 spelers met een profcontract op de 123 spelers die in de Liga A aantreden. Dat is heel weinig ten opzichte van bijvoorbeeld het basketbal. Die 45 procent profspelers moet binnen vier jaar opgetrokken worden tot 60 procent”, aldus Philippe Boone.

“Met een gefaseerd plan zullen we de clubs aanzetten tot een professioneel trainingsprogramma, met minstens 20 uur training per week”, vervolgde Marc Spaenjers. “Momenteel hebben we vijf clubs die zo’n programma hebben, en er zijn vijf professionele Liga A-coaches. We willen tien clubs met een fulltime trainingsprogramma én een professionele coach.”

“Dit stimuleren we via ons ‘cashbacksysteem”, verkondigde Philippe Boone, die ruim een half jaar geleden aangesteld werd als nieuwe ligavoorzitter, met de bedoeling een nieuwe wind te laten waaien in het Belgische volleybal. “In het verleden kregen teams een financiële bonus louter op basis van hun ranking. Er moet meer dynamiek in dit systeem komen. Zo komen er financiële beloningen als bepaalde doelstellingen gehaald worden, zoals bijvoorbeeld speelgelegenheid geven aan jonge Belgische talenten en het beter bereiken en aantrekken van supporters, de zogenaamde community.”

 

De Belgische Volleyballiga kondigde tot slot met Ernst & Young en Group S twee nieuwe partners aan.

 

tekst: eejo

bronnen: Belga en redactie KW

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.