Home | Nieuws | Het werd een hete vriesavond voor Knack Volley

Het werd een hete vriesavond voor Knack Volley

20/01/2019

Al bij al werd het een vreemde wedstrijd tussen Knack Roeselare en BDO Haasrode Leuven. Beide teams hadden er een Europese verplaatsing opzitten, met wisselend resultaat. Vreemd naar het prestatieniveau van beide teams in functie van hun plaats in de voorlopige rangschikking.

Zeker vreemd omdat, ondanks de verdiensten van onze libero Stijn Dejonckheere met zijn mooie en stevige receptiecijfers en op deze basis door coach Kris Eyckmans als Star of the Game verkozen, de echte uitblinker in het verliezende kamp stond. En dat weet je alleen als je de partij gezien hebt, op Schiervelde of op televisie( - sic). Bezoekende opposite  Gert Van Walle kreeg inderdaad het leeuwenaandeel van de passes toebedeeld en speelde een beresterke partij waarbij hij zo maar eventjes in vier sets 31 punten bij elkaar sprokkelde, waarvan 10 eenheden in de toch verloren derde set. En ook vreemd omdat we wellicht getuige waren van een wereldprimeur in het aardse volleybal. Bij een 16-18 stand in set drie beoordeelde eerste scheidsrechter Khuc Tien een bal die met de vuist gespeeld werd als ‘gedragen’. We zijn van oordeel dat zelfs een Earvin N’Gapeth er nooit in slaagt om, ondanks al zijn toverkunsten, dit kunstje over te doen. Er volgde vanzelfsprekend fel protest bij de thuisploeg en het publiek, maar even vanzelfsprekend zonder gevolg. Wellicht mochten we dan in de vierde set van enige compensatie spreken bij een echte gedragen bal van Pieter Coolman en Frank Depestele keek het vanop de bezoekende bank hoofdschuddend en met tollende en rollende ogen aan.

 

Niets leek er bij aanvang op te wijzen dat Knack Roeselare voor een moeilijke avond stond, zeker in set drie door het spreekwoordelijke oog van de naald zou kruipen en puntenverlies riskeerde. Rune Fasteland kreeg het vertrouwen van zijn coach en demonstreerde dat de verstandhouding met setter Brett Walsh aanvallend zeker op punt staat. In anderhalve set liet hij negen punten optekenen waarvan zeven aanvallend (78%), één ace en één blok.  In set één nam Knack Roeselare al snel de maat van zijn tegenstander met een positief scoreverloop : van 3-0 naar 10-4. Niet dat het vlekkeloos liep bij de bekerwinnaar en dit liet toe dat de Haasrodenaars een remonte deden tot 16-15 want ondertussen was de bezoekende opposite warmgelopen. Rune Fasteland (18-15 en 20-16) bouwde echter nog snel een Mexicaanse muur voor weinig dollars op Berre Peters (19-15). Knack Volley haalde de set binnen met 25-21.

 

In set twee bleef BDO complexloos en enthousiast spelen waarbij het mooi gelijke tred hield : 6-4, 9-9. Het nam zelfs direct daarna de leiding over van Knack Volley (9-10) mede door een mislukte pipe-aanval van de thuisploeg. Voor de 14-16 zou Marc Willems kunnen gezegd hebben dat Gert Van Walle de bal in de zwemkom legde en dit was voor coach Steven Vanmedegael het signaal om Pieter Coolman in te brengen (zou Pieter echt een betere zwemmer zijn ?). Onze frisse middenman serveerde direct succesvol op Jens Christiaens en zijn volgende opslag werd in de rebound door Arno Van de velde op de vloer gespijkerd : 16-16. Maar sterke Gert bleef quasi foutloos (17-18, 18-19, 18-20). De time-out van onze coach had niet het gewenste resultaat want de kloof werd in money-time alsmaar groter : 18-22. Matthijs Verhanneman gaf het thuispubliek nog een sprankel hoop met een Trumpsiaanse muur (20-22) maar Jens Christiaens (op pipe) en de ingekomen Martin Pavelka (met een ace) ontnamen Knack alle opties om succesvol set twee te beëindigen (21-25).

 

In de Verenigde Staten duurt de shut-down al vier weken en de gevolgen zijn wellicht het meest voelbaar voor de kwetsbaarsten in de maatschappij. En niet dat we het spelbeeld hiermee willen vergelijken maar feit was wel dat, zoals ook in de voorbije seizoenen wel eens gebeurde, er af en toe zand in de Knack-machine raakt. Bovendien koos het geluk, zoals steeds, de kant van de betere ploeg zodat Knack Volley de volledige set achter de feiten aanliep. Bij een ace van Gert Van Walle voor 9-11 schreven we veelbetekend in onze notities ’20 punten ?’. Feit was dat Gert op het einde van deze set al op 24 stond. Maar het scoreverloop bleef speelbaar : 1-3, 5-5, 7-6, 9-11 en -12 met een time-out bij Knack. Gevolgd door 12-13 (pipe van Ruben Van Hirtum) en 16-18. Zoals in de inleiding beschreven volgde dan de wereldprimeur van de met een vuist gedragen bal. Haasrode Leuven ging de eindfase in met een comfortabele 16-20. Maar dan schoten Arno Van de Velde en Ruben Van Hirtum uit hun krammen zodat het voor de bezoekers herbeginnen was bij 22-22, waarbij we ons afvroegen of Kris Eyckmans niet beter een puntje eerder (bij 21-22) zijn time-out had gevraagd ? Het geluk koos deze maal een andere kant want de bal van Jens Christiaens aaide de netrand over drie vierden van zijn lengte om nipt buiten te vallen (23-22). Gert Van Walle belette dat Knack op setbal kwam en Martin Pavelka mocht zijn nummertje uit de vorige set proberen te herhalen. Het werd echter geen ace maar wel een eenmansblok op onze kapitein (23-24). Knack stond dus op de rand van duur puntenverlies. De volgende opslag van de Sloveen ging echter buiten en Brett Walsh lukte op zijn opslag een superzwijn waarbij de bal gedurende één volledige seconde leek te aarzelen langs welke kant van het net hij zou vallen om tenslotte morsdood neer te storten op de helft van de bezoekers (25-24). Een blok op Berre Peters en we schreven onze quote over het oog en de naald in ons notitieboekje.

 

Haasrode Leuven had wel een tikje gekregen maar leek niet te erg aangeslagen door een nieuw onverwacht setverlies (wellicht zal het setverlies in Maaseik met Grozdanov aan service erger geweest zijn). Tot 11-10 bleef set 4 mooi in balans. De opgekomen supporters waren wel geen getuige van spectaculair volley maar spannend bleef het wel. Ruben Van Hirtum plaatste dan een belangrijke bal diep in het achterveld zodat Knack Volley voor het eerst drie puntjes voorsprong liet noteren (14-11). Het werden er zelfs vier met een mooie pass van Ruben voor Matthijs Verhanneman (16-12). De time-out bij de bezoekers riep Knack Volley een halt toe (16-15). Maar dan was het Tuerlinckx-time. Straffen Hendrik maakte in het seteinde het verschil door zowel serverend als aanvallend quasi foutloos en steeds dreigend uit te halen (17- 18- en 19-15, 20-16, 22-19, 23-19, 24-19 ace). Brett Walsh maakte een einde aan het duel met een lepe tweedehandse bal : 25-20.

 

De drie punten bleven dus in Roeselare en maar goed ook want zowel Aalst als Maaseik lieten zich niet op foutjes betrappen. Tot binnen een week voor een nieuw thuisduel, deze keer tegen Achel. Maar vergeet niet het burenduel tegen Par-ky Menen op woensdagavond in de ‘hel’.

 

Brilsmurf

 

Statistieken: Knack Roeselare - BDO Leuven

 

Foto's van Jan Vanmedegael

Foto's van Lieven Stroobant

 

 

Videoverslag via Playsports

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.