Home | Nieuws | Historische vijfde bekerwinst op een rij

Historische vijfde bekerwinst op een rij

17/02/2020

Ieder mens zal zo wel zijn favoriete plekjes of adresjes hebben… een charmant hotel of een gezellige B&B, een uitmuntend restaurant, een plekje in de natuur, ergens op de top van een berg met een schitterend uitzicht op een vallei of waarom niet thuis? In Antwerpen hebben we ook zo’n plek en dan gaat het niet over een culinaire plek waar ze ‘lekkere gerechjes’ serveren. Iets meer betaalbaar en binnen de context van dit sfeerverslag over de bekerfinale begrijpt u zonder enige twijfel dat we het over het Sportpaleis hebben. Want het Sportpaleis was tot nu toe toch een ‘beetje’ van ons na vier opeenvolgende keren bekerwinst.

Om in de sfeer te komen herlazen we nog eens het verslag van de bekerfinale van vorig jaar. Toen won Lindemans Aalst de eerste set met duidelijke en pijnlijke 25-18 cijfers. Maar de volgende sets werden overtuigend binnengehaald door Knack Volley met 21-25, 19-25 en ja, 15-25. In de bekerfinale 2020 géén Gustavsson, Strzezek, Colson of Firlej meer bij Lindemans Aalst, maar ook bij Knack Volley verdwenen Van de Velde, Dejonckheere en Van Hirtum om uiteenlopende redenen van het wedstrijdblad. Werd Lindemans vorig jaar tot favoriet gebombardeerd dan was dit predikaat deze keer eerder voor ons weggelegd. Maar coach Steven Vanmedegael schuwde deze favorietenrol geen enkele maal.

 

De wedstrijd zal zeker niet herinnerd worden als een beauty, daarvoor waren er in sets één en vier teveel opslagmissers. Volgens onze notities acht stuks bij Lindemans Aalst en vijf voor Knack Volley in de eerste set. In de laatste set waren dit er zeven eenheden voor beiden. En al liet Knack Volley met de vijfde opeenvolgende bekerwinst een unicum optekenen in België dan moeten we helaas toch ook schrijven over, wellicht, een wereldprimeur. Tonen we ons echt van onze meest chagrijnige kant door te stellen dat de organisatie toch wel een respectloze uitschuiver van formaat maakte door het verliezend team niet op het podium te roepen? Was het budget voor de medailles op? Dit Lindemans Aalst verdiende beter dan als een hond de kleedkamers ingejaagd te worden… ongezien en ongehoord! Shame on you!

 

Na een blitzstart van Knack Volley in set één (1-4) nam de gelegenheidsthuisploeg na 10-10 het commando over. Bij de bezoekers uit Roeselare kwamen Hendrik Tuerlinckx en Matthijs Verhanneman moeilijk door het blok. Simon Van de Voorde en Tim Smit konden, wegens weinig opslagdruk, naar harteloos door het midden scoren. Bij 14-11 was het in de time-out alle hens aan dek. De kloof bleef lange tijd schommelen tussen twee, drie en vier punten. Bij Knack Volley lieten Andreas Fragkos en Pieter Coolman enkele punten optekenen (17-14 en 17-15, 18-16). Maar met Jakke Claes aan de opslaglijn kon Lindemans Aalst de kloof verder uitdiepen en met een geruststellende voorsprong money-time ingaan (21-16). Rune Fasteland bleef ons moed geven (21-17, 22-19). Maar de Aalsterse opposite met de moeilijke maar o zo mooie naam, Samuli Kaislasalo, klaarde de klus en trok deelwinst naar zijn ploeg toe met 25-21.

 

We kregen een déjà-vu naar verleden jaar en het scenario zou finaal identiek gekopieerd worden. Knack Volley kreeg zijn receptie op het gewenste niveau, libero Dennis Deroey nam zowaar soms het volledige achterveld voor zijn rekening en liet zich daarbij slechts één keer op een misser betrappen. Bij Lindemans Aalst kende kapitein Adrian Staszewski niet zijn allerbeste dag. En ook Janusz Gorski kon evenmin zijn stempel drukken en het was opnieuw het middenduo Smit – Van de Voorde dat de thuisploeg aanvankelijk in de running hield:

3-1, 4-6, 6-7, 7-8. Onze kapitein begon onder stoom te komen maar rendeerde nog niet optimaal en Hendrik kreeg een blok en vervolgens een antennefout aangesmeerd: 11-10 en 12-10. Deze scheve situatie werd echter snel rechtgezet en met Hendrik aan de opslaglijn nam Knack Volley een snelle doorstart naar 13-20. Lindemans Aalst was van slag en zelfs de ingevallen Jeroen Oprins kon hieraan niets veranderen. De gelijkmakende setwinst kwam er dan ook snel: 18-25.

 

Bij 2-5 in set 3 moest coach Johan Devoghel zijn spelers al voor een eerste maal aan de kant roepen. Aanvankelijk met weinig succes maar na een 6-10 stond Knack Volley plots voor een moeilijke rotatie waarvoor het niet direct een oplossing vond en Aalst kon snel langszij komen (10-10). Een netfout maakte een einde aan de reeks. De thuisploeg bleef dan op twee, drie punten hangen: 10-12, 13-16, 15-17. Nu was het tijd voor Matthijs Verhanneman om serverend zijn kunnen te tonen en Aalst vastprikte op de 15. Met een succesvolle aanval van Hendrik Tuerlinckx, een outbal, een serve en no-pass gevolgd door een loepzuivere ace zaten we bij 15-21 plots razendsnel in de eindfase. Na een schijnbeweging van Brett Walsh verkeek de Aalsterse verdediging zich op het laatste punt: 18-25.

 

Ook in set vier kenden we een gelijkopgaande start: 3-4, 5-5, 8-7, 9-10. Een akkefietje tussen Pieter Coolman en Gert-Jan Claes werd door scheidsrechter Koen Luts diplomatisch opgelost met een scheidsrechtersbal. Andreas Fragkos serveerde krachtig waardoor Brett Walsh opnieuw in de rebound kon scoren: 10-12. Bij 11-13 liet Knack Volley een unieke kans liggen maar het was slechts uitstel. Hendrik Tuerlinckx ontbond nogmaals zijn duivels (12-15 en 12-16), vuurde zijn maats en de Blue Wall aan en Matthijs Verhanneman liet Brett Walsh nog even serveren: 12-17. De kloof was hiermee definitief gemaakt want dichter dan drie punten kon Lindemans Aalst niet meer komen, ongeacht welke spelers er bij Lindemans ingebracht werden. Wat servicemissers verder was het Matthijs Verhanneman die voor het eerste matchpunt zorgde (20-24) en Jeroen Oprins wierp finaal bekerwinst in de schoot van de verdiende winnaar door zijn aanval buiten de lijnen te plaatsen.

 

Terechte vreugde bij het blauwe legioen, ontgoocheling voor alles wat oranje kleurde. Maar zowel vriend als vijand zullen het erover eens zijn dat de beste ploeg won. We weten ondertussen dat in de ogen van sommigen zowel Supercup als Bekerwinst slechts een voorspel zijn maar wij zijn in elk geval verrukt dat ze ook dit jaar weer in onze trofeeënkast staan. Het seizoen is nu al bijna helemaal geslaagd en als we daar woensdag nog een Champions League-kwalificatie kunnen aan toevoegen mag je weerom spreken van een grand cru-jaar, ongeacht wat het vervolg van de EuroMillions Volley League ons nog brengt. En indien we gespaard mogen blijven van blessures en medical jokers dan is een ‘grand slam’ zeker mogelijk.

 

Dus op naar woensdag! Proficiat Knack Volley, en, niet vergeten…

het Sportpaleis was van ons, is van ons en blijft van ons!

 

Brilsmurf

 

Foto VDB

 

Matchreport Cupfinal 2020

 

Verslag Sporza

 

Verslag Focus/WTV

 

Foto's van Jan Vanmedegael

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Baloise
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
Durabrik
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.