Home | Nieuws | Knack Volley brengt de stand op 1-1

Knack Volley brengt de stand op 1-1

02/05/2017

En al zijn ze dan af en toe “bondgenoten” toch blijft het markant hoe verschillend de twee beste ploegen uit de voorbije 25 jaar toch zijn. En dan hebben we het niet over de kleuren of de ligging. Dit kwam nog maar eens tot uiting de voorbije twee wedstrijden.

In de Lotto-dôme was er geen tijd (of aandacht, interesse) om het podium van het seizoen 2016-17 nog maar eventjes te vermelden, zelfs al maken er twee van de vier deel uit van de tegenstander (ter info : zowel Kamil Rychlicki als Daniël Castellani behaalden de derde plaats in hun categorie). Bij Maaseik zien ze, zeker in de jaren waar ze geen hoofdprijs wegkapen, dergelijke verkiezingen eerder als een populariteitspoll. We moeten hiervoor teruggaan tot 2012 toen zowel Jelte Maan als speler en Vital Heynen als coach dan zogezegd dan maar de “populairste” waren. Een totaal andere aanpak in Schiervelde voor aanvang van het tweede duel.

Hoogtijd bovendien dat ze op http://www.volleyvlaanderen.be/volleyproms ook eventjes een update doorvoeren want Wout Ter Maat prijkt er nog als winnaar en de erelijst citeert vanaf 2014 geen winnaars meer. We horen ze al denken…daar is die Brilsmurf weer met zijn belerend vingertje.

Daarnaast denken we uiteraard ook aan de contrasterende termijnvisies van beide clubs : lange termijn en Belgisch bij Knack. Geen wonder echter dat binnen andere clubs toch meer appreciatie bestaat voor de Knack-piste, dit weten we althans uit goede bronnen om niet te zeggen uit de eerste hand.

 

Maar met appreciatie kopen we in deze alom beslissende week niets, andermaal gaat het om dit allerlaatste bal winnend af te maken en de titel binnen te halen. Wordt het de beste ploeg van het seizoen of de beste ploeg van de play-offsfinales, of is dit tweemaal dezelfde ploeg ? Ook hierover zullen ze mogelijks aan beide kanten van het land een andere mening hebben. In elk geval ziet het er na het tweede duel naar uit dat het oerspannend zal blijven.

 

Wellicht zullen vele bezoekende spelers niet geweten hebben wie de opslag mocht verzorgen maar het was niemand minder dan de kersverse Poolse kampioen Sam Deroo die zijn ex-ploegmakkers kwam aanmoedigen. Bij Knack bleef Fornes op de bank en mocht Arno Van de Velde zijn goede prestatie herhalen. De bezoekers deden het met de gekende inwijkelingen en de Belg Colson. Na een gelijk opgaand begin en een 8-6 tussenstand was het voor het eerst weer van dat : de bezoekende speler knalde de bal in het blok en kreeg deze terug pal op het hoofd op 1 meter en 85 cm van hoofdscheidsrechter Herbots. Consternatie in de zaal want geen van de vier lijnrechters noch tweede scheidsrechter Blyaert zagen dit en dus ging het andermaal onterecht punt naar Maaseik. Pieter Coolman behield het overzicht en zijn kalmte  en hield Knack op voorsprong (9-7). Arno Van de Velde deed er een puntje bij. Skladany bleef echter geregeld zijn makkers in de pipe sturen en met succes (12-10). Maar het was Piotr Orczyk die met een score en stevige service Knack voorstuwde naar 15 en 16-12. Raïc ging vervolgens de mist in en ook Maan kon de antenne niet ontwijken (17 en 18-12). De bezoekende kapitein was vanavond het geviseerde slachtoffer bij de services van Knack en ging geregeld onderuit. Dat hij de plaats moest ruimen voor Rychlicki was dan ook niet meer dan logisch. Maar de lokale pletwals daverde verder : 19-13 via Orczyk. Op het einde van de set noteerden we een nog groter verschil : 25-17.

 

Rychlicki bleef staan en dat hebben we bij Knack verdorie geweten. Na de bekerfinale verdween de jonge Luxemburger wat uit the picture maar was vanavond eerlijk gezegd de uitblinker met lengtes voorsprong. Hoog opverend met een fenomenaal percentage was hij een permanente gesel. Knack moest het dan weer van zijn ploegspirit hebben want in set twee draaide de motor niet echt supersoepel. Toch had Knack aanvankelijk de leiding (6-4) maar Vigil stelde gelijk (9-9), Tuerlinckx vond een muurtje op zijn baan en Raïc sereveerde sterk waardoor Rychlicki de rebound kon binnen tikken : 9-11. Knack begaf niet en vertoonde uitermate veel fighting spirit zodat het bij 14-13 met een score van Angel Trinidad de leiding weer eventjes overnam. Slechts voor even want twee bloks op Orczyk gaven de roodhemden weer voorsprong  (14-16). Coolman milderde (15-16) maar achtereenvolgens Colson, Rychlicki, antennefout Orczyk zorgden voor een definitieve afscheiding in het voordeel van de uitdager : 15-19. Met een mooie service was het Rychlicki die de genadestoot gaf : 18-25.

 

In set drie wijzigde het spelbeeld amper en dus een licht overwicht voor Maaseik. De bezoekers kwamen net iets makkelijker tot scoren. Op karakter bleef Knack echter dicht in de buurt : 7-8. Maar Raïc en Vigil haalden dan hun kanon boven voor 9-11 en 12. Met Van de Velde aan de achterlijn kon Knack toch weer aan de achterstand knagen : 13-14. Toch was het bij de thuisploeg gevechtsvolleybal en strijden met een groot hart voor elk punt. De 14-15 kwam er via Hendrik Tuerlinckx en dan hielp de bezoekende coach ons eens te meer een handje net zoals in de eerste onderlinge wedstrijd van de competitie. Castallani’s commedia dell’arte werd andermaal met rood bekroond en 15-15 was het resultaat. Erger nog, de vlam sloeg in de pan en Knack ging door op zijn elan naar 17-15. Een ace van de ingekomen Verhanneman gaf weer een puntje ademruimte bij (19-16). De toetsfout van Bruno werd bestraft en 22-18. Angel Trinidad plaatste de kroon op het werk met een blok op diezelfde Bruno en dus 25-20 met een 2-1 in de setstanden. Gezien we geen Argentijns kennen dan maar in het Engels : ‘thank you very much mister Castellani”.

 

Maaseik bleek echter niet aangeslagen na dit eerder onverwachte verlies en nam een bliksemstart (4-8). We noteerden wel zes Belgen en één buitenlander bij Knack (Trinidad), bij Maaseik was het nog steeds de perfecte tegenstelling. Onze aanvallen raakten echter niet door de blokkering maar ook onze defensie werd weggeserveerd. Knack moest dan rekenen op Arno Van de Velde die Vigil een muurtje om de oren draaide (4-7) en tweemaal scoorde waardoor het 6-8 werd. De 7-8 kwam er na heel wat kampwisselingen en kansen voor beide teams, het was een blok op Bruno dat luttule centimeters voor de lijn binnen viel. Maar weer liep Maaseik wat later uit tot 13-17 (ace Rychlicki) en na de 14-18 (toetsfout Trinidad wel gefloten) dan denk je alvast aan de tie-break.  Maar Gertjan Claes, Pieter Coolman en een blok op Maan gaven de thuissupporters weer moed (17-18). Na zijn enige receptiefout hielp libero Santucci Knack zelfs aan 19-19. Het was echter een laatste opflakkering want hoe Gertjan en Pieter ook tegenspartelden, na de 19-23 was het mijnheer Rychlicki die de maat nam en eigenhandig de kloof werd uitdiepte. Raïc kon finaliseren bij 21-25.

 

We dachten zo: pffff, dit wordt een aartsmoeilijke klus. Maar Knack nam die o zo belangrijke start van de tie-break op een uitstekende wijze : Mooi mooi Coolman voor 1-0 en een blok op respectievelijk Rychlicki en Raïc zorgden voor een 3-0. Beide teams namen weer vol risico in de service met missers als gevolg van Colson (4-1), Tuerlinckx (4-2), Rychlicki (6-4), Van de velde (6-5) en Vigil (7-5). Er werd van kant gewisseld bij 8-6 voor de thuisploeg. Knack hield nog even de kloof op twee punten maar kon niet beletten dat Maaseik de bordjes perfect in evenwicht bracht met 11-11. De service van Rychlicki ging gelukkig buiten, Bruno met de blok out (12-12), een driemansblok van Knack voor 13-12 gevolgd door een blok op Raïc gaven Knack met 14-12 twee matchpunten. Het eerste werd geneutraliseerd met een blok op Claes maar medester Pieter Coolman zorgde voor een explosie van vreugde bij het thuispubliek door de 15-13 via de vingers van het bezoekende blok te scoren.

 

Mogen we schrijven dat Maaseik de betere ploeg was, al schrijven we dit niet graag, maar de waarheid heeft zijn rechten. Dat Knack uiteindelijk toch het laken naar zich toe trok was te danken aan de over-mijn-lijk-mentaliteit die dit team reeds een volledig seizoen kentekent. Chapeau jongens en het blijft dus nog altijd mogelijk dat jullie de chocoladevlokjes op de slagroom van de kers van de taart mogen strooien, want zowel de taart, de kers en de slagroom hebben jullie ons al lang gegeven. Go Knack en we duimen dat we komende vrijdag mogen strijden voor een vijfde titel op rij. Ien, twii, drie, viere, vuve !!!!!

Brilsmurf

 

Match report KNACK-Maaseik 01-05-2017

 

Foto's van Jo Naert

Foto's van Bart Vereecke

Foto's van Jan Vanmedegael

Foto's van Lieven Stroobant

Foto's van Pol D'Hulst

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.