Home | Nieuws | Knack Volley, daar zit muziek in

Knack Volley, daar zit muziek in

01/03/2020

Dat volley en muziek samengaan als erwtjes en wortelen (vrij naar Forrest Gump) is een open deur intrappen. De parallellen zijn bovendien legio. Virtuoos als het gitaarspel van Harry Sacksioni of Django Reinhardt, spannend als de filmmuziek van Bernard Herrman in de films van Alfred Hitchcock, absoluut perfect maar vooral evenwichtig samenspel als het duet van Sabine Devieilhe en Marianne Crebassa in het Duo des fleurs uit Lakmé van Delibes (klik hier). Of als de emoties uit wondermooie vierstemmige ‘Cantique de Jean Racine’ van Gabriël Fauré (klik hier).

De coach als componist van het muziekstuk, de spelverdeler als de dirigent, de hoofdaanvaller op de viool, het koperwerk met de hoekaanvallers, de middenmannen als cellist of op de contrabas en aan de kleine trom de libero die het perfecte ritme aangeeft voor een nieuwe aanval, de supporters als dankbaar en participerend publiek. Maar hoe virtuoos elk van deze instrumenten ook bespeeld worden, het oeuvre zal slechts uitgroeien tot een meesterwerk wanneer alle partijen zich ten dienste stellen van het grotere geheel. En dit is nu eenmaal ook de essentie van elke teamsport.

 

Normaal duurt de Boléro van Maurice Ravel veertien minuten maar Herbert von Karajan haspelde dit stuk, onder het vermaarde label Deutsche Grammophon Gesellschaft, meestal in dertien minuten af. Voor set één werd door de componist het ritme ‘Presto’ aangegeven en dit snelle ritme werd met precisie opgevolgd want na amper 17 minuten stond de 25-10 op het scorebord. Matthijs Verhanneman en een glad geschoren Andreas Fragkos namen elk vijf punten voor hun rekening. Knack Volley liet slechts twee valse noten in service horen en vier paukenslagen stonden gelijk aan de vier aces in deze set. Het scoreverloop : 3-0, 6-1, 7-3, 8-4. Bij 10-4 probeerde coach Jan Van Huffel het tij te keren met een time-out maar de regelmaat van de geroemde geoliede machine stoomde lekker door : 15-5, 18-6 (en een nieuwe onderbreking aangevraagd door de bezoekers). Andreas Fragkos dwong vanop de serveerlijn bij 24-9 de eerste setbal af en wat later kon Simon Plaskie de bal niet binnen de lijnen hameren.

 

Het ritme ‘Vivace’ betekent levendig en is sneller en energieker dan een ‘allegro’. Geen aces voor de thuisploeg deze keer en vijf valse opmaten. Caruur Gent bleef aanklampen tot 8-5 maar moest dan de rol lossen. Andreas Fragkos deed weer zijn vijf punten in het zakje, Hendrik Tuerlinckx en Pieter Coolman lieten er vier optekenen. Bij Caruur had Michiel Ahyi zijn dagje niet en zou in set drie logischerwijze vervangen worden door de Bulgaar Hristiyan Dimitrov. Knack Volley zette meerdere soloreekjes op zodat het verschil snel groter werd : 11-7, 13-7, 15-7, 20-11. Joe Norman en Sander Depovere mochten Brett Walsh en Hendrik Tuerlinckx komen vervangen maar het ritme stokte niet zodat na twintig minuten met 25-15 werd afgesloten. We mogen wel de speciale cadenza van Andreas Fragkos niet vergeten te vermelden die voor de 22-13 op sublieme wijze Earvin Ngapeth nadeed met een basketball-haaksmash. Voor een preciezere omschrijving bekijkt u best even de beelden.

 

Welk ritme coach Steven Vanmedegael voor set drie voorzien had, daar hebben we het raden naar maar het begon ‘adagio’: 0-1, 4-2, 8-6. Daarna raakten de thuisspelers het ritme serieus kwijt. Het moet gezegd worden dat zowel Gilles Vandecaveye en meer nog de nieuwe bezoekende opposite plots op een hoger tempo acteerden en boven de 60 procent scoorden. Hun maats strooiden vanop de achterlijn bovendien ook heel wat verwarring bij Knack Volley zodat de schade opliep : 8-11 en zelfs 10-16. Met een ace van MVP Andreas Fragkos ( over het volledige duel ruim topscorer met 23 punten en een 70%) probeerde Knack Volley zijn elan terug te vinden maar dichter dan 15-17 en 16-18 kwam het niet en Basile Andriessen maakte er finaal 20-25 van, na opnieuw twinitg minuten speeltijd. Dit was toch even schrikken.

 

De bezoekers, die zonder ook maar enige druk konden spelen, geloofden in hun kansen en bleven de druk aanhouden : 5-5. En weer leek het in het midden van de set de verkeerde kant op te gaan : 8-12. Gelukkig kon Knack Volley rekenen op een op hol geslagen Andreas Fragkos die me daar even een opslagreeksje neerzette en in deze set ook nog negen punten met een scoringspercentage van 67% liet noteren. En zo werden de vier punten achterstand er plots drie in ons voordeel : 17-14. Het wedstrijdeinde werd bereikt op een allegretto-tempo : 25-20. En bij deze plaatste Knack Volley zich, door de kalenderomstandigheden weliswaar, als eerste team voor de finale play-offs.

 

Komende woensdag wordt het iets anders, is het feest en zijn we van de partij voor een ongekend galaconcert. We krijgen het bezoek van het allerbeste orkest ter wereld op een niveau Berliner of Wiener Philharmoniker of mijn favoriet orkest, het Luzern Festival Orkest dat ooit door wijlen Claudio Abbado nieuw leven werd ingeblazen. We laten ons met plezier wegblazen en zullen ten volle genieten van de bezoekende sterren met daarin één absolute blikvanger, een grote mijnheer, de hoogst gelauwerde Belg ooit, Stijn D’Hulst. Maak dus niet de onvergefelijke fout dit te missen op straffe van eeuwig Schierveldeverbod !

 

Brilsmurf

 

Matchreport Knack Volley - Caruur Gent

 

Foto's van Jan Vanmedegael

Foto's van Jo Naert

Foto's van Lieven Stroobant

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.