Home | Nieuws | Knack Volley doet Zenit Kazan wankelen

Knack Volley doet Zenit Kazan wankelen

21/12/2018

Diep in ons hart hadden we het gedroomd : goed weerwerk geven, elke set minstens 20 punten scoren, misschien een setje en wie weet een punt wegkapen. Maar Zenit Kazan is niet voor niets de beste en rijkste ploeg ter wereld en staat niet achtste in zijn vaderlandse competitie.

En zelfs al bleven, op Ngapeth na, de sterkhouders in de huppelhoek toch kon Knack Volley niet stunten. Mooi en stevig weerwerk was er zeker na in de eerste set toch wel omver geblazen te zijn. Setwinst kwam er ook en zelfs tot 23-23 in set drie de hoop op een puntje. Maar dan zal de beste coach ter wereld, Vladimir Alekno, wel iets ingefluisterd hebben aan zijn gelegenheidsvervanger want plots stonden zowel Butko, Anderson en Mikhailov tussen de lijnen.

 

Loran Alekno, Valntin Krotkov, Alexey Spiridonov en Nikita Alekseev kregen spelgelegenheid naast vaste waarden als Artem Volvich met zijn 211 cm en (deze avond sobere maar efficiënte en MVP) spektakelman Earvin Ngapeth. Het was eraan te zien dat ze zo blij als kinderen waren want ze leken zodanig gefrustreerd en opgenaaid zodat je het vermoeden kreeg dat ze rechtstreeks uit het Russische dopinglab kwamen. Zou er niet zoiets bestaan, naast de videochallenge als een ‘plaschallenge’ ? In elk geval gingen ze geregeld over de schreef in hun agressiviteit wat door het thuispubliek weinig gesmaakt werd. Bij Knack Volley nog geen Hendrik Tuerlinckx maar zijn rol werd, na een aarzelende start, met verve overgenomen door Lou Kindt. Ook Sam Holt kreeg opnieuw het vertrouwen en hield toch wel stand bij zoveel servicegeweld.

 

Na een 2-0 start onder impuls van Matthijs Verhanneman namen de bezoekers al snel het heft in handen (4-8). Vooral Artem Volvich was (letterlijk) ongenaakbaar. Knack Volley kon niets meer dan de schade beperken en af en toe een tegenpunt scoren (blok Pieter Coolman op Nikita Alekseev voor 9-12). Maar daarna stoomde de Russische raket door naar 9-17. Matthijs Verhanneman en Arno Van de Velde konden de kloof wat meer acceptabel houden (12 en 13-18). Lou Kindt deed er met een blok-out nog ook een puntje van af (17-21) maar de set ging toch wel kansloos verloren met 18-25.

 

Na heel wat oplagmissers (3-3) bleek Knack Volley zich reeds goed aangepast te hebben aan de tegenstander want het kon niet alleen stand houden en na een ace van Ngapeth (4-6) ook remonteren (9-9). Om luttele punten later zelfs de leiding nemen na een pipe van Matthijs Verhanneman (10-9). Een netfout en een blok op de hoofdaanvaller schonk ons zelfs een driepuntenkloof (12-9). De Russen weerden zich als duivels in een Goelagwijwatervat maar dichter dan 1 punt kwamen ze niet meer (13-12, 14-13). Want Pieter Coolman (blok voor 17-14) en een ace van Brett Walsh (18-14) deden Kazan reeds naar hun tweede time-out grijpen. De ingekomen Alexey Samoylenko zaaide nog even verwarring met zijn service (18-16) maar zelfs met het inbrengen van eerste setter Alexander Butko bij 19-17 en later ook Maxim Mikhailov (23-20) liet Knack Volley deze set niet meer door de vingers glippen (25-20).

 

We waren benieuwd op wie de bezoekers hun vertrouwen zouden stellen in set drie maar het bleek de starting six/seven te zijn. Die namen een verschroeiende start (0-2, 1-6, 6-12). En dan begon de thuisploeg aan een lange achtervolging (12-15, 14-16 Lou Kindt, 15-16 ace Arno Van de velde, 16-16 Matthijs Verhanneman). En met een zeldzaam blok op de Franse uitblinker kwam we zowaar zelfs aan kop (17-16). Een ace van Ngapeth draaide de rollen weer om (17-18). Setter Alekno speelde dan veelvuldig zijn hoofdaanvaller aan en die faalde niet (19-20 en 21). Het kanon van Artem Volvich was lang stil gebleven maar de boomlange middenman bracht daar verandering in (21-22). Dat zelfs wereldtoppers een verkeerde pass kunnen geven bewees de ingevallen Alexander Butko toen zijn setup voor de 22-24 volledig de mist inging en het dus 23-23 werd. De grote kanonnen waren dan nodig om Knack Volley van nieuwe setwinst te houden (23-25).

 

De veer leek gebroken bij Knack Volley want het keek al snel tegen een 0-5 op en deze keer zat er geen remonte meer in, hoe onze ploeg ook zijn best deed. Ngapeth demonstreerde op zijn eigen slungelachtige maar efficiënte wijze waarom hij één van de wereldtoppers is, een gesel voor elke tegenstander. Dat mocht Ruben Van Hirtum aan de lijve (aangezicht) ondervinden toen hij een servicebom pal op zich kreeg en enkele tellen groggy was (14-22). Nu de zege binnen handbereik was fulmineerden de reeds geciteerde invallers/basisspelers zich des te meer zodat we in onze notities de woorden ‘opgefokte arrogantie’ opschreven. Aan ieder voor zich om hierover te oordelen. Zenit Kazan sloot de wedstrijd af met winst in set vier (19-25).

 

Uiteraard trakteerden we onze spelers op een daverend applaus want ze hadden toch wel een meer dan verdienstelijke prestatie geleverd. En je hoeft ook niet te winnen om een boost te krijgen voor een veel belangrijker duel nu zaterdagavond. Succes !

 

Brilsmurf

 

Statistieken: Knack Volley - Zenit Kazan

 

Foto's van Jo Naert

Foto's van Jan Vanmedegael

Foto's van Bart Vereecke

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Baloise
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
Durabrik
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.