Home | Nieuws | Knack Volley en Maaseik bezorgen België een derde Champions League-ticket!

Knack Volley en Maaseik bezorgen België een derde Champions League-ticket!

26/05/2018

van uw Kretenzische correspondent Guido Declercq

 

Gisteren kwam er toch wel belangrijk Champions League-nieuws vanuit het Luxemburgse CEV-hoofdkwartier. Nadat de Europese topclubs eerder dit jaar tijdens een meeting in datzelfde Luxemburg hun bekommernissen met het CEV mochten delen, werden wijzigingen in de reglementering verwacht. Maar algemeen werd aangenomen dat dit slechts voor de competitie 2019-2020 zou worden. CEV verraste gisteren vriend en vijand door, meteen al voor de komende competitie, een aantal drastische wijzigingen in te voeren. En één van die wijzigingen levert België meteen een derde CL-ticket op, dankzij de uitmuntende prestaties van Roeselare en Maaseik en ook een beetje Lennik/Aalst in de voorbije 3 jaar. Daarnaast is Knack Volley nu al rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase. Geen voorrondes voor hen zoals Noliko Maaseik de voorbije twee jaar had te spelen. We zetten alles even op een rijtje.

Het aantal CL-tickets wordt bepaald door de plaats van de federatie op de ranking. CEV bracht hiervoor de prestaties in rekening van het best scorende team per land, gerekend over de drie voorbije jaren. Ondanks het feit dat zowel Roeselare als Maaseik en ook Aalst (of was het Lennik in 2016?) steeds een mooi CL-parcours aflegden, kon dus maar één team punten scoren voor de ranking. Dit is nu gewijzigd: alle prestaties van alle teams worden nu in rekening gebracht. Hierdoor heeft België nu recht op drie tickets: twee voor een rechtstreekse plaats in de poules, één voor een plaats in de voorronde(s). Concreet betekent dit dat Lindemans Aalst zijn borst mag natmaken! En gezien de ranking hebben zij toch wel een redelijke kans om ook de groepsfase te bereiken. Stel je voor: drie Belgische teams in de groepsfase!

 

Klik hier voor de CL Men Ranking 2019

 

Een andere opmerkelijke wijziging is de weg naar de finale. Na de groepsfase geen PO12,  PO6 en Final 4 meer. Uit de groepsronde zullen nog enkel acht teams (vijf groepswinnaars en drie beste tweedes) doorstoten naar de kwartfinales. De winnaars daarvan gaan naar de have finales, waarin uitgevochten wordt wie de “grand finale” zal spelen. Concreet: de kans dat een Belgisch team de groepsfase overleeft wordt een flink stuk kleiner. Vroeger gingen twaalf teams door, nu nog slecht acht.

 

De groepsfase wordt dus nog altijd gespeeld in vijf poules van vier teams. Van die twintig teams zijn er achttien rechtstreeks gekwalificeerd, aangevuld met twee teams uit de voorrondes.

 

Conclusie:

  • De grote drie (Italië, Polen en Rusland) zijn beter af. Ze behouden hun drie tickets en zelfs het derde ticket zit rechtstreeks in de groepsfase. Geen voorrondes meer voor hen.
  • Voor de kleinere landen slaat en zalft CEV. Door de grote landen uit de voorrondes te weren, stijgen de kansen voor een deelnemer van een kleiner land om de voorrondes te overleven. Echter: er zijn maar twee plaatsen meer voorzien.
  • Knack Volley is nu al rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase. Geen voorrondes voor hen zoals Noliko Maaseik de voorbije twee jaar had te spelen.
  • Door alle prestaties in rekening te brengen voor de ranking, beloont CEV  clubs uit kleinere landen, die willen blijven investeren om niet enkel in nationale competitie te scoren, maar ook Europees de (ongelijke) strijd met de toplanden te blijven willen aangaan. Mooi voorbeeld hiervan is Duitsland: Friedrichshafen en Berlin bezorgen hun federatie een derde ticket. Net als Roeselare en Maaseik: hun blijvende inspanningen om zich niet te beperken tot een toonaangevende rol in de eigen competitie, levert België een derde ticket op en kleurt mee het imago van de Belgische federatie.

En hoewel eigen lof …..: felicitaties voor bestuur, spelers, staff en medewerkers van beide Belgische toppers zijn hier echt wel op hun plaats.

 

Uitkijken dus naar de lottrekking op vrijdag 2 november en de weken daarvoor duimen voor Lindemans Aalst!

 

GDI

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Baloise
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
Durabrik
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.