Home | Nieuws | Knack Volley gaat vlot voorbij VDK Gent

Knack Volley gaat vlot voorbij VDK Gent

04/01/2018

Misschien hebben zij die al langer meedraaien in het Belgisch volleybal nog goede herinneringen aan het Tornooi van de Witte Molen in Sint-Niklaas. Dit tornooi (sinds 1994 gekend onder de naam Flanders Volley Gala) werd voor het eerst georganiseerd in 1981 en uit de finale tussen Zonhoven en Temse kwamen de Limburgers als overwinnaar. Na vervolgens drie keer Ibis Kortrijk was het Italiaanse Modena de eerste buitenlandse ploeg die de hoofdvogel afschoot. Knack Roeselare won vier keer (2000, 2002, 2004 en ook de allerlaatste editie in 2009) dit mooie en drukbezochte tornooi. Op wikipedia staat nog steeds te lezen dat ‘De organisatoren hopen ooit wel nog het evenement nieuw leven in te blazen.

Of de League Trophy eenzelfde mooi parcours zal afleggen is nog koffiedik kijken maar het ziet er in elk geval veelbelovend uit. Zeker met een voor het Belgische volley ongekende prijzenpot waarover de lezer in de voorbeschouwing uitgebreid kon lezen. Inderdaad totaal andere koek dan de aalmoezen die je in de Beker kunt oprapen. Bovendien hoeven de ploegen niet naar het buitenland om oefenwedstrijden te spelen dus niets anders dan positieve klanken voor deze eerste editie.

Indien de logica gerespecteerd werd dan krijgen we halve finales Knack Volley-Noliko Maaseik en een andere tussen Par-ky Menen en Lindemans Aalst. Uiteraard keken we met meer dan gewone belangstelling uit naar de prestatie van de Aalstenaars na het toch wel onverwachte en ook pijnlijke vertrek van Frank Depestele. Maar zoals Johan Cruijff ooit poneerde “elk nadeel heb z’n voordeel’ betekent dit kansen voor anderen zoals Wessel Keemink, toch lid van de Hollandse Lange Mannen.

 

Voor deze kwartfinale als eerste wedstrijd op de derde dag van het nieuwe kalenderjaar 2018 nam Steven Vanmedegael, na een succesvol intermezzo, opnieuw zijn vertrouwde stek naast coach Emile in. Headcoach Emile Rousseaux deed beroep op het zevental Thomas Konings, Sander Depovere, Matthijs Verhanneman, Lou Kindt, Pieter Coolman, Arno Van de Velde en libero Stijn Dejonckheere afwisselend met Benjamin Robbe. Piotr Orczyk zit nog enkele weken in de ziekenboeg en van hieruit wensen we hem sterkte bij zijn herstel. Bij VDK Gent was het een weerzien met Leonis Dedeyne en Lowie Stuer die geassisteerd werden door draaischijf Jente De Vries die zowat 50 procent van alle ballen krijgt.

 

Set nummer één kunnen we best bestempelen als een jojo-set. Telkens liep Knack Volley ruim uit maar liet dan Gent toe te remonteren : 8-3, 8-7, 13-8, 14-13. De controle bleef wel steeds bij de thuisploeg waar Matthijs eens te meer de pannen van het dak speelde en in deze set 7 punten liet optekenen. Ook Thomas Konings was goed bij schot, euh, slag. De 7-2 was een beauty : Depovere ging de bal halen verder buiten de lijnen en nog net voor de bank, pass Konings en genadeloos afgewerkt door mister Verhanneman. Maar na de 14-13 was de kous af want Verhanneman met drie scores (15-, 17- en 18-13) herstelde de pikorde. Zijn 21-14 was ook om vingers en duimen af te likken…een loeier met de buitenkant van de hand…amaai mijn voeten ! Arno Van de Velde liet de 22-14 en 25-17 optekenen.

 

Het verhaal van set twee is sneller geschreven : een sterke start over 3-0 en 8-2. Bij 10-5 kwam Sander Depovere aan service en hij zaaide geen dood maar wel vernieling bij de bezoekende verdediging : gevarieerd zorgde hij voor ofwel een no-pass of hij liet een ploegmaat toe op rebound te scoren, met daarbij ook nog een loepzuivere ace tussen Bormans en Van de Weyer (15-5). Lou Kindt stuurde de spelers de tweede technische time-out in met een tussenscore van 16-5. Een afstraffing leek in de maak (21-9) nadat De Vries de bal uit

sloeg. Maar dan schoof er wat afval in het spel zodat de eindscore toch wat aannemelijker werd : 25-15.

 

Set drie werd de meest spannende set van de drie want aanvankelijk hielden de Stroppen wel goed stand : 0-1, 3-2, 4-5 (ace Dedeyne op de achterlijn), 8-5, 8-8, 11-11.’Sir’ Emile Rousseaux bleef gedreven coachen en veegde daar waar nodig de spelers de mantel uit. Zelfs bij de 16-12 door Thomas Konings die zijn vriend Lowie Stuer torpedeerde met een bom van jewelste en zich nadien wat al te nadrukkelijk ging verontschuldigen. We kunnen ons de commentaar al voorstellen zoiets in de aard van ‘allez moet ge hem nog kusjes gaan geven ook ?’ ofte ‘de volgende keer moet ge nog wat harder slaan’…we laten andere proza aan uw eigen inspiratie over maar de bodylanguage van onze coach sprak boekdelen. Bij 18-12 leek de set en wedstrijd gespeeld. Even dreigden de Gentenaars nog bij 24-22 maar de Dedeyne raakte met zijn service niet over het net : 25-22.

 

Topscoorder werd Matthijs Verhanneman met 14 punten en een aanvalspercentage van 52 %. Arno Van de Velde (met ondermeer vijf bloks), Thomas Konings en Jente De Vries deelden de tweede plaats met elk elf punten.

We noteerden dus ook in de andere duels geen verrassingen en de halve finale wordt dan misschien een finale avant-la-lettre. Benieuwd hoeveel beide coaches in hun kaarten zullen laten kijken voor de nog belangrijkere confrontaties in competitie en vooral de bekerfinale. Maar als grote voortrekkers van de Liga zijn beide teams toch wel een en ander verplicht aan hun stand. Benieuwd wat ze zullen serveren…

 

Brilsmurf

 

Match report KNACK-Gent 03-01-2017

 

Foto's van Bart Vereecke

Foto's van Jan Vanmedegael

Foto's van Lieven Stroobant

Foto's Guy Van Gilsen

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.