Home | Nieuws | Knack Volley moet samen met zijn supporters vol aan de bak tijdens slotfase Play-Offs

Knack Volley moet samen met zijn supporters vol aan de bak tijdens slotfase Play-Offs

08/04/2018

Het gebeurt af en toe wel eens dat, om na de wedstrijd wat tijd te winnen en toch op een aannemelijk uur tussen de lakens te kruipen, we de inleiding van het wedstrijdverhaal op voorhand schrijven.

We schreven dan ook :

Wellicht zal de bezoekende voorzitter tot zijn spijt vastgesteld hebben dat zijn profetische woorden in de krant niet vervuld werden want de éénmansploeg Hendrik ‘Herman’ Tuerlinckx werd zoals steeds nog aangevuld met zijn collega’s. Wij van onze kant moesten, evenzeer tot onze grootste spijt, vaststellen dat bij Noliko Maaseik nu ook de laatste Belg verdwenen is uit  het kernteam. Een occasionele bezoeker zou zelfs kunnen gedacht hebben dat het hier over een Europese wedstrijd ging bij het zien van zoveel buitenlands talent. Gelukkig konden de kenners hen direct al wijzen naar het ontbreken van het, op Europees vlak verplichte,  videochallengesysteem (blijkbaar in de ogen van enkelen een nutteloos gadget) met welgemeende dank aan… Bovendien was er een garantie dat we deze keer niet onderworpen zouden worden aan de frapatsen van een scheidsrechter die, ten koste van alles, liefst zelf in the picture staat. Met Wim Cambré en Marika Boulangier kun je met een gerust hart naar de oorlog.

 

Alleen hou je er bij het schrijven van de laatste zin geen rekening mee dat een scheidsrechter uit je top drie ook wel eens een complete offday kan hebben. Had hij een fringale (hongerklop) zoals het in rennerstaal heet, we weten het niet maar feit was dat hoofdscheidsrechter Wim Cambré op het einde van de rit de gebeten hond was en door gans Schiervelde (met uitzondering uiteraard van de Maaseikaanhang) minutenlang bezongen werd met een woord dat begint op ‘ama’ en eindigt op ‘teur’. In het voetbal is dit een koosnaampje maar voor het volleybal zowat de grofste term uit de supporterstaal.

 

Maar laat ons evenzeer duidelijk zijn dat Noliko Maaseik niet onverdiend won en dat Knack Roeselare vooral op karakter de bezoekers tot het uiterste dwong. En dus eindigde elk van de vier sets op het kleinste verschil met in moneytime de discutabele beslissingen, waaronder zelfs een Bleyaertje, waarvan Knack Volley de pineut was want in plaats van 1-3 had het evenzeer 3-1 kunnen zijn. Wat andermaal aantoont dat, indien we de finale halen, een zesde opeenvolgende titel tot de mogelijkheden behoort.

 

Onder de collega’s van Hendrik ‘Herman’ Tuerlinckx nog steeds geen Angel Trinidad te bespeuren. Bij Maaseik opende Sebastian Gevert onmiddellijk zijn teller (0-1), maar deed zijn service in het net belanden (2-2) en knalde de bal buiten (4-4). Knack Volley nam voor het eerst de leiding met een tweedehandse bal van Sander Depovere (6-5) maar een blok op Piotr Orczyk bood de bezoekers tot de 6-8 bij de onderbreking. Eenzelfde lot was Piotr ook beschoren voor de 7-10 en met een ace van enfant terrible Kamil Rychlicki (7-11) sloeg de titelpretendent een ruime kloof. Beetje bij beetje knaagde de thuisploeg de achterstand weg (10-13, 14-15) om via een blok op Kamil Rychlicki voor het eerst op gelijke hoogte te komen bij 21-21. Een rebound van Piotr Orczyk gevolgd door een outbal van de Maaseikse powerhitter gaf Knack zelfs zicht op setwinst (23-21). Jay Blankenau trok dan succesvol de kaart Rychlicki en Wim Cambré haalde zich voor het eerst de woede op de hals bij het setpunt : 24-26.

 

De black-out van de hoofdscheidsrechter situeerde zich in deze door Knack Roeselare gewonnen set (25-23) in de aanvangsfase en een protesterende Pieter Coolman kreeg bij 9-9 geel onder de neus geduwd. De set ging zeer gelijk op tot 14-13. Jelte Maan was zeer sterk bezig, Sebastian Gevert een pak minder. Maar dan ging eerst de service van Timo Tammemaa buiten, scoorde Pieter Coolman en liep Jelte Maan op een muur. Het resultaat was een 17-13. Bij 19-14 waren we aanvankelijk gelukkig weer De Belg tussen de lijnen zien komen. Naderhand waren we dat een stuk minder want Jolan Cox werd in de komende twee sets aboslute topscorer met 20 punten aan een hoog percentage. Pieter Coolman liet nog de gerustellende 20-14 optekenen. En tot 22-17 via Arno Van de Velde was er geen vuiltje aan de lucht. Ook niet bij de 23-17 via Hendrik Tuerlinckx. In een prangende slotfase toonde Knack Volley receptioneel niet zijn beste gelaat, kwam Ruben Van Hirtum in de plaats van Piotr Orczyk en slaakten we een zucht van opluchting, na de outbal van onze hoofdaanvaller (24-23), bij de 25-23 via Ruben.

 

Bij 8-6 schreven we, nieuw woord sinds verleden week, op “Wim Cambré doet een Bleyaertje” wat staat voor onterecht je lijntjesman overrulen. En dus geen 9-6 maar wel 8-7. Knack Volley leek nochtans op zijn elan door te gaan want het kon direct een 4-0 plaatsen. Maar scoringsmachine Jolan Cox met zijn maatje Rychlicki klommen vaak zeer hoog boven het blok. Noliko Maaseik kwam in deze set op kop bij 9-10 en zou deze niet meer afstaan. Knack Volley bleef op één of twee punten hangen, kon af en toe gelijkstellen en leek dit opnieuw te doen na de 20-21. De bezoekende aanval sprong via de netrand buiten maar tot verbijstering van iedereen oordeelde de man in het rood dat dit via het blok was en dus 20-22. We geloven in het volleybal in bepaalde gezegden en principes zoals ‘wanneer je goed speelt heb je zowel het geluk als de scheidsrechter aan je zijde’ ‘de beste scheidsrechter is een onzichtbare scheidsrechter’ en ook blijven we steeds geloven in de integriteit van de wedstrijdleiding. Alleen valt het andermaal te betreuren dat de technische hulpmiddelen niet ingezet worden want dit zou duidelijk maken indien de 1500 aanwezigen het verkeerd zagen of toch de man op de hoge stoel. Met de moed der wanhoop voor zoveel onrecht vocht Knack Volley verbeten verder, stelde nog gelijk (23-23) maar weer Rychlicki (hoog) en Cox bezegelden het lot.

 

Door ook de winst binnen te halen in set vier zet Noliko Maaseik zijn feilloos parcours verder en is zeker van de finale en de koppositie. Maar meer nog want ze kunnen zelfs bepalen wie hun tegenstander wordt. Hoewel we niet goed geplaatst zijn lijkt het duidelijk dat ze liever Aalst of Menen als tegenstander zouden krijgen en daar kunnen ze zelf voor zorgen door bijvoorbeeld in de komende wedstrijd met 1-3 onderuit te gaan wat de Volleystars kansen zou bieden in het laatste thuisduel. We constateerden dit al eerder in het reguliere seizoen hoewel het vanzelfsprekend in alle toonaarden ontkend werd. Toch zou het volkomen te begrijpen zijn, meer nog we zouden het wellicht zelf doen want met fairplay koop je in deze fase van de competitie en na vijf magere jaren niets.

Maar terug naar een andermaal gelijk opgaande set vier waarin beide teams nooit meer dan twee punten voorsprong konden nemen. De cruciale fase (deze keer met de spelers in de hoofdrol) speelde zich af bij de 18-20 : Knack leek het punt gemaakt te hebben maar kapitein Jelte Maan presenteerde Jolan Cox met een onderhandse redding aan de kant van de Knack-socio’s naar de overzijde bij de VIP’s de perfecte pass. Ook wat eerder voor de 17-18 scoorde Kamil Rychlicki een onmogelijk punt op een verloren bal.Jolan Cox bood Maaseik de derde en goede matchbal aan (25-26) waarop de receptie op service van Dane Mijatovic de mist in ging en Knack Volley de bal niet tot in het bezoekende kamp kreeg.

 

De situatie is onmiddels overduidelijk en we staan met het mes op de keel, laat ons daarover niet flauw doen. Toch heeft Knack Volley nog steeds zijn lot in eigen handen want twee overwinningen volstaan om met vertrouwen opnieuw de finale van de play-offs aan te gaan. En wees gerust, dan zal het weer om de marbels gaan. Dus voor alle echte supporters : afspraak nu woensdag voor het eerste van de twee levenbelangrijke duels want moeilijk gaat ook.

 

Brilsmurf

 

Matchreport

 

Foto's van Jan Vanmedegael

Foto's van Lieven Stroobant

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Baloise
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
Durabrik
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.