Home | Nieuws | Knack Volley opent 2020 met een knaller

Knack Volley opent 2020 met een knaller

19/01/2020

Bij aanvang van 2020 is de eerste officiële wedstrijd in dit nieuwe kalenderjaar een aangewezen gelegenheid voor een wedstrijdsfeerverslaggever om het in de  inleiding te hebben over intenties en wensen.

Over de intenties kunnen we kort zijn : de lezer mag verder rekenen op verslaggeving met een blauwe pen en dito bril. En we laten ons voor ons DNA verder inspireren op seizoen drie van de kannibaal van Baal, Thibau en witloofboer Jaak Cypers.

 

Ons lijstje wensen is wel wat groter. Om te beginnen met een blessurevrije afwerking van het kampioenschap en dit voor elke ploeg. Zo vermijden we elke heisa rond medical jokers. We duimen ook dat de papieren wapenstilstand tussen Liga en Bond de tand des tijds verder doorstaat, ook in de finale fase dit seizoen. De volgende wens is iets moeilijker want we twijfelen! Maar de essentie is dat we ons afvragen wat er eerst zal komen : een nieuwe federale regering of een definitieve uitspraak over wie nu de rechtschapen landskampioen was van het voorbije seizoen 2018-2019?  Naast beker en titel (na de supercup is het logisch dat we gaan voor een grand slam) hopen we ook op spannende matchen en heel wat volleybalspektakel, goede scheidsrechters, een eerlijke VAR, enzoverder…

Om de inleiding af te sluiten nog een grootvaderlijk advies : ongeacht of je nu uit Oostende of Arlon komt, van onder de viaducten van Gentbrugge of Vilvoorde, geniet van het volleybal en zoek niet in elke zinsnede naar een meerwaarde. Voor echte meerwaardezoekers raden we de nieuwe serie van Joris Hessels aan op Canvas over het leven onder de viaduct. Of nog beter en met een link naar Knack Volley: ga zeker kijken naar de nieuwe film “All of us” van Willem Wallyn, die je niet onberoerd zal laten en de zure oprispingen die je misschien krijgt bij het lezen in een correct daglicht zullen stellen.

 

Wat de wedstrijd van zaterdagavond tussen de nummers twee en drie van de EuroMillions competitie betreft: zelf weten we maar al te goed welk gevoel van frustratie het opwekt als je niet met je sterkste opstelling de tegenstander kunt bekampen en in de eerste twee sets kansloos de boot ingaat (25-19, 25-19). En je vervolgens moet rekenen op een (traditionele ?) kleine dip van de opponent om de schaars meegereisde supporters hoop te geven maar toch nooit de hand kan reiken naar setwinst (25-21). Knack Volley kon daarentegen wel rekenen op zijn bijna sterkste opstelling, inclusief de nieuwbakken Canadese olympiërs.

 

Set 1 werd gekenmerkt door zes opslagmissers bij de thuisploeg en vijf bij de tegenstander. Met het betere blokkeerwerk kon een 2-3 achterstand in het prille begin snel goedgemaakt worden naar 6-3 (Andreas Fragkos) en 7-3 (Hendrik Tuerlinckx). Dit bleek achteraf gezien nog niet de beslissende kloof want serverend werd de Knack-receptie op de proef gesteld (11-10). Met scores van Rune Fasteland en Matthijs Verhanneman (de twee sterkste blauwe jongens in deze eerste set) evolueerde de score gunstig naar 15-12 maar, alhoewel de rustige dominantie, moest Knack Volley toch herbeginnen (16-15). Hendrik Tuerlinckx maakte zijn meest recente misser goed (17-15) waarna Brett Walsh op zijn eentje een Canadese muur optrok (18-15). Er volgde een bezoekende driemeterfout en ondanks een time-out scoorde Matthijs Verhanneman ook de 20-15. De speler van het jaar was hot en deed er dan nog drie eenheden bij (21-16, 22-17, pipe 24-18). MVP Rune Fasteland tekende voor het eerste setgewin : 25-19.

 

Serverend ging het heel wat beter bij de thuisploeg in set twee want de missers waren niet alleen op één hand te tellen, twee vingers waren zelfs genoeg. De ploeg aan de andere kant van het net kon het ook met één hand stellen maar had alle vingers nodig. In de beginfase van set twee werd Andreas Fragkos ‘the man’. Hij begon aan zijn reeks met een pipe die de 2-2 bracht maar vooral de achterwaarste pass van Brett Walsh was hierbij indrukwekkend. Een brievenbusbal voor 3-2, een sublieme korte diagonaal (7-4), dat waren evenzeer zijn kunststukjes. Een blok van Rune gevolgd door een volgende bezoekende driemeterfout en de logische time-out brachten de tussenstand op een (zou later blijken) beslissende 9-4. De vijf punten werden kortstondig drie eenheden (10-7) om dan weer de maximale zes punten te bereiken bij een blok (12 stuks in totaal over het volledige duel tegenover slechts ééntje voor de ploeg uit Limburg) : 18-12. Na de 21-17 trok Matthijs Verhanneman aan het langste einde zodat het geen code oranje werd en dus 21-18, maar wel 22-17. Tweemaal Straffen Hendrik (23-18 en 24-18) lieten vervolgens Andreas toe set twee binnen te halen : 25-19.

 

De derde, en ook laatste, set ging minder voortvarend van start en Knack Volley werd op achtervolgen aangewezen want serverend daalde het bezoekende foutenpercentage indrukwekkend tot één vinger. Het scoreverloop : 2-1 (pipe Fragkos), 3-5 (outbal Tuerlinckx), 4-7 (het enige blok van de tegenstander) en dus een time-out van coach Steven Vanmedegael. Andreas Fragkos (5-7 en topscorer met 13 punten) en zijn kapitein (6-7 en 7-8) verkleinden het verschil vooraleer een driemansblok voor de 9-9 zorgde. De 10-9 was voor Daniel Jansen Van Doorn werkelijk een koud kunstje nadat het bezoekende blok het bos werd ingestuurd. Toch ging de score nog even heen en weer (11-12, 13-12, 13-14 misverstand in de setup). Er volgde een nieuwe bezinning van 30 seconden bij Knack Volley (13-15) en deze werkte zeer inspirerend want de vijftien bleef staan en de dertien evolueerde in één ruk naar achtien. Blokkerend en verdedigend liep het als een trein en we zouden Matthijs onrecht aandoen mochten we zijn spectaculaire duik en redding met één hand niet vermelden die Hendrik toeliet de 17-15 te scoren. Ook de inbreng van twee Belgen aan de overzijde kon niet beletten dat de wedstrijd gespeeld was. Andreas Fragkos liet verdedigend een steekje vallen, zonder erg, want hij maakte toch het punt (19-16) om er serverend nog een eenheid bij te doen (20-16). Toch kwam er onverwachts wat dreiging na de 21-19 maar de video-challenge (foutloos op één maal na waarbij wij wel de bal de achterkant van de lijn zagen raken, en we waren zeker niet alleen met deze mening, en we ons afvroegen of wel het juiste beeldframe getoond werd) viel deze keer in ons voordeel uit en dus 22-19 op een cruciaal moment. De enige serveermisser bij de bezoekers betekende wat later ook het wedstrijdeinde : 25-21.

 

Een deugddoende zege voor Knack Volley om volgende week naar de voorlopige competitieleider te trekken en daarvan was de aanwezige Johan Devoghel getuige van. Gezien de vierpuntenkloof in het klassement blijven de ajuinen zeker leider en dus is de vraag hoe de insteek van beide teams zullen zijn, met het vooruitzicht op de bekerfinale. Kaarten op tafel ? We denken het niet en dus mag er niet overdreven veel belang gehecht worden aan de uitslag volgende week. Net zoals aan de overwinning die hierboven beschreven werd : leuk, fijn, tof, blij, verdiend, een opsteker, inspirerend, goed voor het klassement maar de prijzen zijn aan de meet: eerst in het Antwerpse Sportpaleis, begin mei hopelijk voor de kampioenentitel, met tussendoor nog wat Champions League Gastronomie.

 

Brilsmurf

 

Matchreport Knack Volley - Greenyard Maaseik

 

Foto's van Jo Naert

Foto's van Jan Vanmedegael

 

Verslag Focus/WTV

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.