Home | Nieuws | Laatste kans op de Olympische Spelen voor Red Dragons

Laatste kans op de Olympische Spelen voor Red Dragons

04/01/2020

Na een geslaagde dubbele oefengalop tegen Egypte lijken de Red Dragons helemaal klaar voor het beslissende continentaal Europees Olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn. Acht landen in twee poules van vier strijden in de Max Schmelinghalle voor het allerlaatste ticket, dat een Europees land naar de Olympische Spelen brengt

De Red Dragons spelen in hun poule tegen het organiserende land Duitsland, tegen vice-Europees kampioen Slovenië en tegen Tsjechië. De andere poule wordt bezet door Europees kampioen Servië, Nederland, Frankrijk en Bulgarije.

Zeven landen zijn al geplaatst voor de Olympisch Spelen in Tokyo: organisator Japan, Brazilië, USA, Italië, Polen, Rusland en Argentinië. Er zijn nog vijf plaatsen vacant. Die worden toegekend aan de winnaars van vijf ‘Continental Olympic Qualifications Tournaments’:  voor Azië in Jiangmen (China), voor Afrika in Caïro (Egypte), voor Zuid-Amerika in Santiago (Chili), voor ‘Norceca’ Noord-Amerika in Vancouver (Canada) en voor Europa dus in Berlijn (Duitsland).

 

We overlopen met coach Dominique Baeyens het eerste drieluik in Berlijn

 

zondag 5 januari (16u30)  Red Dragons-Slovenië

“In september op het EK 2019 hebben we niet tegen hen gespeeld. Wel op het EK ’15, toen was ik er nog bij. Toen wonnen we. Op het WK 2018 slaagde onze missie niet. Ze zijn Europees vicekampioen, dat zegt héél veel. Hun toppers zijn Tine Urnaut, Alen Sket, Klemen Cebulj en Mitja Gaspirini. Allemaal zeer sterk spelbepalend. Het is een heel goed team. Ze ruimden op het EK 2019 tal van taaie tegenstanders uit de weg.”

maandag 6 januari (20u10) Red Dragons-Duitslang

“Duitsland is het thuisland. Maar in het verleden wonnen we al tegen onze oosterburen in de tiebreak. Natuurlijk: ze organiseren voor eigen publiek. Het grootste bewijs dat ze barsten van ambitie. Bij de namen hoeft weinig of geen uitleg: György Grözer, setters Lukas Kampa en Jan Zimmermann en daarnaast Denys Kaliberda, Markus Steuerwald, Christian Fromm en consoorten. Het is geen jonge ploeg. Ze kennen het klappen van de zweep. Ook hun Italiaanse coach Giani Andrea is absolute wereldtop.”

 

dinsdag 7 januari (17u00) Red Dragons-Tsjechië

“Ze eindigden dertiende op het EK, wij als negende. Toch zijn ze gevaarlijk. Jan Hadrava is een verschrikkelijke oppositezeer dominant. Er steekt ook veel jong talent in de ploeg. Tsjechië is een ‘coming land’ in het volleybal. Het is een zeer gevaarlijke outsider.”

 

Samenvattende vraag, voor aanvang van de kruisfinales na de rustdag: hoe raken de Red Dragons bij de top twee?

 

“We kunnen Duitsland en Tsjechië misschien achter ons houden. Maar ik ga het anders stellen: als je de pure ranking neemt, staat Slovenië eerste en wij tweede. Anderzijds: het gaat in onze poule in de duels tegen Duitsland en Tsjechië om een 50-50 krachtenverhouding. Dus kantje boord. We eisen de favorietenrol niet op. Maar ik beschik over een ploeg die formidabel kan verrassen.  Het is te hopen, dat zo’n evolutie in de sterren staat geschreven. Het is de uitdaging om de top twee te bereiken. Alleszins niet eenvoudig. Als we in dat opzet slagen, dan kan ik onmogelijk voorspellen, wat het vervolg zou kunnen zijn… Dat hangt zuiver af van de evolutie in de andere poule. Die oogt erg zwaar met Frankrijk, Servië, Bulgarije en Nederland. Vraag mij echter geen pronostiek over die poule B. Ik doe liever niet aan futuristisch denken. Mijn spelers moeten louter bezig zijn met hun eigen poulewedstrijden. De ontwikkeling in de andere groep hebben we helemaal niet in de hand, de afloop in onze poule uiteraard wel. Net daarom zijn we met het technisch kader al drie weken bezig met de voor-analyse van al die landen. Per land hebben we twee wedstrijden, samen dus veertien, volledig tot in de puntjes geanalyseerd. Mijn devies luidt: eerst de volle focus op de poule. Daarna moeten we het gepaste blikje aan informatie opentrekken in de kruisfinales.”


"Laat ons duidelijk stellen dat wij niet de favoriet zijn in dit toernooi dat bijgewoond wordt door enkele zeer sterke teams. Nochtans schat ik de mogelijkheden met dit team toch hoog in. We reizen naar Berlijn met de mind-set dat we elke tegenstand in moeilijkheden kunnen brengen en zo de wedstrijden kunnen aanvatten. We moeten elke kans die we krijgen proberen te pakken, anderzijds moeten we ook zelf kansen creëren. Dit Olympisch kwalificatietoernooi mag dan een moeilijke missie zijn, ze is zeker niet onrealistisch."

 

Selectie

Spelverdelers: Stijn D'Hulst, Matthias Valkiers
Hoofdaanvallers: Jolan Cox, Hendrik Tuerlinckx
Receptie-hoek spelers: Sam Deroo, Igor Grobelny, Kevin Klinkenberg, Tomas Rousseaux
Middenspelers: Arno Van De Velde, Pieter Verhees, Wout D'Heer, Elias Thys
Libero's: Jelle Ribbens, Lowie Stuer

 

bronnen : TopVolley Belgium en Volleymagazine.be

 

eejo

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.