Home | Nieuws | Mathijs Desmet, jonge prof uit de eigen jeugdwerking

Mathijs Desmet, jonge prof uit de eigen jeugdwerking

25/10/2018

Mathijs Desmet kon vorig seizoen al voorzichtig proeven van het topvolleybal in combinatie met de Volleybalschool in Vilvoorde. Dit seizoen is de Roeselarenaar voltijds volleyballer bij Knack Roeselare. Wordt hij die topvolleyballer die vele supporters al in hem zien? We vroegen het aan zijn vader Bart, een jeugdtrainer, zijn huidige coach en aan enkele ploegmakkers.

In de 13-koppige spelerskern van Knack Volley voor het nieuwe seizoen horen met spelverdeler Sander Depovere, libero Benjamin Robbe en receptie-hoek Mathijs Desmet drie spelers die hun eerste volleybalstappen bij de jeugd van Knack Roeselare zetten. De eind januari 18 jaar geworden Mathijs Desmet is de jongste van dat trio die halfweg juni een contract voor vier seizoenen afsloot in Schiervelde. “Ik droomde er altijd van profvolleyballer te worden. Maar ik besef best dat ik nog nergens sta. Ik zal er evenwel alles aan doen om te slagen bij Knack”, stelde hij enkele maanden geleden na de ondertekening van zijn contract. Wij polsten bij zijn vader Bart Desmet, jeugdcoördinator Henk Lagae, ploeggenoot Benjamin Robbe, kapitein Hendrik Tuerlinckx en trainer Steven Vanmedegael hoe zij die kersverse volleyprof ervaren.

 

Vader Bart: “Hij zal het zelf moeten waarmaken”

 

  • Bart Desmet volleybalde zelf bij Knack Roeselare, van bij de jeugd tot in tweede divisie. Toen hij een zelfstandige beroepsactiviteit opstartte, hield hij het volleybal voor bekeken. Uiteraard volgt hij zoon Mathijs op de voet. “Mathijs hield het aanvankelijk bij voetbal als sportieve vrijetijdsbesteding, maar hield dat na enkele jaren voor bekeken en wou volleyballen. Ik verwittigde hem dat het een technische sport was en hij niet veel zou mogen spelen door zijn intussen opgelopen technische achterstand.” “Hij zette toch door en ging later naar de Volleybalschool zodat het voor ons pendelen werd. Maar je volgt je kinderen altijd graag en je voelt voldoening als zij iets bereiken. Bij de jeugd kon ik hem al eens raad geven. De stap die hij nu zet, gaat mijn volleybalwijsheid evenwel te boven. Wij hopen dat hij zich ziet te ontwikkelen tot een topvolleyballer, maar dat zal hij zelf moeten waarmaken. Ik zie wel dat hij van de coach heel wat feedback krijgt en hij is heel gedreven en gemotiveerd. Het wordt wel een harde leerschool, die hij zelf helemaal moet doorlopen.”

 

Jeugdcoördinator Henk Lagae: “Begin van een langetermijnproject”

 

  • Henk Lagae is jeugdcoördinator in de jeugdwerking van Knack Roeselare en geeft krachttraining aan Knack Volley Academy. Hij herinnert zich Mathijs Desmet nog van bij de U13. “Mathijs had de volleybalschool niet gevolgd noch in de laagste jeugdreeks gevolleybald, want hij begon pas bij de U13. Hij was wel van in het begin een gedreven jeugdspeler die heel snel zijn technische achterstand wegwerkte. Hij was ook altijd heel ambitieus en gemotiveerd. Aan de Topsportschool volgde ik hem niet meer, al had ik nog contact met zijn ouders. Binnen de jeugdwerking zijn die contacten met de ouders immers heel belangrijk.” “Voor Mathijs begint nu een nieuw hoofdstuk. Zeg maar een langetermijnproject, want hij moet opboksen tegen gevestigde waarden als Hendrik Tuerlinckx, Matthijs Verhanneman, Ruben Van Hirtum en Sam Holt. Dat vereist heel wat karaktersterkte. Voor de club is het wel belangrijk dat eigen jeugdspelers de kans krijgen en met Mathijs, maar ook met Sander Depovere en Benjamin Robbe komt toch één vierde van de kern

Ploegmaat Benjamin Robbe: “Heel gedreven en mentaal sterk”

 

  • Libero Benjamin Robbe volgde zowat hetzelfde traject als Mathijs Desmet. “Het is altijd fijn als je in de ploeg een speler treft met wie je al jaren samenspeelt. Wij volleybalden acht seizoenen samen, want ik ken Mathijs al van bij de jeugd van Knack. Wij zaten later ook samen in de Volleybalschool in Vilvoorde.” “Mathijs trainde vorig seizoen al twee keer per week mee met ons en nu hij er helemaal bijhoort, verloopt de integratie heel vlot. Hij voelt zich helemaal thuis in de spelersgroep en wordt ook ten volle geaccepteerd. Mathijs is heel gedreven bezig op training en is mentaal sterk. Het is wel zo dat de stap van de Volleybalschool naar een topploeg als Knack Volley bijzonder groot is. Dat ondervond ook ik vorig seizoen. Je moet er als het ware vanaf nul herbeginnen.”

 

Kapitein Hendrik Tuerlinckx: “Groot talent met beloftevolle toekomst”

 

  • Skipper Hendrik Tuerlinckx ziet in Mathijs Desmet zichzelf terug als jonge speler. En dat wil wat zeggen, want de kapitein van Knack Volley heeft er intussen een volleyballoopbaan opzitten om u tegen te zeggen. “Mathijs is sowieso een groot talent met een beloftevolle toekomst voor zich, al heeft hij natuurlijk nog heel veel te leren in zijn ontwikkeling tot topvolleyballer. Die progressie heeft hij helemaal zelf in de hand.” “Het komt er voor een talentvolle speler vooral op aan om op de foutenlast te werken en die steeds verder in te perken. Op training is Mathijs alvast heel leergierig en gemotiveerd. Maar hij moet nog heel wat stappen zetten om een topsporter te worden. Niet alleen op het veld, maar ook naast het veld moet je als een professioneel sporter leren leven, bepaalde gewoontes aanleren. Naast de technische en tactische kant is dat eveneens een leerproces en daarin kunnen wij hem helpen.”

Coach Steven Vanmedegael: “Geduld, anders komt hij er niet”

 

  • Trainer-coach Steven Vanmedegael heeft met Mathijs Desmet een nog ruwe diamant in zijn spelerskern. Op de vraag wat de youngster betekent in zijn spelersgroep is Steven duidelijk: “Momenteel nog niets. Daarmee wil ik zeggen dat hij nog niet het niveau haalt om tegen de betere ploegen van Liga A met kans op succes ingezet te worden. Het basistalent om een topspeler te worden is er wel, maar hij heeft nog een lange weg af te leggen voor het zover is.” “Zowel op technisch als op tactisch vlak, maar ook mentaal en in de groepsbeleving moet hij nog vele stappen zetten. De progressie die hij maakt, zal afhangen van hoe snel Mathijs al die zaken oppikt. Hij is het niet gewoon om op dergelijk niveau te trainen. Hij moet ook leren nadenken over hoe volleybal gespeeld wordt. Het komt er niet op aan om te bewijzen hoe hard je wel kan slaan, wel hoe je efficiënt volleybal speelt.” De vraag is of Mathijs Desmet geduld zal kunnen opbrengen in die lange weg die hij nog te gaan heeft? “Dat zal wel moeten, anders komt hij er niet. Een jongere met het nodige basistalent wordt niet zomaar een topvolleyballer. Daarvoor moet hard gewerkt worden: mentaal en fysiek sterk staan, de inzichten in het volleybal verruimen en automatismen aanleren.”

Krant van West Vlaanderen (12 oktober 2018)

(Rik Bekaert)

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Baloise
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
Durabrik
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.