Home | Nieuws | Met opgeheven hoofd tegen Fenerbahce

Met opgeheven hoofd tegen Fenerbahce

01/03/2018

Coach Emile Rousseaux won met zijn team tien dagen geleden zijn laatste Bekerfinale, hij won nu ook overtuigend zijn laatste wedstrijd met Knack Roeselare in de prestigieuze Champions League competitie. En hoewel we er nog een tijdje op moeten wachten, droomt hij wellicht al van zijn laatste uitdaging dit seizoen : de laatste wedstrijd winnen, het laatste punt scoren in de finale van de play-offs in de competitie.

Spannend was het woensdagavond in de Champions League-wedstrijd tegen Fenerbahce SK Istanbul niet echt, indrukwekkend wel. Sommige Knack-supporters hadden hun voorzorgen genomen en waren in het bezit van oordoppen. En zoals bij voorbije gelegenheden moeten we andermaal concluderen dat het Turkse mannenlegioen wellicht weinig tot niets van de wedstrijd zag. Elk zijn prioriteiten zeggen we dan.

 

Bij Knack Roeselare andermaal goed nieuws van het front want Piotr Orczyk speelde een volledige wedstrijd en het ging al stukken vlotter dan zaterdag laatstleden. Indien onze notities correct zijn dan noteerden we in set één maar liefst acht opslagmissers bij Fenerbahce Istanbul : 1-1, 11-9, 18-13, 19-15, 20-16, 23-17, 24-18 en ook het laatste punt was er eentje in het net voor 25-19. Het succespercentage van de thuisploeg vanop de achterlijn lag stukken hoger want we schreven positieve zaken op met Piotr Orczyk (9-8 serve op de libero), Hendrik Tuerlinckx (14- en 16-10). De kloof werd definitief gemaakt in het tweede luik van de set : 7-8 (pipe Verhanneman), 11-10, 16-10. Knack kon vanuit een perfecte verdediging, dankjewel Stijn Dejonckheere, zijn geliefkoosd spelletje spelen op de tegenaanval en daar hadden de bezoekers geen verhaal tegen. Een waanzinnig punt kregen we voorgeschoteld bij de 17-11 na twee nipte en spectaculaire reddingen van onze verdediging om tenslotte Hendrik Tuerlinckx het orgelpunt te laten plaatsen. De aanwezigen kregen in elk geval waar voor hun geld en zelfs de aanwezige eregast Freddy Maertens liet zich niet onbetuigd, zeker toen de blote basten van het Turkse dans- en mannenkoor een erelied zongen voor de meervoudige ex-wereldkampioen. Althans we denken dat het zoiets was want het ging over ‘champignones’ wat vrij vertaald betekent ‘wereldkampioen in het wielrennen in 1976 Ostuni en 1981 Praag’.

 

Matthijs Verhanneman ging sterk van start in set twee en zorgde voor een snelle 2-0. Inmiddels had coach Basic zijn ouwe rot spelverdeler Selçuk Keskin vervangen door de 21-jarige Yatgin. Tot drie maal toe in deze set werd een bezoekende rebound succesvol afgeblokt (4-1 door Angel Trinidad, 6-2 door Arno Van de Velde, 16-6 op setter Yatgin). Guillaume Quesque scoorde weliswaar nog de 8-4 maar kreeg dan voor 10-4 een blok rond zijn oren en vond voor de 11-4 de pass zodanig slecht dat hij zelfs geen moeite deed om ook maar even van de grond te gaan en toch zijn kans te wagen. Het volledig vrouwelijke scheidsrechterduo uit Rusland en Polen deed er voor de 13-6 wel lang over om het punt, na de succesvolle challenge van Knack, toe te kennen aan de thuisploeg na een duidelijke netfout van de bezoekers en niet van Knack zoals eerst aangegeven. Bij 14-6 consumeerde Istanbul reeds zijn tweede time-out en mocht Ünver de falende Tekeli in het midden vervangen. Izzet Ünver werd direct gewogen door Pieter Coolman en te licht bevonden want hij miskeek zich nogal op de float. Het ging van kwaad naar erger met een outaanval (18-7) van gevolgd door een ace (19-7) van onze topscorer die snel had gezien dat de Turken niet goed opgesteld stonden. Hendrik serveerde bliksemsnel zodat Fenerbahce niet in staat was

zijn fout recht te zetten : 21-7. Piotr Orczyk kreeg dan nog een mooie pass toegepeeld van de bezoekende spelverdeler : 23-8 en de afstraffing werd compleet met 25-9.

 

Dat de ene set de andere niet is en men steeds waakzaam moet blijven bewees set drie. De foutenlast bij Istanbul ging drastisch omlaag, deze bij Knack steeg iets teveel. Bovendien kregen de Turken hun opslag op de rails, faalden slechts twee keer in deze set, en waren zelfs succesvol langs de Sloveen Alen Sket en Jurii Gladyr, de middenman uit Oekraïne. Toch leek de match op een duidelijke 3-0 uit te draaien bij een stand van 11-7. Maar het was vooral Alen Sket die er voor zorgde dat zijn team wat later de leiding nam (15-16). Matthijs Verhanneman werd mooi vrijgespeeld (19-18), Angel Trinidad kreeg een bal afgefloten (19-20) maar een misser van de jonge hoofdaanvaller Bertug Öndes (in plaats van Metin Toy in deze set) gaf Knack toch weer de bovenhand : 21-20. En zelfs de 22-20 na een perfecte ace-service van Pieter Coolman langs de lijn. Twee slechte passes brachten onze aanvallers echter in de problemen (22-22 en 22-23) plus een receptiemisser en een opslagfout schonken de bezoekers dan ook eerder onverwacht zowaar setwinst : 23-25.

 

Maar Knack Roeselare was niet van plan het Europese afscheid van hun coach te laten verbrodden en met hernieuwde moed en het mes tussen de tanden werd al gauw een 8-3 bij elkaar gespeeld. Piotr Orczyk (9-3) en Pieter Coolman (10 en 11-3) deden er nog drie punten bovenop. Angel Trinidad vond Quesque in gebreke op service (13-6) maar de Fransman revancheerde zich met succes (13-7). Tweemaal zagen we Arno Van de Velde aan het kanon (18-9 en 19-11). Een eens te meer sterke Matthijs Verhanneman stuurde ons dan richting frietkot voor een puntzak met mayonnaise : 25-15.

 

In de Champions League zullen we dus supporteren voor de enig overgebleven Belgische club want Noliko Maaseik raapte net zoals Knack zeven punten bij elkaar maar kon, door zijn stuntzege enkele weken geleden tegen Sam Deroo, sorry, tegen Zaksa Kedzierzyn-Kozle, wel een plaatsje bij de beste derdes versieren. Waarvoor onze gemeende bewondering.

Voor Knack Roeselare wacht zaterdag een tricky verplaatsing naar een zaal waar weinigen met plezier hun intrede maken. Maar een overwinning tegen de Leuvenaars van Haasrode opent de poort naar de volgende ronde. Mits een bevestiging enkele dagen later op Schiervelde kan dit al een feit zijn. We zijn echter op onze hoede voor het geweld van Wim Tormans en Simon Peeters en duimen andermaal voor onze jongens.

 

Brilsmurf

 

Matchreport Knack VOLLEY ROESELARE - Fenerbahce SK ISTANBUL

 

Foto's Jo Naert

Foto's Bart Vereecke

Foto's Jan Vanmedegael

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.