Home | Nieuws | Toen het onmogelijke toch bijna mogelijk werd

Toen het onmogelijke toch bijna mogelijk werd

17/01/2018

In een niet zo ver verleden lazen we vanwege een nochtans erudiet volleykenner die binnenkort een boek uitbrengt de bewering dat het niveau van de Belgische volleyballer de laatste jaren gedaald was of iets in die trant. Mocht Perugia-coach Bernardi dit artikel ooit voor zijn spelers hebben laten vertalen dan zullen zij daar inmiddels wel een andere opinie over hebben. Want coach Emile Rousseaux schreef met zijn Belgen ei zo na weer geschiedenis door op een haar na de overwinning te missen tegen deze Italiaanse en Europese grootmacht.

Wanneer je op een wedstrijd als dinsdagavond, gasten uitnodigt die niet direct grote volleybalkenners zijn, dan schets je vooraf een beetje de verhoudingen tussen beide teams. En waag je je ook aan een voorspelling qua eindstand. Mijn genodigden hebben zich in elk geval kostelijk geamuseerd, net als de rest van een aardig vol gelopen Schiervelde.

 

Bij Sir Colussi Sicoma Perugia stond 1 Italiaan in de basis : middenman Simone Anzani. Wat zegt dit over het niveau van de Italiaanse volleyballers ? Uiteraard moet je van goeden huize zijn om kleppers als De Cecco, Atanasijevic, Russell, The Beast Zaytsev en Podrascanin uit de ploeg te houden. Bij Knack Volley speelde de ploeg zoals verwacht met Lou Kindt. Lou, pas 20 jaar jong, zal zich zijn keuze voor Knack Volley én Emile Rousseaux zeker niet beklagen. Op die leeftijd een basisplaats in de Champions League tegen een team van wereldsterren !

De gevreesde scheidsrechter mevrouw Susanna Rodrigues uit Spanje gaf ons vertrouwen dat alles weer in eerlijke handen zat.

 

De eerste set kende drie fases. In een eerste fase ging alles gelijk op met een licht overwicht voor de bezoekers : 1-3, 3-5,5-7, 7-7, 7-8. Perugia profiteerde volop van zijn superioriteit in centimeters en solliciteerde geregeld en succesvol zijn middenaanvallers. In een tweede fase leek Perugia uit te lopen : 8-11, 9-12. Maar de kloof werd dicht gereden door Hendrik Tuerlinckx, een ace van Matthijs Verhanneman (de videochallenge gaf de bal binnen) en Lou Kindt die na 4 pogingen toch de 12-12 kon scoren. Maar weer werd het verschil drie punten, onder meer door een blok van De Cecco en een tweedehandse bal : 13-16. Maar Knack legde zich hierbij niet neer, integendeel. Plots ging het van 14-17 naar 18-17 met een sterke Lou Kindt aan de serveerlijn. Een time-out kon Perugia behoeden voor meer onheil : 18-18. Maar dan begon fase drie : money-time. Matthijs Verhanneman, plaatsbal Arno Van de Velde en een spectaculaire redding van Lou Kindt ver buiten de lijnen liet Verhanneman toe deze keer een driepuntenvoorsprong voor Knack te doen verschijnen : 21-18. De Italianen konden er alsnog een puntje afknabbelen : 22-20, 23-21 maar een magistraal thuisblok bezegelde hun lot : 25-21. Vanzelfsprekend was Schiervelde even te klein.

 

Russell verdween bij 4-1 naar de huppelhoek en Berger maakte zijn opwachting. Knack kende wat later een hoogtepunt want Lou Kindt zorgde voor 6-3, er volgde een blok op Atanasijevic, nog een netfout van Zaytsev, om te eindigen met een kill van Van de Velde op Anzani. Deze  laatste mocht Russell vervoegen en dus kreeg Ricci zijn kans bij 9-4. Een keerpunt situeerde zich bij 9-7. Vol overtuiging noteerden we vlijtig de 10-7 na een touché bij de bezoekers. Maar tot verbazing van eenieder kregen de bezoekers bij de challenge het gelijk aan hun kant. Nu blijkt er bij videochallenge wellicht een nieuwe regel te zijn en die is meer bepaald : indien een Italiaans blok of touché met slechts één vinger gebeurt dan wordt dit ‘door de vingers’ gezien. Het was kortom je reinste diefstal en we kunnen ons de ingehouden woede van onze videochallenge-operator G² al voorstellen. Mevrouw Susanna Rodrigues uit Spanje zag de replay ook op het scherm maar kon de beslissing niet terugdraaien. Wat de eindstand in deze set zou geweest zijn zonder deze schromelijke vergissing valt natuurlijk niet te voorspellen. Maar dergelijke zaken tellen dubbel : één punt minder voor Knack, één punt meer voor Perugia. En in de eindafrekening kan dit vaak tellen zoals later zou blijken. Perugia kwam naast Knack en ging erover 10-11. Maar de thuisploeg herpakte zich : 13-11 en kon over 13-13 toch de onderbreking ingaan met 16-14 na een spannend punt met een orgelpunt voor Hendrik Tuerlinckx. Bij 18-14 zag het er verdorie toch wel goed uit. Bernardi wisselde De Cecco met succes voor Shaw. De bezoekende coach raapte onderweg wel nog geel op (19-16) Toch duurde het tot 22-19 vooraleer Zaytsev aan het serveerkanon kwam en genadeloos uithaalde. Enkele minuten kon de set weer alle kanten op bij 23-23. Knack Volley kreeg twee setpunten : 24-23 en 25-24. Maar Russel en Atanasijevic trokken toch het laken naar zich toe : 25-27.

 

De beschrijving van set drie laten we voor wat het was : een walk-over voor de bezoekers en een setstand van 15-25. In deze set haalde coach Rousseaux even Angel Trinidad, Lou Kindt en Hendrik Tuerlinckx naar de kant voor Sander Depovere, Ruben Van Hirtum en Thomas Konings.

 

Wilde Knack nog een kans maken dan moest het zich dringend herpakken en zijn start niet missen. En onze jongens waren op de afspraak, de dominatie van Perugia was plots verdwenen. Het geloof bij het thuspubliek groeide weer met elk punt : 3-3, 6-4. Lou Kindt op zijn Sam Deroos een plaatsbal in het achterveld, En Lou nam Zaytsev nog even te grazen met zijn service : 8-5. Het wonder leek te geschieden want Knack Volley sloop verder weg : 12-8 om te eindigen bij 16-10. Onderweg lukte een duidelijk gefrustreerde Atanasijevic wel een ace met bijkomend uitdagend handengezwaai waardoor hij zich de woede van het thuispubliek op de hals haalde. Gehoon werd zijn straf bij zijn volgende outservice. Tot 19-13 leek de buit binnen (tweedehandse bal Angel Trinidad). Maar in een duidelijke slechte rotatie werd het weer een stuk nijpender met vooral wat mindere receptie en navante aanvallen : 19-17. Maar dan toonde onze kapitein de juiste weg (20-17) en wat later deed hij er nog een beslissend blok op Russell bovenop (22-18). Een misser van Zaytsev schonk Knack de eerste setbal (24-19) en Matthijs Verhanneman verzilverde de aangeboden kansen voor een 25-21 en gelijke sets in de stand. Een onverhoopt puntje was alvast binnen, meer was mogelijk.

 

Set vijf dan. Knack Volley forceerde een kleine break via Van de Velde met een blok op Atanasijevic (6-4) maar de bezoekers bakten ons een koekje van eigen deeg en liepen uit tot 6-8. Hoe Knack ook streed, dichter raakten ze niet meer om finaal met de eindmeet in zicht te stranden op 12-15.

 

Kun je dit resultaat als een nederlaag bestempelen? Volgens de spelregels jawel. Maar voor de Knacksupporters was het weer één van die hoogdagen en dus kan een kleine nederlaag soms ook wel een grote overwinning zijn. Het is duidelijk wanneer Emile Rousseaux zijn troepen oplaadt voor de grote momenten we weer met volle teugen kunnen genieten van het grote Knack Roeselare. Bedankt spelers, staff, publiek… het was een superavond!

 

Brilsmurf

 

Match report KNACK-Perugia 16-01-2018

 

Foto's van Jo Naert

Foto's van Bart Vereecke

Foto's Jan Vanmedegael

Foto's Annelies Stroobant

Foto's Guy Van Gilsen

Foto's van Dieter Ros

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.