Home | Nieuws | Top vanaf openingsspeeldag

Top vanaf openingsspeeldag

03/09/2020

Op 20 juli was het voor de vernieuwde kern van Knack Volley Roeselare een eerste keer verzamelen geblazen in functie van het nieuwe seizoen. “Dat die sluimerende coronadreiging ook zijn impact heeft op hoe je die nieuwe competitie aanpakt, is duidelijk”, zegt coach Steven Vanmedegael.

Het vorige seizoen eindigde voor Knack Volley Roeselare door Covid-19 abrupt op 4 maart met de thuiswedstrijd in de kwartfinale van de Champions League tegen het Civitanova van Stijn D’Hulst. De terugwedstrijd viel weg, de laatste fase van de nationale titelstrijd of Champions Final 4startte nooit op en spelers en staf werden op technische werkloosheid gezet. Wat doet dat met een door het volleybal gepassioneerde trainer als Steven Vanmedegael? “Dat was een compleet nieuw gegeven. Alle sportieve groepsactiviteiten vervielen, want Schiervelde was potdicht. De spelers kregen fitnessmateriaal mee om thuis de fysieke conditie te onderhouden.”

 

“Zelf was ik die eerste weken van die lockdown druk bezig met het uitbouwen van de ploeg voor komend seizoen. Drie maanden, tot begin juni, duurde het voor wij weer voorzichtig konden opstarten met de groepssessies. Vanaf 8 juni werd er tot begin juli drie keer per week getraind, tussenseizoense onderhoudstrainingen zeg maar. Om na enkele weken vakantie op 20 juli de voorbereiding op het nieuwe seizoen aan te vatten.”

 

Veel potentieel

 

Om nog even te herhalen: de ploeg onderging in de as van het team op drie posities een wijziging. Spelverdeler Brett Walsh is vervangen door Stijn D’Hulst, terug van drie seizoenen weggeweest. Centrumspeler Daniel Jansen Vandoorn heeft een vervanger in de prille twintiger en 2,12m grote Amerikaan George

Huhmann en opposite Joe Norman werd vervangen door de Nederlander Michiel Ahyi. Kan je dan tevreden terugblikken op die ploegmetamorfose? “Rekening houdend met de financiële mogelijkheden van de club kan ik mij best vinden in de transfers, wij konden genieten van enkele opportuniteiten. Bovendien werden enkele aflopende contracten vernieuwd. Dit is een groep met enorm veel potentieel. Het komt er nu op aan om de nieuwkomers zo snel mogelijk in te passen via doorgedreven trainingswerk en oefenwedstrijden.”

 

start belangrijk

 

Het jongste seizoen haalde Knack twee van de drie seizoensdoelstellingen. In het Antwerpse Sportpaleis sloeg Roeselare een vijfde beker op rij bijeen en Europees stootten Tuerlinckx en co door naar de kwartfinales met als hoogtepunt die galawedstrijd op Schiervelde tegen Civitanova. De titelstrijd werd verzwolgen door corona. Precies dat virus zorgt nu voor een accentverschuiving in de seizoensplanning. “Tot vorig seizoen lag de focus in het eerste seizoensgedeelte op de nationale beker én de Europese wedstrijden in de Champions League. Het belang van de reguliere competitie was kleiner.”

“Volgend seizoen moeten wij er vanaf de eerste wedstrijd meteen staan. Binnen de Liga werd namelijk afgesproken dat, als de competitie weer stopgezet wordt door corona én er minstens zeven wedstrijden of de heenronde van de reguliere competitie afgewerkt zijn, de competitieleider op dat moment ook de titel krijgt”, verduidelijkt Vanmedegael. “Het was dus maar best dat wij vanaf de eerste trainingsdag compleet stonden mét buitenlanders. Ik heb het bij Roeselare nog nooit geweten en dat is dan het ‘voordeel’ van corona, want alle competities met nationale ploegen vervielen. Ik kreeg vanaf die eerste dag dan ook een heel gretige, hongerige groep op het trainingsveld.”

 

toch pas in oktober

 

De oefenwedstrijden worden zonder publiek en coronavrij afgewerkt. Er wordt onder meer gespeeld tegen Gent, Menen en Aalst. De deelname aan het tornooi in Tours is geannuleerd. De eerste speeldag in de EuroMillions

Volley League wordt afgewerkt het eerste weekend van oktober. De Liga plande de openingsspeeldag hoewel Volley Belgium en Volley Vlaanderen dat eerste competitieweekend verplaatsten naar begin oktober toch op 26 september. De Liga stelde immers dat in het convenant dat vorig jaar afgesloten was, staat dat de Liga zelf de competitievorm en -periode kon vastleggen. Volley Belgium stelde zijn veto en omdat de Liga voor scheidsrechters en officials afhankelijk is van de federatie kon die niet anders dan zich bij die beslissing neerleggen.

 

Bron Rik Bekaert (KW 28/08/2020)

Foto: Jan Vanmedegael

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Baloise
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
Durabrik
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.