Home | Nieuws | Tornooidag 1

Tornooidag 1

28/12/2019

Tornooidag 1 International Volley Trophy Roeselare

 

Na de warmste week en op muziek van de duizend klassiekers reden we vandaag vanuit onze thuisbasis naar Sporthal Schiervelde. De Bob-borden waarschuwden ons voor verhoogde controles maar er was verrassend weinig verkeer op de weg en dus bleven de blauwe mannen van de wet nog op de achtergrond. Voor de occasionele bezoekers stellen we ons even voor : Brilsmurf, inmiddels 61 jaar en grootvader van twee kleinkinderen, wedstrijdverslaggever voor Knack Volley en bekend/berucht om nagels met koppen te slaan. “You love him or you hate him” zeggen ze vaak en de blauwe pen die we letterlijk en figuurlijk hanteren wordt door de tegenstander met argusogen onder de loupe genomen.

Maar voor dit tornooi laten we de soms in azijn gedrenkte versie van onze pen in onze binnenzak en hopen u een weergave aan te bieden van de sfeer op dit internationale  tornooi.

Geen spelers uit het land van Fidel Castro en dus was er geen gevaar tot nachtelijke ontsnappingen en bijgevolg tekenden alle spelers present. Of er nog tijd zal zijn voor andere soorten nachtelijke escapades dat laten we hier in het midden.

ACH Volley Ljubljana – Caruur Volley Gent

In de eerste wedstrijd van het tornooi konden de mannen van Caruur Gent de pegel van Sven Kums de avond voordien niet evenaren en moesten ze het onderspit delven tegen een sterk Ach Volley Ljubljana. De Slovenen zouden in onze eigen competitie zonder enige twijfel bovenaan meedraaien maar we wagen ons niet aan een vergelijking met de eigen top drie. Hun palmares, beschreven door eejo in een voorgaande bijdrage, spreekt echter boekdelen.

 

Voor het verdere verloop en tot ieders goed begrip vermelden we specifiek dat de eerste tornooidag afgewerkt werd onder de formule van drie spelende sets, telkens tot 25 punten.

 

Bij Caruur Gent kreeg de Bulgaar Dimitrov zijn kans op de plaats van hoofdaanvaller en mocht Michiel Ahyi zich nog even sparen om later in de arena te treden.

De Slovenen namen met een stevige servicedruk en succesvolle aanvallen van Petar Dirlic maar zeker ook Diko Puric in het midden snel de bovenhand (10-7). Maar het was een succesvolle serveerreeks van Chris Ogink (twee opeenvolgende aces) die de Gentenaars in een mum van tijd langszij bracht (10-10). Jan Pokersnik stak de Gentse middenman vanaf de achterlijn echter evenzeer naar de kroon zodat er opnieuw een vierpuntenkloof te lezen bleek (14-10). Gent bleef plots aanvallend onmondig en keek snel tegen een onhaalbare kloof aan : 18-12, 22-16. Via de netrand rolde de pipe nog binnen (23-16) en een blok op Robbe Vandeweyer velde het verdict : 25-17.

 

Caruur Gent ging sterk van start in set twee (1-4) maar met missers in receptie en aanval zagen ze Ljubljana over zich heen hollen en kregen we eenzelfde beeld als in set één : 6-4, 10-6. Vanaf dat ogenblik werd de bekende jojo boven gehaald en schommelde het verschil afwisselend tussen twee en vier punten : 13-9, 14-12, 16-12, 17-15, 19-15.  De jongens van Jan Van Huffel moesten uiteindelijk de rol definitief lossen (23-16), leken nog even te remonteren (23-19) maar de pipe van Gilles Vandecaveye raakte het net niet over : 25-20.

 

In set drie kregen sterkhouders Dirlic en Pokersnik rust maar dat gaf totaal geen ander spelbeeld. Vanaf de serveerlijn torpedeerde Andrija Vilimanovic de verdediging van de Stroppen : 4-0 met twee zuivere aces. Maar Dimitrov bracht Gent snel volledig in balans : 5-5. ACH Volley sloeg geregeld een klein kloofje dat fluks gedicht werd. Een fel bevochten punt bracht de 18-17 via Chris Ogink maar even mooi was de redding met de voet waarna dezelfde Ogink in het net sloeg : 20-17. Ook set drie ging finaal naar de Slovenen met 25-22.

 

Tours VB – Knack Volley Roeselare

Knack Volley kwam met sterk gereduceerde gelederen opdagen want het Canadeese duo was terug naar hun thuisland voor een olympisch kwalificatietornooi, Hendrik Tuerlinckx depanneerde Dominique Baeyens bij de Red Dragons en Pieter Coolman is nog steeds herstellende. Dus posteerde coach Steven Vanmedegael het jongste lid van de bende dan maar op de middenpositie. Tours VB speelde zonder namen en rugnummers zodat we de lezer namen schuldig moeten blijven in de beschreven spelfases, maar Angel Trinidad en Timo Tammemaa herkenden we vanzelfsprekend nog wel.

 

De eerste twee sets werden met het kleinste verschil binnen gehaald door Knack Volley : 24-26 en nogmaals 24-26. En telkens was het Mathijs Desmet die succesrijk het laatste ount scoorde, de eerste keer met een gekende strakke float die door de vingers glipte en de tweede keer met een winnend blok in associatie met Andreas Fragkos. Set drie ging naar de Franse toppers met 25-21.

 

In set één was het hoofdzakelijk Knack Volley dat de leiding had : 1-3, 4-4, 10-12, 14-16. Maar bij 17-17 en na een succesvolle videochallenge nam Tours het commando over : 19-18. Ze leken naar setwinst af te stevenen bij 20-18 en we schreven al op ‘time out Knack’ maar coach Steven Vanmedegael dacht daar anders over en gelijk had hij want Knack Volley beende bij : 21-21, 23-23. Hoe ‘Smetje’ de buit binnenhaalde beschreven we hierboven reeds.

 

Set twee kende een identiek scoreverloop met opnieuw tot 17-17 Knack Volley aan de leiding. En weer namen de mannen van de Franse coach Hubert Henno over tot 21-19. Maar met setter Sander Depovere aan het servicekanon raakte Knack Volley voorbij Tours en dit tot frustratie van hun coach die zijn mannen in de onderbreking duchtig de les spelde. Tevergeefs want luttele tellen later kon Knack Volley de set binnenhalen.

Na twee superspannende sets was herneming drie een stuk minder spannend want na de 9-9 liep Tours punt voor punt verder uit tot 18-13. Matthijs Verhanneman weerde zich als een duivel in een wijwatervat maar kon niet beletten dat hij en zijn maats de duimen moesten leggen.

 

Dynamo Apeldoorn – Caruur Gent

De eerste ploeg van boven de Moerdijk die in actie kwam was Dynamo Apeldoorn met toch wel een autoriteit als coach, Redbad Strikwerda. Een man van wie we graag de schrijfsels lezen op volleybalkrant.nl en die niet bang is om eens stevig tegen de schenen te schoppen. Een man met een groot palmares in een land dat we hier in België toch wel zien als (vergeef het ons) een kweekvijver van talent dat, na een tussenstop in België, doorstroomt naar nog betere competities. Aanvankelijk leken de ploegen aan elkaar gewaagd want alvast de eerste set was behoorlijk spannend (27-25). Set twee werd gedomineerd door de Noorderburen die vanaf 12-9 setwinst niet meer bedreigd werden en eindigde op 25-20.   

Bij Caruur geen Vandecaveye (wel in set drie), Vandeweyer of Dimitrov meer. Michiel Ahyi kreeg zoals verwacht wel zijn stek in het team en dit tegen zijn landgenoten.

Van ouwe rot Jeroen Rauwerdink valt natuurlijk onmiddellijk zijn métier op, niet spectaculair maar wel gedegen spel. Anderzijds kon Rik Van Solkema ons zeker ook bekoren en bewees hij misschien wel rijp te zijn voor een buitenlands avontuur. Setstanden werden 27-25, 25-20 en 25-20.

 

Knack Volley – Lycurgus Groningen

Geen spoor van coach Arjan Taaij voor dit duel en dus nam wellicht zijn assistent Gerard Smit de honneurs waar. Knack Volley ging van start met Joe Norman in plaats van Stijn van Schie op de oppositeplaats.

Het eerste punt was voor Andreas Fragkos. Mathijs Desmet pleegde daarop een netfout maar maakte dit direct goed : 2-1. Magic Joe voor het eerst aan het kanon bij 5-3 en 6-3. Rune Fasteland was vervolgens ook drie keer succesvol zodat de score opliep naar 9-6. Almighty Joe bleef, goed aangespeeld, boven het blok zweven (10-7). Met een slimme touch op het blok slaagde Groningen in een breakpunt (10-9). Maar ook onze Matthijs  Verhanneman kent dat spelletje (13-9) en dus moest Groningen in zijn eerste time-out duiken. Joe Norman liep voor het eerst tegen een serieus blok aan en dit bracht de ‘bezoekers’ iets dichter : 14-11. Joe maakte dit goed met een subtiele 16-11. Van der Schaaf ging aanvallend in de fout en Steven Ottevanger vond de antenne op zijn weg zodat bij de tweede rustpauze het reeds 18-11 stond. Een overpass op service Mathijs Desmet liet Rune Fasteland toe de kloof nog wat uit te diepen. Sander Depovere bleef sterk verdelen en de juiste keuzes maken. Rune Fasteland dikte met wat geluk zijn puntentotaal nog iets aan : 21-14. Voor de 23-15 noteerden we een ace van Rune, gevolgd door een massief muurtje van Mathijs Desmet en Joe Norman : 24-15. Andreas Fragkos klaarde de klus bij 25-16.

 

Sander Depovere serveerde set twee op gang en na twee receptiefouten werd het zowaar 0-3. Maar verder liepen de Groningers (of zijn het Groningnaren) niet uit want met een boenk hing Andreas Fragkos de bordjes weer gelijk (4-4). Het monsterblok van Mathijs Desmet bracht Knack Volley op voorsprong en na heel wat kansen aan beide kanten evolueerde de score positief naar 7-5. Een nieuwe misser voor 8-5 en op de tonen de ‘plage van Aline’ werd een moment pauze gehouden, uiteraard op aanvraag van de Nederlanders. Joe bleef onhoudbaar : 9-6 maar ook Mitch Perinar toonde zijn kunnen. Gevarieerde aanvalspatronen hielden de tegenstander op afstand : 12-8. Een knaller van Sander Depovere leverde nog meer schade op : 13-8. Maar de tegenstander beet van zich af en dichtte de kloof bijna volledig tot een outservice een einde maakte aan de kleine remonte : 16-13. Matthijs Verhanneman behield de kloof : 18-15 maar eveneens de 19-16 en 20-17. Stijn van Schie nam de plaats in van Joe Norman voor de service, tevergeefs : 22-20. Op een moeilijke situatie redde Andreas Fragkos de meubelen met een éénmansmuurtje : 23-20 in plaats van 22-21. Matthijs Verhanneman bracht ons het eerste  setpunt 24-21. De terechte videochallenge bracht uitstel voor hen maar opnieuw uitblinker Matthijs Verhanneman was het perfecte aanspeelpunt voor 25-22.

 

Tijd dan voor Arjan Taaij die gepakt en gezakt zijn intrede deed in Schiervelde maar hij zag set drie van start gaan met twee opslagmissers van zijn team. Mathijs Desmet werd opnieuw hoekaanvaller, Andreas Fragkos hield het trainingsvestje aan en Stijn van Schie posteerde zich in het middencompartiment. De tweedehandsebal was tot nu toe weinig of niet te zien en Sander Depovere was succesvol : 5-3. Het verschil werd groter met een blok op hoofdaanvaller Mitch Perinar : 7-3, gevolgd door een time-out. Een volgende ace van Sander Depovere, een outbal en een nieuwe misser later… het spreekwoordelijke kalf leek als nel verdronken, een nieuw blok en de averij werd alsmaar groter : 13-6. Met nog 10 procent batterij op de computer moesten we het live-commentaar beperken. Vermeldenswaardig blijft echter de 21-11 via gelegenheidsmiddenman Stijn van Schie. Uiteindelijk werd Groningen gewogen en veel te licht bevonden : 25-13.

 

Ach Volley Ljubljana – Dynamo Apeldoorn

Beide ploegen hadden het met duidelijke cijfers gehaald van Caruur Gent en streden dus voor de leidersplaats in de poule. Na de wedstrijd van Groningen waren we vooral benieuwd of deze andere topper uit Nederland zijn prestatie zou kunnen bevestigen. Ljubljana nam de beste start met 3-1 maar een blok van Maikel Van Zeist stelde gelijk. Apeldoorn nam via een ace van Van Solkema zelfs over (4-5) maar dan werd het een blokfestival : op Rauwerdink (8-6) maar ook Dirlic (9-8) en Okroglic deelden in de brokken (9-9). Toch noteerden we een lichte dominantie van de Slovenen die zich vertaalde in licht voordeel (16-14 en 18-15). Van Solkema vond weer een muur op zijn weg (19-15) maar tweemaal Jeroen Rauwerdink hield Apeldoorn in de running. Pokersnik maakte echter een einde aan deze hoop met een score en een mooi blok : 23-19. De eerste set werd binnengehaald met 25-20.

 

Met het mes op de keel namen de Nederlanders een goede start (0-2 en 2-5) maar dan kregen ze aanvallend geen bal meer tegen de grond. De boomlange Dirlic liet dit niet aan zijn hart komen en scoorde met de vingers in de neus : 9-7. Apeldoorn brak echter niet en vocht verbeten terug : 14-13. Freek De Weijer herstelde het evenwicht met een loepzuivere ace : 15-15. Maar dit bleek het laatste tegenspartelen te zijn : 18-15, 20-16 en 23-19. Maar coach Strikwerda bleef lachen en zich amuseren, ook toen hij zijn ploeg met 25-21 de poulewinst aan zijn neus voorbij zag gaan.

 

Set drie was voor de geschiedenisboeken zoals met dit pleegt te noemen. De toppers bij ACH Ljubljana kregen rust en ook bij Apeldoorn mochten er enkele spelers de huppelhoek opzoeken. Eindstand set drie : 25-19 en dus een overwinning zonder discussie.

 

Tours VB – Lycurgus Groningen

Door zijn twee zeges was Knack Volley al zeker van de eerste plaats in zijn poule en dus deed dit duel er nog weinig toe. Uiteraard speelt de sportieve eer altijd mee en werd er dus wel gestreden. Even een lichte voorsprong voor Groningen maar dan hingen ze aanvallend enkele keren de mist in en stond de score op 12-12. We merkten iets meer gedrevenheid bij de Nederlanders : 13-15. Toch nam Angel Trinidad zijn maten op sleeptouw en konden de Fransen succesvol overnemen : 18-16. Dus was het tijd, niet voor spa en cécémel, maar wel voor een time-out door coach Arjan Taaij die nu wel de leiding over zijn troepen had. Tours VB leek af te stevenen op setwinst maar daar dacht Erik Van der Schaaf anders over en moest bij 21-20 ook coach Henno naar het wapen van het momentje rust grijpen.Een succesvolle formule bleek dit te zijn (23-20) en dus dacht de andere coach ‘dit doe ik ook maar even’. Twee monsterbloks later zat het er echter op. Wie de auteur ervan was moeten we schuldig blijven want, weinig respectvol leek ons, ook deze keer speelden de Fransen zonder wedstrijdshirts (vergeten thuis misschien ?) : 25-20.

De 4-1 kon nog gecounterd worden (4-3) en ook de 7-3 werd 7-5. Wat met de 9-5 na een lullige ace ? Inderdaad 9-7 met een ietwat minder domme ace ! De serve en no-pass voor 10-7 was wel mooi, we spreken over een halve ace. Groningen bleef aanklampen (15-13 en 14). Bij 16-16 was het zelfs herbeginnen geblazen. De lange armen van Timo Tammemaa waren zelfs nodig om de voorsprong te beletten : 17-16. Maar ook de 19-17 werd geneutraliseerd (19-19) en meer zelfs want Tammemaa liep op een muurtje en dus greep coach Henno in met de klassieke time-out (19-20). Maar een nieuwe misser was, ondanks de aangevraagde videochallenge, zijn lot : 19-21. De Fransen bleven, met hun tweede spelverdeler, krasselen : 19-22. Toch moest coach Arjan Taaij alsnog ingrijpen bij 22-23. En met een banale receptiefout en een nog ***aanvalsmisser van Van der Schaaf, gevolgd door nog een misser van dezelfde passer-loper haalde Tours verrassend ook set twee binnen : 26-24.

 

Hiermee lag de rangschikking in deze poule dan ook definitief vast. Wat set drie bracht leest u ongetwijfeld via een ander kanaal (nvdr 22-25 voor Groningen). Het was een lange dag voor Brilsmurf en een nog langere voor de tientallen andere medewekers. Even wat rust nu en zaterdag gaan we verder.

 

Slaapzacht

 

Brilsmurf

 

 

Foto's

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.