Home | Nieuws | Tornooidag 2

Tornooidag 2

28/12/2019

International Volley Trophy Roeselare

in een organisatie van Knack Volley Roeselare

zaterdag 28 december 2019

Sporthal Schiervelde Roeselare

Caruur Volley Gent – Tours VB

Met enig ontcijferwerk en samenspannen konden we toch de opstelling van Tours VB achterhalen. Naast de reeds bekende namen Angel Trinidad de Haro als setter en middenman Timo Tammemaa speelden als opposite Maxou Capet (zoon van Laurent Capet en ex-opposite bij Paris Volley), Konstentin Cupkovic en Adam Bartos als receptie-hoek, libero Nicolas Rossard en tweede middenman Dmytro Terymenko. Bij Caruur Gent zagen we zowel Tim Degruyter, Michiel Ahyi, Serghei Predius, Gilles Vandecaveye, Basile Andriessen, Chris Ogink als libero Bert Dufraing tussen de lijnen.

 

Deze mix bleek de juiste te zijn want Caruur Gent kwam met veel meer ziel tussen de lijnen. Bovendien klopten onze landgenoten de tweede ploeg uit Frankrijk in twee sets met het kleinste verschil : 25-23, 25-23. Waar lag het verschil ? Duidelijk in receptie ! We beschikken wel niet over de juiste cijfers maar volgens onze notities gingen de mannen van president Macron in set één zeker vijf keer receptioneel in de fout. Bij 8-6 via serve Ahyi op libero Rossard, 12-12 opslag Degruyter opnieuw op de libero, 17-14 ace Chris Ogink tussen twee spelers door, 18-14 opnieuw Ogink door de vingers van Adam Bartos (en het zou niet de laatste keer zijn), 23-18 een bisnummer van spelverdeler Degruyter op alweer de libero. Voor alle zekerheid zijn we het toch even gaan opzoeken of Tours VB hier wel aanwezig was met hun eerste libero ? En dit was wel degelijk het geval. Bij 24-20 leek de buit binnen maar Capet en Tammemaa hielden er nog even de spanning in : 24-23. Michiel Ahyi verloste, na time out, de Oost-Vlamingen (25-23).

 

In set twee hield Tours VB lang de bovenhand en kon het twee keren tot vier punten uitlopen : 4-8 en 12-16. Maar eerst was er weer Chris Ogink die Bartos te grazen nam (6-8) gevolgd door een ace (7-8). Een trisnummer tussen beide protagonisten speelde zich af bij 14-16. Vervolgens permiteerde Angel Trinidad een friviliteitje maar dit liep faliekant af. Met een serve en no-pass van alweer Chris Ogink werd de stand weer gelijk gebracht : 16-16. In money-time hielden de Gentenaren, na de 24-21, de zenuwen onder controle en keilde finaal Konstentin Cupkovic de bal ver buiten vanaf de achterlijn. Hiermee was de verrassing wel compleet en dus geen Tours VB in de halve finale.

 

Dynamo Apeldoorn – Lycurgus Groningen

Op basis van de eerste tornooidag gaven we de mannen van coach Strikwerda de rol van favoriet in een Nederlands onderonsje. Maar we zagen geen Jeroen Rauwerdink in sporthal Schiervelde en dit zou ongetwijfeld wel een slok op een borrel schelen. Anderzijds ontdekten we ook dat het nummer 21, de speler zonder naam bij Apeldoorn, ene Ramon Martinez Gion bleek te zijn, ons nog bekend van zijn passage bij VC Menen.

De wedstrijd zou gekenmerkt worden door de blessure van Rik Van Solkema bij een 10-11 tussenstand. De opposite kwam met zijn voet terecht op deze van een tegenstander en moest van het veld gedragen worden. Zijn vervanger was van een ander kaliber, Sjors Tijhuis. Spijtig voorval want na het setbegin dat duidelijk voor Groningen was (3-7, 4-9, 5-11) was Apeldoorn aan een sterke remonte bezig (dankzij twee videochallenges in hun voordeel). De jongeman bakte er weinig van en werd in de tweede set gewisseld voor Nico Manenschijn. Was set één nog spannend en eindigend op het kleinste verschil (24-26, na de 24-24 score van Mitch Perinar waarop zijn landgenoot Collin Mahhan succesrijk met een serve en no-pass uitpakte) dan bleek dat het team van Arjan Taaij vandaag duidelijk over betere papieren beschikte want het haalde echt moeiteloos de overwinning binnen met 15-25. Om maar eens te zeggen dat de ene dag de andere niet is. Het geloof bij de tegenstander was er snel uit en Groningen hield een strak ritme aan kwestie van de focus aan te houden (2-2, 4-8, 7-12, 10-16). Zonder ons nu als kenner van het Nederlandse volleybal te willen profileren denken we ook hier toch van een mini-verrassing te mogen spreken. Zodoende krijgen de winnaars een herkansing in de halve finale tegen Knack Volley, later op de avond.

 

ACH Volley Ljubljana – Caruur Gent

Na het verloop in de vorige wedstrijden durfden we ons niet meer uitspreken over wie nu favoriet was en wie de underdog. Caruur Gent had natuurlijk twee sets meer achter de kiezen en Ljubljana een stuk meer comfort in de opbouw naar deze halve finale.

Coach Jan Van Huffel wijzigde vanzelfsprekend niets aan zijn winning team maar de beste start was voor de Slovenen (2-0) tot Michiel Ahyi de ban brak (2-1). Helaas ook hier een spijtig voorval met spelverdeler Diko Puric die eveneens met een voetblessure al te snel aan de kant moest. Aan de ernst van de blessure te zien zag het er zelfs een stuk erger uit dan bij Rik Van Solkema. Ahyi ging weer heel hoog en  bewees eens te meer zijn waarde, iets wat bij zijn vorige club in België niet opgemerkt werd: 3-2. Met Petar Dirlic aan service en een misser van Ahyi liep Ljubljana echter uit tot 8-4. Ondanks een bom van Dirlic kon Predius toch uithalen en milderen tot 10-9. Ook Michiel Ahyi bleef scoren aan een hoog rendement (11-9). Kök serveerde dan wel tweemaal gewoontjes maar scoorde toch met een no-pass en een overpass zodat bij 15-11 coach Van Huffel naar de time-out greep. Maar Matej Kök bleef er staan tot 17-11 en de beslissende kloof was gemaakt, wat Caruur ook aan verdienstelijke pogingen ondernam. Over 20-15 werd een setstand van 25-19 bereikt en dit na een service van Dirlic die wij althans een halve meter out zagen maar dik op de lijn bleek na videocheck. Oordeel dus niet te snel.

 

Na de 0-2 in set 2 met een ace van Gilles Vandecaveye evolueerde de score naar 5-5 maar door fouten bij de Slovenen kon Caruur weer aan de leiding komen met 8-11. De servicedruk bleef een stuk achterwege bij Ljubljana terwijl ook het midden met Pavlovic moeilijk tot scoren kwam. Michiel Ahyi hammerde zijn puntentotaal steeds maar hoger (10-13) en coach Plesko dook uiteraard in de time-out na alweer een mooi stukje muur uit het Gravensteen : 10-14. Een eervolle vermelding voor Serghei Predius en zijn subliem geplaatste pipe die Gent de 14-18 bracht. Met nog een winnende service er bovenop staken ze dan ook sterk de hand uit naar de gelijkstellende set. Nog een misser van Pokersnik (14-20) en de kloof werd niet meer overbrugbaar zodat de tweede set naar Caruur ging ondanks een dreigende remonte tot 19-21. Wie anders dan topscorer Mchiel Ahyi bezwoer dit (19-22) en met een ace van Degruyter leek Gent weer op setkoers te zitten 19-23. De Slovenen gaven niet af (21-23) maar Michiel de Verschrikkelijke sloeg ongenadig toe met de twee laatste punten (22-25).

 

Een bliksemstart, geholpen door de discutabele videochallenge (zonder Salomonsoordeel en dus feitelijk een scheidsrechterbal), van ACH en dus was er nood aan bezinning bij 5-0. Maar een ace van de Serviër Vilimanovic deed er nog een eenheid bij : 6-0. Ook Petar Dirlic stak zijn hoofd weer boven water met twee scores op rij die de 8-1 bracht. Een korte remonte van Gent bracht hen op 8-5 en een time-out bij Ljubljana. De opslagmissers volgden elkaar in snel tempo op zodat we in een mum van tijd op 12-9 kwamen. Maar dan raakte Michiel de Verschrikkelijke er aanvallend voor het eerst in set drie niet meer door : 14-10. Na een ace van Christ Ogink voor 14-12 ging een open kans voor Predius verloren : 15-12. Dirlic schatte de afstand tussen zijn hand en het net te klein in (15-13). Caruur gaf de set niet gewonnen en toen Petar Dirlic de achterwand viseerde kwamen ze zelfs op één luttel puntje (16-15). Een nieuw stukje Gravensteen en alles was te herbeginnen : 16-16. In een spannende slotfase gaf een ace van Vilimanovic Ljubljana wat adamruimte (23-20) hoewel vooral Dirlic aangespeeld werd, meestal succesvol maar niet altijd. Jan Pokersnik knalde zijn pipe-aanval vurig tussen de lijnen met de 25-23 als resultaat.

Ook set vier ging naar Ljubljana dat kon rekenen op twee aces van alweer Vilimanovic en dit op cruciale momenten. Het kanon van Michiel Ahyi tekende overbelast en dat van Dilic was iets accurater. Eindstand : 25-20.

 

Knack Volley – Lycurgus Groningen

Knack Volley ging van start met Joe Norman op de stek van hoofdaanvaller en Mathijs Desmet in het midden. Een reuzenstart voor de organiserende club mede dankzij twee toetsfouten bij de tegenstander : 5-0 en bezinning bij Groningen. Bij de 7-2 gaf Andreas Fragkos zijn visitekaartje af maar zijn volgende service zal niet geboekstaafd staan als exemplarisch : 7-3. Daarop volgde 9-4 dankzij een driemansblok op Bennie Tuinstra. Matthijs Verhanneman met de 10-6 en Joe Norman beheerst voor 11-7. Rune Fasteland hield Groningen op afstand (16-13 en 17-14) en met een monsterblok bood hij zijn team ook de 18-14 : drie op een rij zoals ze zeggen. Bij 18-16 vond Steven Vanmedegael het wel nodig zijn troepen te verzamelen en bij te sturen want dit Groningen toonde een ander gelaat dan gisteren. Knack Volley nam serverend (te?) veel risico’s en gaf Lycurgus zo wat punten cadeau. Gelukkig waren de side-outs van goede kwaliteit. Een mooie pipe van Tuinstra hield de Nederlanders in de running (21-19). Maar Matthijs Verhanneman voorkwam dan erger : 22-19. Een nieuw driemansblok leek ons de 23-19 te schenken en dit werd bevestigd door de videochallenge die geen nettouch kon bespeuren. Sander Depovere haalde zijn hamer boven (tweedehands) en bood het eerste setpunt aan : 24-19. Een netserve betekende uiteindelijk setwinst voor Knack Volley : 25-20.

 

De eerste noemenswaardige kloof in set 2 kwam er met het betere serveerwerk van Sander Depovere die de 8-6 (overpass) en 9-6 (ace) op zijn naam mocht bijschrijven. Een aanval uit het oefenboek voor middenmannen met Rune Fasteland (10-7) en in samenwerking met Joe Norman een sluitend blok : 11-7. Joe zweefde de 12-8 binnen en hij bleef on fire bij 14-10. Een ace van Andreas bracht nog meer marge : 15-10. Mathijs Desmet demonstreerde zijn kracht in een duwduel dat hij met verve won (16-11) en Rune Fasteland kon niet onderdoen met een eenmansblok : 17-11. Mitch Perinar (vervolgens vervangen door Van Gent) ging dan in de fout en het liep als een trein voor de thuisploeg, zeker met weer een goede strakke service van Mathijs die in de rebound door maatje Rune werd afgemaakt : 19-11. Een sterke Rune Fasteland plaatste het orgelpunt met een leep serveerballetje dat verkeerd beoordeeld werd en de 25-14 liet optekenen.

 

Nog één set voor de finale was dus de volgende opdracht maar met twee winnende services had Bennie Tuinstra het anders begrepen.Knack Volley liet niet betijen en rolde zijn mouwen op met een ace van Joe Norman (3-3) en het nam met een outbal van Groningen de kop (4-3). Met een gelukje liet Mathijs Desmet zijn bal via de rand over het net rollen (7-5). Een snelle rebound van Rune Fasteland op een bom van Sander Depovere (8-5). De 15-11 illustreerde perfect de graad van dominantie : niet overweldigend maar ruim. Een misser van Dennis Borst hielp Knack Volley nog wat (17-12). Inmiddels bleef onze persoonlijke MVP verdelen en heersen in afwezigheid van zijn kompaan Brett Walsh. Ook Rune was in de running maar liet iets te vaak serverend een steekje vallen. Dit duel kabbelde naar zijn einde voordat het na nog wat spannende hoogstandjes 25 - 20 kende, met dank aan Joe Norman.

 

Hiermee kwam een einde aan een tweede succesvolle tornooidag.

 

Brilsmurf

 

Foto's

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.