Home | Nieuws | Tornooidag 3

Tornooidag 3

29/12/2019

Tours VB – Dynamo Apeldoorn (plaats 5 en 6)

Tours VB coach Hubert Henno opteerde om enkele wisselspelers in te brengen (Tammemaa, Capet en Cupkovic behielden hun plaats) en ook bij Dynamo Apeldoorn ontbrak een deel van de kern (waaronder andermaal Jeroen Rauwerdink). Maar het topscheidsrechterduo Paul Herbots en Marika Boulanger tekende wel present in deze wedstrijd naar drie winnende sets.

 

Set één ging perfect gelijk op met vaak slechts één eenheid verschil, af en toe waren het er twee, soms voor Tours, dan weer Apeldoorn. De noorderburen gingen moneytime in met een kleine voorsprong (18-20) en even leek er nog een puntje bij te komen door een misser van Maxou Capet maar de videochallenge wees een bloktouch aan en dus geen 18-21 maar wel 19-20. Een ace van de boomlange setter Matyas Demar (CZE) bracht Tours compleet langszij (20-20). Konstentin Cupkovic nam met een korte service de verdediging van Apeldoorn te grazen (23-22) en coach Redbad Strikwerda kon enkel ingrijpen met een time-out. Een blok van Capet werd gevolgd door zijn tweede time-out want het licht stond op bloedrood in deze set : 24-22. De videocheck gaf Tours gelijk want er was wel degelijk andermaal een bloktouch bij de laatste aanval en dus 25-22.

 

Dynamo Apeldoorn nam het commando over bij aanvang van set twee en kon uitlopen tot 5-8 met gepaste opslagdruk. Maar Tours remonteerde vooral met het betere blokkeerwerk (10-10) en ging erover met een poweraanval van Konstentin Cupkovic (11-10) en een éénmansblok van Matyas Demar (12-10). Met een mooie plaatsbal van Ramon Martinez Gion (13-14) en een ace van Wessel Blom werden de rollen opnieuw omgekeerd (13-15). Apeldoorn beet zich vast in zijn tegenstander (15-18) maar Jeffrey Klok (inderdaad zoon van..) had een zwak momentje (18-18) en Timo Tammemaa blokte Tours weer op kop : 20-19. Redbad Strikwerda vond het entertainen van de videocheckcrew minstens even belangrijk als het spelletje en zag dus niet echt dat zijn jongens opnieuw de leiding namen en toch niet de duimen moesten leggen met 26-28 (blok op opposite Maxou Capet) na 23-21, 23-23, 23-24 (misser Capet) , 24-24, 25-24, 25-25, 25-26 (serve Blom en no pass), 26-26, 26-27 (middenman Van Zeist).

 

Geen vermeldenswaardige verschillen in set drie en het was wachten tot 20-20 om een op automatische piloot spelend Tours tegen een meer geestdriftig Apeldoorn afstand te zien nemen : 22-20, 23-21, 24-21. Maxou Capet verkwanselde de eerste kans (24-22) maar een netfout was de Nederlanders fataal (25-22).

 

Tours VB liet het vanaf 9-10 serieus afweten en we noteerden voor het eerst een verschil van vier punten tussen beide teams (9-13). Nico Manenschijn dikte vanop de achterlijn aan tot 10-15 zodat, tijdelijk, de vaste libero en kapitein Nicolas Rossard als receptie-hoek ingebracht moest worden. Bij 11-17 leek het duidelijk dat we naar een vijfde set afstevenden. Beetje bij beetje, punt voor punt knaagde Tours wel aan de achterstand (16-19) maar tot tweemaal toe liet Tijhuis, vanuit het midden, niet toe dat de kloof kleiner werd. Apeldoorn dwong dan ook verdiend de belle af via Nico Manenschijn (19-24) en een receptiemisser bij Tours (19-25).

 

Overuren dus voor iedereen… en dat deze belle alle kanten uit kon is een open deur intrappen. Het was Tours dat het best uit de startblokken schoot (5-3) maar Van Zeil bleef op hoog niveau afwerken in het midden, dit in tegenstelling tot de efficiëntie van Tammemaa en zijn maat (6-6). De kampwissel situeerde zich bij een 8-7 stand na een felbevochten punt in het voordel van Tours VB. Er volgde een zeldzame misser van Ramon Martinez (9-7). Tammemaa bleef slordig, ook aan de serveerlijn (10-9) maar Cupkovic stond pal (11 en 12-9). Blok Capet stelde Apeldoorn voor een onmogelijke opdracht : 13-9. Weer Cupkovic versierde de eerste matchbal die door een opstellingsfout bij Apeldoorn verzilverd werd : 15-10.

 

Caruur Gent – Lycurgus Apeldoorn (plaats 3 en 4)

Caruur Gent coach Jan Van Huffel ging noodgedwongen van start met meerdere wisselspelers, terwijl we bij Groningen geen noemenswaardige aanpassingen opmerkten. We noteerden voor Gent maar liefst zeven opslagmissers en Groningen moest niet onderdoen met zes stuks. De setwinnaars (19-25) deden het daarbij wel een stuk beter in de aces met drie voltreffers tegenover zero voor Caruur. De eerste ace kwam er voor 10-12 en dat was het startschot van een kleine demarrage van de Nederlanders : 13-16, 14-18, 15-20. Setwinst kwam amper in gevaar (19-22) en ging dus al bij al verdiend naar Groningen.

 

In set twee konden de spelers hun kanon beter richten en moesten we ‘slechts’ drie streepjes bij Gent en vier bij Groningen plaatsen in de kolom opslagmissers. Groningen deed qua aces eentje beter (één tegen twee). Caruur had het voordeel tot 10-8 maar dan kwam Groningen opzetten (13-14 en 18-20). Spelverdeler Tybo Engelschenschilt liet zich betrappen op een toetsfout (20-22) en de Gentenaars verkeken hiermee gedeeltelijk hun kans op een gelijkmaker want nog een netfout en een servicemisser deden hen ook in deze set de das om (22-25).

 

Het nieuwe duo Dimitrov-Vandeweyer bracht het er een stuk beter van af dan Ahyi en Plaskie want de derde set werd een walk-over voor de mannen van Jan Van Huffel. En deze begon met een servicereeks van Chris Ogink bij 9-9. Niet dat de Nederlander zijn landgenoten zelf te grazen nam, neen, maar Groningen ging zelf te vaak in de fout en Hristyan Dimitrov nam succesvol de rol van Michiel De Verschrikkelijke over. Maar de walk-over werd alsnog een kleine nachtmerrie want Groningen naderde onverwacht nog tot 24-23 maar Gilles Vandecaveye deed zijn job met klasse : 25-23.

 

Ook set vier ging, verdiend naar Caruur Gent : 25-22. Het opslagniveau daalde weer spectaculair en iedereen werd moe. We sleepten ons naar de vijfde set om 21u16. Gelukkig is het Kerstvakantie en moeten er weinig supporters werken morgenvroeg.

 

Ondanks een bliksemstart van Groningen (0-4) viel het dubbeltje langs de kant van Caruur Gent onder de vorm van een allesbeslissende netrolace van de jarige Basile Andriessens en de 19-17.

 

Knack Volley – Ach Volley Ljubljana (plaats 1 en 2)

We hadden er lang moeten op wachten maar daar was ie dan, de finale.

Knack Volley deed opnieuw een beroep op Joe Norman op de plaats van hoofdaanvaller en Mathijs Desmet als omgevormde middenman.De ballen werden goed gerecupereerd en het blok stond paraat, bovendien werd een handbalsmash van Dirlic afgekeurd door hoofdscheidsrechter Koen Luts : 5-1. Maar dan stokte de aanval en een netrolace van Pokersnik bracht Ljubljana langszij. Toen ook nog Joe Norman zijn smash terug op het hoofd kreeg moest Steven Vanmedegael 30 seconden rust vragen. Maar voor dit laatste punt waren alle credits voor de recuperatie van libero Dagostino ! Blok Mathijs Demet : 7-6. En de blonde Mathijs won nadien opnieuw een duwduel tegen zijn vermaarde tegenstander : 10-7. Met dezelfde Mathijs (dus met één ‘t’) vanop de achterlijn ging het vlotjes naar 16-11 ondanks aanvankelijk de 11-11 geremonteerd te zien. Joe Norman wierp zijn centimeters richting vloer en veegde een bal van de vloer die door Sander Depovere via het blok verzilverd werd : 17-12. Ljubljana moest op zijn beurt dringend in de time-out. Een bom van Matthijs Verhanneman noteren we als een ace : 19-13. Moeder Ilse zag dat het goed was toen zoonlief Mathijs blokloos de 22-16 tegen de vloer prikte en zo zijn puntentotaal al op vier of vijf bracht. Set één werd wat later bijgeschreven voor Knack Volley met een laatste armmoker van almighty Joe (25-19).

 

’t Is maar hoe je het ziet, maar in ons geval spreken we van een slechte start in set twee : 2-5 en dus tijd voor 30 seconden bezinning voor gelegenheidskapitein Matthijs Verhanneman en vrienden. Maar verbetering was er helaas niet te bespeuren en het verschil werd steeds maar groter : 4-9. Hoofdaanvaller Dirlic haalde zijn beste niveau en plaatste de bal waar hij wou (5-10) maar Matthijs Verhanneman versaagde niet (6-10). Ondertussen kenden we Vilimanovic al van zijn sterke opslagen en dit demonstreerde hij nog even : 6-12. Setwinst leek veraf en Knack Volley werd bijwijlen overklast maar liet de kloof aanvankelijk niet groter worden (10-16). Het werd Joe zijn setje niet en dus moest hij plaats ruimen voor Stijn van Schie. De cijfers vielen wel zwaar uit maar waren correct : 17-25, kansloos verlies.

 

Opposite Dirlic bleef zijn puntentotaal in set drie maar ongegeneerd aandikken, daarbij af en toe geassisteerd door Pokersnik. Bij Knack Volley was het wroeten geblazen voor elk punt (6-9). De bezoekende servicedruk lag ook een stuk hoger. Maar op karakter kan ook veel en Knack Volley vocht zich terug in de set (15-17, 16-18). Een driemansblok op pipe van Matthijs Verhanneman deed de thuisploeg de das om (16-20) ondanks de aangevraagde videocheck. Bij 19-21 kwam Pieter Coolman, jawel, aan service maar ook hij kon de Sloveense defense slechts matig in problemen brengen en Dirlic rondde af met de vingers in de neus : 19-22. Knack Volley vocht voor elke bal (20-22) maar serverend was het niet altijd accuraat (20-23). In elk geval een stuk minder dan bij Ljubljana. Monsterblok getekend ‘Joe Norman’ bracht ons op één puntje (22-23). Helaas strandde de service van Sander Depovere vervolgens op en niet over de netrand (22-24). Een muur op Matthijs Verhanneman volgde en we stonden na 1-0 voorsprong plots, ietwat onverwachts (?), 1-2 achter. Maar we vergeten niet dat Knack Volley op dat moment zonder vier van zijn basisspelers tussen de lijnen stond.

 

Set 4 en Andreas Fragkos kreeg direct een blok tegen en werd nadien nog verraden door de netrand bij zijn receptie, 0-2. De onvermijdelijke Dirlic zorgde voor de 0-3 en Rune Fasteland miste zijn aanval : 0-4. Een servicemisser bood ons een punt cadeau maar Kopersnik kende ook evenmin genade : 1-5. 2-7 werd het want Joe Norman raakte niet meer door de verdediging en werd er zo te zien wat moedeloos van. De tussenstand van 3-9 werd pijnlijk. Enkel kapitein Verhanneman kwam nog tot scoren : 4-9. Wat later 4-11 met het elvendertigste punt van Dirlic. Stijn van Schie kwam in de plaats van Joe Norman wiens statistieken wellicht niet super bleken te zijn. De 8-15 via Mathijs Desmet was een zeldzaam hartverwarmend hoogtepunt voor de thuissupporters. Via 9-18, blok op Stijn van Schie 9-19, ging het zachtjes naar het wedstrijdeinde. Steeds weer dat remmend blok liet Dirlic toe succesvol zijn hamer boven te halen : 10-21. Zo eindigde een mooi tornooi laat, héél laat, op de zondagavond sportief toch wat in mineur. We troosten ons dat de beste ploeg duidelijk won, iets wat we altijd eerlijk vinden. Ook in set vier waren de cijfers hard maar correct : 13-25.

 

Brilsmurf

 

Foto's

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.