Home | Nieuws | Video challenge tijdens de titelfinales

Video challenge tijdens de titelfinales

19/04/2018

Foute interpretaties van de scheidsrechters kostten Knack Roeselare in twee wedstrijden (In Aalst en thuis tegen Maaseik)  mogelijk punten in de strijd om het tweede ticket voor de play-off-finale. “Jammer,” zegt Gerdy Geleyn “want we beschikken over een challenge systeem die de refs zou kunnen bijstaan."

In Aalst werd bij 23-24 in set twee een duidelijk binnengeblokte bal van Pieter Coolman uit gegeven door scheidsrechter Blyaert. Het werd 24-24 en Aalst won alsnog de set met 28-26. Roeselare won wel in de tiebreak, maar een 0-2-voorsprong kon een intro naar volle puntenwinst zijn. In het eigen Schiervelde tegen Maaseik floot scheidsrechter Cambré dan weer de eerste set met 24-26 af op een netfout van Knack. Weer consternatie bij de Knackspelers, die zich tekortgedaan voelden. Een scenario dat zich in de tweede set nog een paar keer zou herhalen. De roep naar de video challenge klinkt steeds luider.
“Die video challenge kan de scheidsrechters wel degelijk bijstaan. En het ergste is dat wij erover beschikken, want we pasten het toe in de Champions League”, zegt webmaster Gerdy Geleyn, die het ‘video check systeem’ ,zoals de Italianen het noemen, Europees bediende en zich intussen video challenge technician mag noemen.


Steun van de Liga


“De Liga kocht in het tussenseizoen drie systemen aan om de clubs die Europees spelen financieel tegemoet te komen. Het was de bedoeling het ook in de play-offs van de competitie te gebruiken. Door de competitieleiding werd dat aanbod echter als niet conform het bestaande competitiereglement beschouwd. Meteen een van de redenen waarom de zachte toenadering die er was tussen Liga en Volleybalverbond werd tenietgedaan.”


Gerdy Geleyn volgde samen met Rudi Klaps van Maaseik, Thomas Boone van de Liga en nog enkele mensen van andere clubs een opleiding tot video challenge technician. “Dat houdt in dat wij het systeem op de dag van de wedstrijd installeren. De wedstrijd wordt gevolgd door 19 camera’s en de installatie ervan neemt toch een vijftal uur in beslag. Tijdens de wedstrijd zelf volgen wij de beelden en op vraag van de coaches of scheidsrechters vragen wij bepaalde fases weer op. Ik deed dat voor onze Europese wedstrijden en trad ook aan in een kwartfinale in Aalst voor de CEV Cup.”

UPDATE


Dit artikel verscheen op vrijdag 13 april in de Krant van West-Vlaanderen. Ondertussen werd beslist om de videochallenge te gebruiken tijdens alle finale wedstrijden van de Play-off.


Hoe werkt nu het Video Challenge systeem?


Een batterij camera's die langs het terrein staan opgesteld laten toe om tijdens de wedstrijd beelden te bekijken die beslissingen van de scheidsrechters bevestigen of corrigeren. Laat ons eens nader bekijken hoe dit systeem werkt en hoe het gebruikt moet worden tijdens de wedstrijd.

 


Vooreerst wat kan er aangevraagd worden?


- Bal in/uit – zijlijnen en achterlijn
- Blokaanraking
- Netfout – netcontact tussen de antennes door een speler die probeert de bal te spelen
- Aanraking van de antenne – contact door een speler of de bal
- Voetfout – contact van de opslaggever met de achterlijn, contact van de aanvaller met de driemeter lijn bij een aanval of de complete overschrijding van de middenlijn door een voet(en) van een speler


Hoe aan te vragen?


De coach vraagt aan de scheidsrechter om een challenge en zegt er duidelijk bij welke challenge hij kiest.

 


Wanneer aan te vragen?


Bij het einde van de rally moet er binnen 5 seconden een aanvraag gebeuren tot een challenge. Ook de 1ste scheidsrechter kan een challenge aanvragen wanneer hij niet zeker is van een beslissing.

 


Wat na de aanvraag?


Via headsets zal de aanvraag mondeling doorgegeven worden naar de videoref(s). De beelden worden klaargezet en getoond door de video challenge technician. Op basis van die beelden wordt een beslissing genomen door de videoref(s). Die wordt mondeling meegedeeld aan 1ste en 2de scheidsrechter. De beelden op basis waarvan de beslissing werd genomen worden getoond op de LED-wall in de zaal en ook via de TV broadcaster (Playsports).

 


 

Hoeveel maal kan er een challenge aangevraagd worden?


Een team kan steeds opnieuw een challenge aanvragen tot het twee onsuccesvolle challenges achter zijn naam heeft. Iedere nieuwe set komt dit aantal terug op nul en kan er opnieuw een challenge aangevraagd worden.
Een algemene regel is, als er geen beelden beschikbaar zijn waarop de fout te zien is dan blijft de beslissing van de scheidsrechter geldig of kan het punt opnieuw gespeeld worden.


Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.