Home | Nieuws | VideoChallenge, vloek of zegen ?

VideoChallenge, vloek of zegen ?

27/12/2018

De basisbeginselen van het VideoChallengeSysteem (VCS).

Omdat we ervan overtuigd zijn dat iedereen moet krijgen waarop hij/zij recht heeft durven we zonder enige terughoudendheid te poneren dat de invoering van het VideoChallengeSysteem er in elk geval toe bijdraagt dat onze sport eerlijker verloopt. Het oog van de mannen in het rood is nu eenmaal niet onfeilbaar in deze supersnelle sport en dus is dit stukje technologische ondersteuning zeker een meerwaarde.

 

Terecht kan ons aangewreven worden dat we in onze wedstrijdverslaggeving het hebben over een sport die we zelf nooit beoefend hebben, dat we scheidsrechters prijzen, slaan en zalven zonder ooit zelf het fluitje gehanteerd te hebben. Brilsmurf nam dus de challenge aan om zelf eens achter het VideoChallengeSysteem plaats te nemen en aan den lijve te ondervinden hoe het werkt en hoe het in wedstrijdsituaties gebruikt wordt.

 

Binnen Knack Volley is Gerdy Geleyn de expert maar bovendien was hij de enige die het systeem onder de knie had. Dat dit geen gezonde situatie was kunt u zelf wel rieken en dus werden Wout Peirens en Guy Van Gilsen al enige tijd betrokken bij installatie en gebruik als assistenten van Gerdy. De League Trophy betekent voor hen en voor uw dienaar de vuurdoop als hoofdoperator. De opbouw en het fijnstellen van het VCS neemt al snel een tweetal uren in beslag maar de ervaren handen van de Knack-Crew klaren deze klus snel en efficiënt.

 

We willen u niet overstelpen met technische uitleg maar maakten voor onszelf, in voorbereiding van onze opdracht, volgende samenvatting die niet de pretentie heeft compleet te zijn maar u toch al een eerste inzicht verschaft.

 

 1. Wanneer kan een team een challenge aanvragen ?
 • Tijdens een spelfase wanneer de ploeg van oordeel is dat er een verkeerde beslissing is (enkel van toepassing op Europees en wereldniveau !!)
 • Na de rally indien een ploeg van oordeel is dat de scheidsrechter de  opslag, de eerste of laatste fase verkeerd beoordeelt.
 1. Over welke acties kunnen challenges aangevraagd worden ?
 • bal in/out op zij- of achterlijnen
 • blok touch
 • netfout : voor een netcontact TUSSEN de antennes
 • voetfout bij service, bij een driemeteraanval3, bij het mogelijks overschrijden van de middenlijn.

 

Belangrijk is te weten dat er geen challenge mogelijk is voor andere zaken zoals bv 4 touches. Dergelijke aanvragen kunnen zelfs bestraft worden door de scheidsrechter wegens onsportief gedrag. Het is inderdaad zo dat bepaalde teams proberen misbruik te maken in plaats van gebruik.  

 

Indien er met een tablet gewerkt wordt (verplicht in het kader van de Champions League) moet de aanvragende ploeg eerst de challengetoets indrukken waardoor er een subscherm komt om er de aard van de challenge te specifiëren.

Indien er geen tablet is dan gebeurt de aanvraag mondeling en met gebaren. De VCS-operator activeert de challengetoets evenals de aard van de challenge op de centrale unit.

De challenge-aanvraag moet wel binnen de 8 seconden gebeuren na het beëindigen van de aktie.

 

Een ploeg kan slechts 1 challenge aanvragen per onderbreking. Maar beide teams kunnen beiden een challenge aanvragen voor eenzelfde actie en het is dan de eerste fout die bestraft wordt.

 

In totaal zijn er 19 camera’s die onderdeel zijn van het VCS en samenkomen in de centrale unit. De VCS-operator bedient deze unit op aanwijzingen van de VCS-scheidsrechter. Het is dan ook deze laatste die de beslissing treft omtrent de challenge en deze communiceert naar de hoofdscheidsrechter. De VCS-operator heeft dus geen enkele invloed op de beslissing en kan enkel de haren uit het hoofd trekken wanneer scheidsrechters die voor het eerst met het systeem werken manifest de mist ingaan bij hun beslissing. In België kunnen we ons echter gelukkig prijzen dat ervaren ex-scheidsrechters als Arturo di Giacomo, Michel Mestdagh en anderen wel over de nodige expertise beschikken om een eerlijk en onpartijdig oordeel te vellen.

 

Er is één camera (S) die een globale overview over het terrein geeft. Daarnaast heb je :

 • de lijncamera’s 1 & 4 en 5 & 8 zijn bestemd voor de achterlijn en kunnen ingezet worden voor bal in/out of voetfoutfout bij de service.
 • De lijncamera’s 2 & 3 en 6 & 7 houden de zijlijnen in de gaten en worden ingezet bij challenges in/out
 • Ter hoogte van het net zijn de camera’s A & B geplaatst. Deze kunnen gebruikt worden voor netfouten, blok touch, overschrijden middenlijn.
  Voor de driemeterfouten zijn er de camera’s C & D
 • Tenslotte heb je nog achterin, langs beide zijdes, de camera’s Y T R en L K J die hoog gepositioneerd worden om ingezet te worden bij challenges over de blok touch. Deze al dan niet block touches kunnen van beide kanten bekeken worden.

De centrale unit staat in verbinding via een HDSDI-kabel van 150 m  naar de bediening van de LEDwall. Op de centrale unit beslist men wanneer de actie op de LEDwall kan/mag getoond worden.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.