Home | Nieuws | Volleybalbond voert topsportbeleid vanuit ivoren toren

Volleybalbond voert topsportbeleid vanuit ivoren toren

04/04/2017

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen binnen het Belgische volleybal vindt u hierbij de officiële reactie van de Belgische Volley Liga op de kalenderwijziging van de PO finale aangekondigd door de KBVBV.

In het belang van onze sport in het algemeen en onze topspelers in het bijzonder vinden wij het belangrijk het standpunt van de Volley Liga kenbaar te maken.

De Belgische Topclubs gaan niet akkoord met de eenzijdige beslissing van het Koninklijke Belgische Volleybal Verbond om de data van de Play Off Finales te vervroegen zodat de geselecteerde spelers van het nationaal seniorteam eerder dan afgesproken kunnen worden opgeroepen voor een trainingsstage. Deze beslissing werd door de KBVBV op 16/03, zonder overleg met de Belgische Volley Liga meegedeeld en is voor de clubs onaanvaardbaar. Hierdoor overtreedt de Volleybalbond haar eigen reglementen en sluit ze haar ogen voor de commerciële belangen die eigen zijn aan de EuroMillions competitie. Ook de Sportcommissie van de Liga moet vaststellen dat er ineens geen rekening meer wordt gehouden met de fysieke belasting van de Belgische clubspelers die in de beslissende eindfase 5 finalematchen in 9 dagen moeten spelen. Deze beslissing werd genomen omdat de nieuwe bondscoach, druk bezig met zijn club in de Duitse competitie, plots de spelers vroeger ter beschikking wil hebben om de zomercampagne voor te bereiden. De competitie in Duitsland eindigt vroeger en er is voor hem geen reden dat men langer zou spelen in België, al was de kalender sinds december gekend en al eindigt Italië nog drie dagen later.

 

Nochtans, onze Belgische Heren Clubs doen het goed op de internationale scène. Met hun 6de plaats in de Europese ranking, op enkele punten van de 4de plaats, scoren ze beter dan onze nationale ploeg die op de 8ste plaats staat. Vergeten wordt dat de Ligaclubs de enige werkgevers zijn van de betaalde sportbeoefenaars en dat zij ervoor zorgen dat een topcompetitie met topspelers mogelijk is, waarbij zij een professionele omkadering bieden op sportief, medisch en economisch vlak. Als die clubs dan op geen enkel moment worden betrokken bij het programma van hun werknemers en bij een zo ingrijpende kalenderwijziging, dan spreekt men van een ivoren toren en zelfs van machtsmisbruik.

 

De Belgische Volleyballiga die de belangen en de verzuchtingen van haar aangesloten clubs bundelt en verdedigt tegenover derden (Statuten Belgische Volleyballiga vzw) stelt na maanden van vergaderingen vast dat er tot op heden geen sprake is geweest van een constructief overleg met de volleybalbond en dat haar acties om het Liga volleybal verder te professionaliseren onvoldoende worden ondersteund. Initiatieven om samen met de verantwoordelijken van Topvolley de belangen van de nationale ploegen en van het clubvolleybal te bundelen en te synchroniseren werden afgehandeld als onbespreekbaar en in de ijskast geschoven.

 

De Liga wil op korte en halflange termijn overgaan tot acties om de clubs te vrijwaren tegen een falend bondsbeleid. Concreet zal de Liga de beslissing van de kalenderwijziging aanvechten bij een burgerlijke rechtbank, na weigering van de Bond om het BAS (Belgisch Arbitragehof van de Sport) als arbiter te laten optreden, en in een latere fase zullen stappen genomen worden om de sportieve en commerciële belangen van de clubs verder te vrijwaren. Ondertussen zullen de clubs hun spelers niet voor 13 mei ter beschikking stellen van de nationale ploeg.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwtjes van Knack Volley in je mailbox!

* Verplicht veldKnack
ISS
Volvo
Dovy Keukens
Patrick
Fine Fleur
Alheembouw
Decostere Accountancy
Roeselare
Filou
vivium
Tomabel
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.